НПО недоволства от номинацията на Красимир Влахов за конституционен съдия

НПО недоволства от номинацията на Красимир Влахов за конституционен съдия
Биляна Гяурова - Вегертседер и Христо Иванов в недалечното минало, снимка: БИПИ

Янаки Стоилов е оттеглил кандидатурата си за член на КС

 

Юристът Янаки Стоилов е оттеглил кандидатурата си за конституционен съдия. Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова. Стоилов, който е бивш депутат от левицата и настоящ преподавател по теория на правото в СУ, бе номиниран от БСП. Той е мотивирал оттеглената си кандидатура с нежелание да участва в предрешена битка, съобщи БНР.

 

Засега само управляващите ГЕРБ и Обединени патриоти са обявили, че ще издигнат обща кандидатура, тази на Красимир Влахов, който е бивш заместник-председател на Върховния касационен съд. 

 

44-то Народно събрание може да излъчи само една кандидатура.

Представител на неправителствена организация, известна с това, че в миналото е била ръководена от провалилия се бивш правосъден министър Христо Иванов, атакува номинацията на управляващите за член на Конституционния съд. Това стана в поредното интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер, което тя дава за Българското национално радио. Други "гледни точки" при обсъждането на темата за пореден път липсваха в ефира на общественото радио. 

Процедурата за номинации на конституционни съдии имало "анемично разписани правила с кратки срокове за изслушване и обсъждане на кандидатурите", смята Биляна Гяурова, която е учредител на Българския институт за правни инициативи, финансирано почти изцяло по грантове на чуждестранни донори. В коментара си тя посочва още, че традиционно се предлагат толкова кандидати, колкото позиции има, но е възможно сега "да има изненада и да се получи конкуренция, тоест не състезание само с един кон". НПО-активистката визира, че БСП възнамерява да номинира дългогодишния депутат Янаки Стоилов за конституционен съдия, а от ГЕРБ и Обединени патриоти вече обявиха, че ще издигнат доскорошния зам.-председател на Върховния касационен съд Красимир Влахов. При предстоящата ротация на четирима членове на КС, народните представители могат да излъчат един съдия. 

И този парламент за пореден път не осветлява информация за това как точно съдия Красимир Влахов е станал кандидат на парламентарното мнозинство, а тази липса на прозрачност повдига въпросителни, твърди Биляна Гяурова-Вегертседер, макар още с обявяването на номинацията да стана ясно, че тя е продиктувана от професионалните качества на върховния магистрат. "Фактът, че те (управляващите-бел.ред.) не дават обяснение - в случая това е все пак парламентът, това е върховният орган на нашата държава, те не дават обяснение как са стигнали до това име - е в състояние да минира и да бие по авторитета дори и на най-почтеният съдия", смята Гяурова-Вегертседер. Негативният тон в коментара на Гяурова-Вегертседер не е изненадващ, с оглед на публичната позиция на съдия Красимир Влахов по отношение провала в управлението на ВКС от неговия настоящ председател. Още повече, че БИПИ е една от грантово зависимите организации, които ползват Лозан Панов за основен проводник на интересите им в съдебната власт.

Представителката на неправителствената организация била на мнение, че заради все по-осезаемата роля на Конституционния съд, прозрачността е от особено значение. От думите на Гяурова-Вегертседер се разбира още, че тя изразява недоволство от решението на мнозинството от конституционните съдии по отношение на Истанбулската конвенция. "В тези хаотични времена значението и ролята на Конституционният съд стават много по-големи. Той става много по-важен фактор, дори важен играч на нашата политическа сцена. Видяхме какво стана с Истанбулската конвенция. Сега отново има големи очавания по отношение на Административно-процесуалния кодекс. Виждаме какво става и в Полша", коментирала още представителката на БИПИ пред общественото радио. 

Макар днес Гяурова-Вегертседер да коментира номинацията на върховен съдия за член на Конституционния съд, няма индикации същата да е изразявала мнение по отношение назначаването на Филип Димитров за конституционен съдия от квотата на президента преди три години. Липсата на коментар вероятно се дължи и на корпоративната обвързаност на брата на "гражданската активистка" Ангел Гяуров с Росен Плевнелиев в близкото минало. Според публикации в медиите, Ангел Гяуров е бил сред учредителите на партията на бившия съдружник на сестра му - Христо Иванов. 

