За смъртта на една родилка или как криминализирахме медицината*

За смъртта на една родилка или как криминализирахме медицината*

Дефиниране на понятие "насилие над родилки" и включването му в Наказателния кодекс поискаха днес от едно пациентско сдружение (в случая "Родилница", но това няма особено значение). Поводът за желанието им стана фаталният инцидент с Ренета Томова, която почина при раждане миналата седмица. Абсурдността му е толкова голяма, че едва ли разумен човек би обърнал внимание, ако то не се оказа капката, която преля чашата на нескончаемата словесна агресия, която се изля срещу хората в бели престилки през изминалите дни. Или на практика - не бе своеобразна еманация на не малка част от обществените нагласи.

Трагедията в смъртта на една родилка не оспорва никой. Трагична всъщност е всяка смърт. Но тези инциденти би трябвало да дават повод за анализ на медицинските алгоритми и поправяне на грешките в здравната ни система, с каквито тя е пребогата. А не за криминализране на медицината.

След поредния водопад от обвинения към шепа лекари от сливенската болница, които дори не е ясно дали са виновни, ние пациентите, сме на път окончателно да обезглавим и настървим срещу себе си цялата гилдия. Защото с подобно поведение, дори и без конкретното предложение, на практика излиза, че искаме да ги лишим от правото им да практикуват професията си. Това, дори да нямаше кадрови дефицит в страната и тотално изпепеляване на тези специалисти, не е в услуга на никого.

Дефиницията на понятието "насилие над родилки", която дават от сдружението е толкова обща, че с нея се криминализира самото раждане. Според предложението за насилие би трябвало да се смята всяко действие на медиците, което води до "загубата на автономия и възможността раждащата жена свободно да взима решения относно протичането на раждането и относно своето физическо и психическо благополучие по време на раждането". На практика това означава, че лекарите и акушерките ще се притесняват да предприемат каквото и да е действие. А бездействието или добре известната българска поговорка "страх лозе пази" няма място в медицината. Или поне не положително. Защото без кураж, няма как да се изправиш пред лицето на смъртта и да го победиш. Но – добри или лоши, любезни или не, уморени или прегорели, щастливи или тъжни, на тях им се налага да го правят почти всеки ден. И заради това не заслужават друго освен благодаря.

Ако трябва да бъдем напълно честни, у нас явно съществува война между лекари и пациенти. Причини за нея определено не липсват. И те се коренят в изминалите трийсет години на прехода. Преминаването през смяната на една ценностна система с друга, на едно здравеопазване с друго, често, както се оказа в нашия случай, отключва най-тъмните страни от обществения потенциал. И ние ден след ден берем недостатъците, които си знаем добре – беднотията, лакомията, агресията, оглупяването, обезлюдяването и поболяването.

Но всичко това явно е търпимо, докато не истеризира в кресчендо. А това винаги става само по един начин – с помощта на нас, медиите. И този път вместо да бъдем коректив на обществените недъзи, ние като в криво огледало отново ги мултиплицирахме. И ако виним лекарите за грешките им, които да, определено не липсват, то отговорността за повсеместната деградация на обществото ни, което вече е готово дори да криминалиизра медицината, в голяма степен е наша (и на политиците ни, защото нали рибата се вмирисва откъм главата). Както и възможността да променим това. Или иначе казано – пак отворихме кутията на Пандора. Да се надяваме, че този път няма да забравим да вдигнем капакът й още веднъж – за да излезе и надеждата!

Коментара препечатваме от сайта clinica.bg* 

Южнокорейски съд увеличи с една година наказанието на бившата президентка Пак Гън-хе за корупция

Предишна новина

Ремонтират и строят нови сгради към затворническото общежитие в Казичане

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  Таня | нерегистриран
  0
  0

  Измина един месец от смъртта на родилката Ренета Томова от Сливен. Никой не казва какви са резултатите от аутопсията! Какво се цели като се скрива истината? Някой ще се осмели ли да се изправи и каже, какво се случи, че Ренета почина в болки и мъки?

 2. 3
  ууввв | нерегистриран
  0
  0

  Два пъти съм раждала по естествен път. Първият път се случи нещо подобно, скачаха върху корема и ребрата, пукнаха ми ги. Месец не можех да се обърна и легна. Беше страшно раждане, 7 години не посмях да повторя.

  При второ нещата бяха по леки, но трябваше да се роди детето малко след приключване на нощната смяна, за да го запишат като раждане на този екип ми биха някакви инжекции предизвикващи по-бързо раждане. От тях получих неимоверни болки и отново беше ужасно. После разбрах, че всяко раждане носи повече премии на екипа.

 3. 2
  taka e pravilno | нерегистриран
  6
  0

  Sadebno medicinskata eksperiza pokaza sasirek v aortata ,koeto ne moje da predvidi i da predotvrati nikoi lekar . Nikakvi schupeni rebra ,sinini ,kravoizlivi i prochie . Za sega nikoi ne znae kak e jivqla predi da se omaji i kak e predizvikalo rajdaneto otkasvaneto na tozi sasirek ,ako ne beshe sega shteshe da e malko po kasno ,mnogo neshta mogat da provokirat takav sasirek ,taka che lekarite nqmat vina ,stiga s tia insinoacii .

 4. 1
  | нерегистриран
  10
  0

  "поискаха днес от едно пациентско сдружение (в случая "Родилница", но това няма особено значение)"  Всъщност това е същината на проблемът! НПО-та са се наплодили прекалено много и усилено търсят да се хванат за нещо, с което да оправдаят милионите левове държавна субсидия, които са източили от държавната хазна. Останалото е декор и сценична пушилка.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.