Полша и Чехия застанаха твърдо в подкрепа на Унгария срещу решението на Европейския парламент


Полша и Чехия застанаха твърдо в подкрепа на Унгария срещу решението на Европейския парламент да задвижи наказателна процедура срещу страната по член 7 на Лисабонския договор заради "системни заплахи" за демокрацията и върховенството на закона. Процедурата по чл. 7 може да доведе до отнемане на правото на Унгария на глас в общите решения на съюза, но само при условие, че всички останали държави-членки са съгласни.

"Ако въпросът опре до налагане на санкции срещу Унгария, ние ще наложим вето", заяви външният министър на Полша Яцек Чапутович. "Европейският съюз се опитва да постави под натиск страните от нашия регион и е време да проявим солидарност", допълни полският първи дипломат.

Чешкият министър-председател Андрей Бабиш каза, че правителството му стои зад унгарския премиер Виктор Орбан след гласуването в Европейския парламент за налагане на санкции на Унгария заради пренебрегване на правилата на Европейския съюз, предаде Ройтерс. Бабиш определи вота на Европарламента като "безсмислица", която създава "негативно усещане" в целия съюз. "Тази глупост само поражда отрицателни нагласи срещу Евопейския съюз. Затова заставам зад Орбан. Ние сме съюзници", каза Бабиш.

10 години затвор за серийния изнасилвач от Пловдив

Предишна новина

По-строги санкции за неправоспособни шофьори искат във Варна

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.