ВСС се въздържа от позиция за изключването на Полша от ЕМСС

ВСС се въздържа от позиция за изключването на Полша от ЕМСС

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) изрази позиция "въздържал се" по предложението на Изпълнителния борд на Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС) за временно прекъсване членството на Националния съвет на съдебната власт на Полша, съобщиха от Съвета. След проведено гласуване позиция "въздържал се" изразиха 13 членове на ВСС, 4-ма гласуваха за "изразява съгласие" и един за "изразява несъгласие".

Единодушно Пленумът на ВСС определи Вероника Имова и Олга Керелска за участие в извънредното Общо събрание на Европейската мрежа на съдебните съвети, което ще се проведе на 17.09.2018 г. (понеделник) в гр. Букурещ, Румъния. Те получиха мандат за гласуване на изразената позицията на ВСС по предложението на Изпълнителния борд на ЕМСС.

С решение от днес, Пленумът на ВСС подкрепи предложеното от Изпълнителния борд изменение в чл. 6.1 на Устава на ЕМСС по отношение на съдебните съвети на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия в ЕМСС след Брексит и даде мандат на определените членове на ВСС за гласуване на позицията на ВСС. Според новия текст "Членството е отворено за всички национални институции на държавите членки на Европейския съюз, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия в преходния период, договорен с Европейския съюз (т.е. до 31 декември 2020 г.), които са независими от изпълнителната и законодателната власт, или които са автономни и които осигуряват окончателната отговорност за подкрепата на съдебната власт при независимото правораздаване".

Срещата на Общото събрание ще се проведе в рамките на съвместната среща на проектните екипи на ЕМСС за 2018-2029 г. За участие в нея, с решение на ВСС по протокол № 21/19.07.2018 г., са определени и командировани членовете на ВСС Вероника Имова и Пламен Найденов – проект 1 Независимост и отчетност § качество на правосъдието; Олга Керелска и Калина Чапкънова – проект 2 Обществено доверие и имидж на правосъдието.

Откриха първата "Синя стая", изградена изцяло със средства на прокуратурата

Предишна новина

Бягството от правосъдието на брат на депутат от БСП предизвика парламентарен скандал

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.