Има ли наказателно правосъдие за всеки?

Има ли наказателно правосъдие за всеки?

Напоследък е модерно да се омаловажава работата на прокуратурата или антикорупционната комисия, например. Само че те с работата си опровергават тези манипулации.

На следващо място, съдът трябва да говори само със съдебните си актове. Едно правило, което покрай председателя на ВКС, блеснал с политическите си речи, беше нарушавано многократно. Но и съдът не трябва да бъде хулен и подлаган на съмнение – че кой подсъдим си харесва съдията?

Този коментар е за друго и въпреки човешкото си изражение, може би касае законодателството. Изброените имена и случаи са произволни, сигурно могат да бъдат други и много повече. Но са от новинарския поток и съдебните хроники през последните месеци.

Момчил Милчов, Вълчо Арабаджиев, Габриела Медарова, Георги Доков. Тези български граждани вероятно не се познават. Но ги свързва нещо – и четиримата са под ударите на правосъдието. Свързва ги и нещо друго – различният поглед в наказателното правосъдие и в частност - при мерките за неотклонение.

Според съдията Х, един извършител на убийство (сгазен велосипедист след употреба на алкохол) може да бъде пуснат под гаранция. Според съдията Y, млада дама с хулигански нрав, била момиче в дискотека и блъснала десет автомобила след употреба на алкохол и наркотици, може да бъде под гаранция. Според съдията Z, разследван за пране на пари, чиито родители се издирват за данъчни престъпления, може да бъде под гаранция, защото учи в Лондон и няма да се укрие. А пък според един четвърти съдия (съдебен състав), участник в сбиване, от което няма настъпила смърт или тежка телесна повреда, трябва да лежи в ареста при други арестанти, вместо да работи и да се грижи за съпругата и невръстното си дете. Има и много други случаи, при които извършители на престъпление и подсъдими се разхождат на свобода.

Вътрешно убеждение ще кажете. И сте прави. Но да погледнем казусите с имена.

Георги Доков няма да се укрие и няма да извърши други престъпления, според съда в Пазарджик. Определена му е парична гаранция от 10 000 лв. Според обвинението му, на 30 август 2018 г., на общински път между пазарджишките села Сарая и Ивайло, Доков управлявал лек автомобил марка "Опел Астра". Той застигнал група деца, като по непредпазливост ударил с автомобила си и причинил смъртта на 16-годишно момче, което управлявало велосипед. След като на място пристигнали екипи на полицията и надзирателят е бил тестван с дрегер, устройството е отчело 1,58 промила алкохол в кръвта му.

Габриела Медарова е освободена от ареста срещу гаранция от 5000 лв. До този момент 21-годишното момиче има 4 обвинения – 3 от тях са свързани с катастрофата, причиняване на имуществени щети, за нарушаване правилата за движение и употреба на алкохол и наркотици при сядане зад волана. Четвъртото обвинение е за лека телесна повреда по хулигански подбуди, след като през май удари друго момиче в дискотека. Та, ако сте я забравили, тя е момичето, което помля 10 коли в нетрезво състояние, а след дни наби и студентка.

Вълчо Арабаджиев, на 21 г., освободен под парична гаранция от 20 000 лв. Този български гражданин се разследва за "пране на пари", в стаята му са открити 2 млн. лв., а общата открита сума по време на акцията е 10 млн. лв. В същото време родителите му са обявени за издирване, защото все още не са се предали на властите. Според съда, няма доказателства, че младежът е наясно с това, че родителите му се занимават с престъпна дейност, както твърди прокуратурата, защото учи в Лондон. Няма и начин да се укрие.

Момчил Милчов, също български гражданин, но очевидно без късмет. Момчил първо е лежал в ареста с най-тежката мярка за неотклонение близо две години, след което бил под гаранция и никога не е правил опит да се укрие или избяга, въпреки че един от подсъдимите е в неизвестност. От няколко месеца отново е в ареста, поради произнасяне на присъда, но без да е имал неправомерно поведение. 