Разстреляха показно съпруга на модела Наталия Гуркова

Предишна новина

Полският съдебен съвет с благодарствено писмо до ВСС

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  Много е интересно | нерегистриран
  7
  -3

  Много е интересно за грантове да говорят "издатели", които са се набълбукали с необслужвани кредити или неясни субекти, които със също толкова неясни пари са станали собственици на издания. Като например ЮЛНЦ закупило популярен правен сайт. И превърнало го свинска медия

 2. 9
  БКП-цирк! | нерегистриран
  12
  -2

  Влашкият плеенски кариерист-блюдолизец Красьо (но не черничкия, а чипоносия) си е номенклатура на БКП-идейното течение АБВ на ДС-ГУце триперо първан и пикаешия във фонтани плееенски Петкан! Докато Янакито е продукт на другаря Лильов и номенклатура на БКП-идейното течение БСП! А Партията е спуснала партийно поръчение на БКП-идейното си течение ГЕРБ с катуна на патритотарстващата циганска СГАН да вмъкне Красьо в КС, защото АБВ-то формално не може да си пласира влашката стока! Сега Партията ще може спойно да обяви на Евро-чиновниците, че е тръгнала по румънския (влашкия) път в правораздаването чрез политическото назначаване на другаря Влахов! А тука в Съдилищата организраната съдийско-адвокатско-нотариална котерия на Влахов ще продължава да прилага НИКОВОТО КРИВОРАЗДАВАНЕ за целесъобразно обслужване на политиката, рушвета, далаверата, кариерата и пропагандата, т.е. модернизиран вариант на чл.1 от тодор-живковкската конституция с БКП-милиционер-демократичния централизъм! А честито!

 3. 8
  Ии...ха! | нерегистриран
  6
  -1

  Голема новина!Гледам,пише,че видният йориист Калпакчийски има РОЖДЕН ДЕН!Ау...,Ко,праиим са..!?

 4. 7
  ХИХА | нерегистриран
  16
  -7
  До коментар #1 от "БИПИ | нерегистриран":
  БИПИ е известна не с това, че е била ръководена от Христо Иванов /с постигнатото от който се хвалят и сега управляващите пред ЕК, например/, а с всичко което е направила в историята си. Ако някой не знае какво е то, може да види на сайта на организацията. А анонимният автор на статията с какво е известен? Или сегашният редакционен екип на този сайт?  Освен за своя търбух, БИПИ нищо съществено не направила за народа или България. пПоредната мижитурска НПО, която се храни за чужда сметка с нашите интереси.

  Долу и ЛИзан, и Ицан, и неговата подлога с немското име!

  ДОбре, че никой вече не ги търси тия помияри...

 5. 6
  | нерегистриран
  17
  -2

  Янаки Стоилов е оттеглил кандидатурата си за член на КС  Юристът Янаки Стоилов е оттеглил кандидатурата си за конституционен съдия. Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова. Стоилов, който е бивш депутат от левицата и настоящ преподавател по теория на правото в СУ, бе номиниран от БСП. Той е мотивирал оттеглената си кандидатура с нежелание да участва в предрешена битка, съобщи БНР." Ами прав е, в БСП не го ценят, както заслужава, защото е по- умен, честен и открит. Ако искаха наистина да го изпратят в КС /където точно му е мястото и му беше време да отиде заслужено!/ щяха да премислят реално възможностите, а не да си измиват ръцете като Пилат. Това е доста подло. 6. 5
  До 1, 3 и 4 | нерегистриран
  12
  -3

  Грантовите активисти не са ли кариеристи? Колко са професионалисти е друг въпрос, ама повечето от тях се натискаха по три-четири пъти да станат председатели в системата, най-вече една вашенка пред пенсия, дето не успя да яхне Апелативния съд

 7. 4
  До 3 | нерегистриран
  11
  -4

  ВТОРОТО НАПЪЛНО НЕУТРАЛИЗИРА ПЪРВОТО! ПРИНЦИП! И престанете да триете, защото сте жалки. Нали сте силните на деня, кое поражда безпокойство в 5-6 коментара с различна теза?

 8. 3
  Осведомен от плевенското МГ | нерегистриран
  23
  -6

  Др. Влахов още от пионерче е известен с две неща, едно добро и едно лошо - професионализъм и болезнен кариеризъм.

 9. 2
  Гражданин | нерегистриран
  29
  -11

  До БИПИ  НПО активистите давате ли си сметка, че ако не беше политическият чадър и финансирането отвън, никой нямаше да ви брои за нищо?

 10. 1
  БИПИ | нерегистриран
  19
  -24

  БИПИ е известна не с това, че е била ръководена от Христо Иванов /с постигнатото от който се хвалят и сега управляващите пред ЕК, например/, а с всичко което е направила в историята си. Ако някой не знае какво е то, може да види на сайта на организацията. А анонимният автор на статията с какво е известен? Или сегашният редакционен екип на този сайт?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.