Европейският парламент с критики и към Румъния

Европейският парламент с критики и към Румъния
Бившият служител на румънското разузнаване Даниел Драгомир стартира кампания по излизането на Румъния от ЕС

След като поискаха санкции за Унгария, европейски депутати отправиха сериозни критики срещу Румъния. Причината са законови промени, които Европейската комисия (ЕК) разглежда като притеснителни и нарушаващи върховенството на закона. Брюксел недоволства от процедурата, която доведе до отстраняването на Лаура Кьовеши от поста на ръководител на Специализираната прокуратура за борба с корупцията и от измененията на нормативната уредба, които ограничават санкциите за лица, които са извършители на корупционни престъпления. 

Румъния не гарантира върховенството на закона и отстъпва назад в съдебната си реформа и борбата с корупцията. Затова и Европейската комисия ще използва всичките си инструменти, за да гарантира основните европейски стандарти за правова държава, обясни зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс. "Необратимостта на постигнатия досега напредък в рамките на механизма за сътрудничество и проверка е основно условие за отпадането му. Искам да съм ясен. Комисията ще направи съответните изводи, ако промените в съдебната система, правилата за конфликт на интереси и измененията на законите за борба с корупцията влязат в сила, без да бъдат взети предвид нашите притеснения. Комисията призовава Румъния да върне незабавно процеса на реформи отново върху релсите, както и да се въздържа от всякакви стъпки, които обръщат назад постигнатия досега напредък", заяви още Тимерманс.

Румънският премиер отхвърли критиките и обвини румънски евродепутати, като Моника Маковей, в кампания срещу страната си. "Не съм тук, за да се отчитам пред вас от учтивост. Ние не правим съдебна реформа заради мониторинговия механизъм на магистратите, а за гражданите. Промените в законната власт са направени от парламента, избран от мнозинството от румънците. А тук румънските депутати разпространяват фалшиви новини. Няма да се вслушваме в тези, които ги разпространяват. Румъния няма да се отклони от европейския път, но мониторинговия доклад не представлява реалните неща и пропуска важни детайли", заяви министър-председателят на Румъния Виорика Дънчила.

Европейският парламент засега само изказа позиция. Ще се произнесе с гласуване на резолюция през ноември, когато се очаква да излезе и следващият мониторингов доклад за напредъка на България и Румания. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер анонсира още при избирането му на поста, че до края на мандата му този механизъм трябва отпадне. Не е изключено, ако се стигне до приемането на критично решение срещу Румъния, то такова да бъде взето и за България, тъй като двете страни вървят "в пакет" още от предприсъединителния процес. 

Острият тон на европейски депутати към северната ни съседка идва един месец след като в Страсбург бе прието безпрецедентното решение за стартиране на процедура по отнемането правото на глас в ЕС на Унгария. Критиките в ЕП идват и в навечерието на насрочения в Румъния референдум, провокиран от управляващите, целящ да защити традиционните семейни ценности. Те призовават за подкрепа за промяна на Конституцията, с която да се регламентира, че за валиден се счита единствено брак, сключен между мъж и жена.

Натискът от европейските институции вече има реални, макар и не желаните резултати, а именно – засилване на позициите на евроскептиците в Румъния. 

Кампания за изваждане на Румъния от ЕС започна бивш служител на румънското разузнаване, който наскоро основа националистическо движение "Румъния 3.0". Бившият полковник Даниел Драгомир смята, че с т.нар. ROEXIT (румънски Брекзит) Букурещ ще има по-големи възможности да защитава националните интереси и да подкрепя местния бизнес. Драгомир публикува във фейсбук анти-ЕС манифест под заглавие ROEXIT, в който представи 10 причини за напускане. Той посочва, че Румъния не трябва повече да се съобразява с механизма за наблюдение и не трябва да се интересува от Шенген. Той обвинява Брюксел, че взема повече пари от Румъния, отколкото ѝ предоставя чрез еврофондовете.

Още по темата

Евроджебчийки върнаха пари на жертвите си в Шумен

Предишна новина

България е била атакувана от Русия със злонамерен софтуер

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.