Според съда, той не може да бъде мярка за неотклонение "гаранция" или "домашен арест" докато трае делото пред всички инстанции, защото може да се укрие. Момчил е в ареста общо вече няколко години. Привлечен като обвиняем и осъден (но само на първа инстанция) за това, че е участвал в побой над друг младеж. Може и да няма значение, но самият Метин (жертвата), според защитата, е бил с хулиганско поведение непосредствено преди случката – бил се пред джамията с други лица. Тъй като делото тепърва предстои по същество пред горните инстанции, няма да го коментирам в детайли - нито като доказателства, нито като присъда. Но ще отбележа, че докато втори месец няма мотиви по присъдата, подсъдимият продължава да лежи сред други арестанти в ареста. Също ще прибавя, че подсъдимият неколкократно е искал да излезе от ареста, защото веднага може да започне работа (има работодател, който е готов да го наеме на работа, дори от вкъщи), защото има дете на около годинка, за което трябва да се грижи, защото жената, от която има дете, също работи и могат да формират стабилен доход и семейство, защото няма никакво намерение да се укрива и тепърва иска да доказва своята невинност.

И защото всеки е невинен до доказване на противното, с влязла в сила присъда, все пак не само изброените четирима, но всички заслужават равно правосъдие, включително и равна по степен репресия от страна на държавата, когато говорим за мерките за неотклонение. И тъй като тя очевидно липсва, нещо трябва да се промени. 

Авторът е юрист, завършил е "Право" в СУ "Св.Кл.Охридски".

Още по темата

Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев: Правим пълна ревизия на имуществото на Арабаджиеви

Предишна новина

Необходим е държавник, който да постави въпроса за Велико Народно събрание, ако ще говорим за нов модел и нов морал

Следваща новина

Коментари

32 Коментара

 1. 35
  | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #29 от " | нерегистриран":
  Абе не бе. Тук е форум за тролове. Остави Иванчева, плаща се да пишем за бащата на Радев и несъставомерното му деяние  Троловете ще ги познаете по това, че в момента са 7 и слагат плюсове на правилните и минуси ни неправилните статии!  Акакто се вижда от заглавието - темата си е баш за Радев баща. Ако при съвсем същата ситуация разменим местата на Радев - баща и инвалида, то инвалида още от деня на катастрофата щеше да гние в ареста въпреки здравословното му състояние.

  Всеки може да види как Радев-баща премазва триколката. Ако някой отпере такъв "шамар" на Радев - син дали ще му се размине само с една административна глоба.

  Очевидно е, че у нас правосъдие няма.

 2. 34
  Nayden | нерегистриран
  5
  0

  Равносметката каква е:

  Криеш 100 милиона данъци от 2008-ма, сина ти нищо не знае, нищо че са го хванали с пари, навънка.

  Дрогираш се като малоумен, навънка.

  Убиваш дете докато караш пиян, навънка.

  Сбил си се с някакъв циганин хулиган, лепват ти опит за убийство, гниеш по затворите.

  Добре дошли в България.

 3. 33
  Sako | нерегистриран
  5
  0

  ЗА КОКОШКА НЯМА ПРОШКА

 4. 32
  Grigorov | нерегистриран
  4
  0

  Работя в наказателното право, адвокат. Прав си за много от нещата, въпреки че анализът гледа само повърхността. Но си прав в изводите. Няма общи критерии.

  И някой казва за делото на Момчил. Да, осъден, но не е с влязла в сила присъда. И за юристите и за неюристите, това е от изключително значение, не случайно има три инстанции. Не познавам случая, следя го от медиите. И съм съгласен - не може човек с чисти характеристики, с работа, с дете, със семейство, да търка нара до престъпници, вместо да се поправя и да работи. Имало избягал, ами държавата като спи. Справедливостта не е за всеки уви!

 5. 31
  bank | нерегистриран
  4
  -1

  През управление на БСП банки фалираха и отговорност няма, ти си седнал за хората да питаш дали има правосъдие.

  ЧСИ-тата доограбват каквото е останало. Няма!

 6. 30
  | нерегистриран
  2
  -1

  Важно е той как бил прегазил инвалида. Е има лека телесна- болка- нещо като да удариш шамар, ама иначе е прегазен и смазан. Ясно ли ти е сега

 7. 29
  | нерегистриран
  1
  -3

  Абе не бе. Тук е форум за тролове. Остави Иванчева, плаща се да пишем за бащата на Радев и несъставомерното му деяние

 8. 28
  Мярката на Д.Иванчева | нерегистриран
  4
  -1

  Д.Иванчева е "най-опасният престъпник" в тази република ? Не само ще се укрие и ще извърши ново престъпление/задължително-по дефиниция !/ , но височината на личната й степен на обществена опасност бие в пъти тази на Митьо Очите, Брендо и други хрисими момченца.Дайте за нея коментарите.Обществеността ги чака.

 9. 27
  ******* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 26
  123 | нерегистриран
  1
  -2

  Този Момчил обаче има присъда за опит за убийство и жертвата никога няма да се възстанови?

 11. 25
  Делянчо Триещия коментари 11, 13, 22 и този | нерегистриран
  10
  -2

  Ех, Педьо, Педьо... /Блъскофф/.

  За пореден път ми ядеш излишно хляба. Колко пъти ще ти казвам, че стилът ти те разконспирира. После върви обяснявай, че Даниел Петрофф не е Димитър Николофф и, че "двамата" са нещо различно от теб. Пълна аматьорщина и леващина от твоя страна, ама така е, когато човек наближи 70-те и простатата го алармира. Опичай си акъла, ей... Че иначе тия 3 млн. евро, които дължиш на ПИБ скоро ще си ги потърся, няма вечно да разсрочваме и да те дондуркам цял живот. И на мама веч си омръзнал. 12. 24
  | нерегистриран
  1
  -7
  До коментар #3 от " | нерегистриран":
  Да бъдем обективни, без значение кой на кого баща е. Гледах записа и думата "премаза" е меко казано преувеличена. Като гледам премазания по ТВ никак не ми приличаше на такъв. Факт е, че старецът на Радев отне предимство и е виновен, но е факт и че въобще не е съставомерно като престъпление, така че за мярка за неотклонение въобще не може да се говори. Е, ако си трол е друго нещо. Тогава това ти е работата. Дори да коментираш малоумни статийки като тази. Авторът бил юрист гледам, ама като му чета аргументите, елементарните разсъждения и липса на поне малко задълбочаване в проблема, не се учудвам, че накрая е станал журналист.vo

  На видеото се вижда съвсем друго: колите, движещи се по пътя, по който кара Радев - баща спират и пропускат колите, движещи се по пътя, по който се движи инвалидната триколка. Но Радев - баща кара на принципа, че с предимство е този, който може да прегази другия. А дали е прегазване - ами триколката направо е пресована цялата след преминаването през нея на Радев - баща - и това се вижда на видеото. Колко е бил добре инвалида става ясно от това, че Радеви са го изнудили (както и катаджията) да не се показва на улицата, за да не се види в какво състояние е след премазването. Дори да няма сериозни увреждания за инвалида, то принуждаването на катаджията да издаде фалшив акт си е съставомерно.  А че ти си от троловете от Посрано 20 - по смърденето си личи отдалече!

 13. 23
  Живко Йорданов | нерегистриран
  2
  -3

  Ами преди години в едно малко каре на вестник 24 часа прочетох, че ЕС (ние бяхме много далеч от ЕС тогава) иска от България да приеме нормативен акт който да урежда работата и поведението на магистратите. Та в този акт трябвало да се уреди примерно определен брой повдигнати обвинения от прокурора като процент от делата в които е участвал, за да влезне в допустим минимум очертан от закона. А за съдиите същото - ако не влизат в минимум за отменени от по-горна инстанция решения. При надвишаване на минимума трябвало да се задейства институция която да изясни дали се касае за липса на достатъчно качества или има корупция?! Ето това е може би начина да се създаде коректив за решаване на делата според закона и обективната истина!?

 14. 22
  ***************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 21
  Има, | нерегистриран
  4
  -2
  До коментар #8 от "Платено | нерегистриран":
  Имаш ли възможности и пари всичко се оправя - скъпи адвокати и т.н.

  стига този да ти е адвокат....[[_73949_]]

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.