Председателят на ВКС от два месеца се крие от данъчните*

Председателят на ВКС от два месеца се крие от данъчните*
Факсимиле от публикацията във в-к "Труд"

Националната агенция за приходите (НАП) е приключила проверка на имуществото на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, съобщава в-к "Труд". През 2017 г. Панов беше единственият представител от върховете на съдебната власт, който се постави над закона и не подаде пред Сметната палата декларация за доходите и имуществото си. За което беше наказан с глоба от 1000 лева, но вместо да я плати, председателят на ВКС не само че я оспори, но и отиде лично на крака в Районен съд – София, за да се жалва от "превратно упражняващата властта си" държавна институция. По това дело все още не е постановено решение, макар законният срок за постановяването му отдавна да изтече. И това е напълно обяснимо, защото Панов е член на Висшия съдебен съвет и от него пряко зависи кариерното израстване на изтеглилия "късата клечка" районен съдия, който трябва да прецени дали да потвърди или да отмени наложената санкция.

"Трябваше да мине обаче цяла година от този неумело разигран цирк с неподадената декларация, за да се разкрие истинската причина за действията на съдия № 1 и каква е ползата му да прикрие пред обществото имущественото си състояние", посочва изданието.

След като още през миналата година председателят на Сметната палата (Цветан Цветков-бел.ред.) обяви, че ще сезира НАП и ДАНС за поредната подигравка на Панов със закона, "Труд" научи от свой източник, че проверката на данъчните вече е приключила. Куриозното в случая е, че Панов, след като е ограничил до минимум съдействието си по време на тази проверка, от близо два месеца на практика се укрива от органите на НАП. Макар да е търсен на официалните му адреси, на работното му място в Съдебната палата, по телефона, както и на адресите на всички имоти, които притежава, контакт с него не е бил осъществен. Нещо повече, проверяващите дори са се опитали да причакат Панов в сградата на Висшия съдебен съвет, в опит да му връчат съответните актове, но и там председателят на ВКС, макар да не е по професия цирков акробат, ловко ги е финтирал по коридорите, очевидно предупреден за присъствието им.

Все още не е известно какво точно са констатирали органите на НАП и ДАНС и дали Лозан Панов е "сгазил" за пореден път закона, но ако се окаже, че притежаваното от него имущество не е било декларирано или пък не отговаря на официалните му доходи, твърде е възможно да му бъде потърсена освен данъчна отговорност и наказателна такава, за укрити данъци. Още повече, че Наказателният кодекс е сложил праг от три хиляди лева, над който всеки лев "спестен" от лицето данък, води до по-тежка квалификация на деянието. Като се вземе предвид усърдието на Панов да избегне среща с данъчните, вероятно общият размер на допълнително установените от НАП данъци, които Панов ще дължи на хазната, далеч надхвърля тази сума. В този смисъл упоритостта, с която Лозан Панов се мъчи да скрие от обществото доходите си, може би има своето логично обяснение, а само недвижимите имоти, които съдия № 1 стопанисва, както и тези на съпругата му, далеч надхвърлят сумата от 1 млн. лева, пише още в-к "Труд".

Изданието припомня, че през 2016 г. в медиите бяха изнесени данни, че пазарната им стойност очевидно не отговаря на цената, вписвана в нотариалните актове за придобиването им, и ако това е така, то очевидно Панов е разполагал с повече пари от декларираните. Което веднага поставя въпроса какъв е реалният произход на тези средства, същите законно придобити ли са и ако да, защо най-висшият съдия в държавата ще се страхува да ги обяви публично?

Разбира се, ако се окаже, че наистина Лозан Панов дължи на държавата данъци, и то от недекларирани доходи, то и в този случай очакваното от него поведение няма да е присъщо на човек с достойнство и морал. Номиналният председател на ВКС ще продължи упорито и безпринципно да заема поста си, за срам на цялата съдийска гилдия, а държавните институции със сигурност ще бъдат залети с поредната порция помия от присъдружните му медии от кръга "Капитал", както и нагло обвинени, че се саморазправят с "достойния" съдия.

Обществото обаче, за съжаление на олигархичното задкулисие, крепящо Панов на поста му, вече отдавна е наясно що за човек е съдия № 1 и чии интереси обслужва. Така че дори Лозан Панов да организира поредния си пърформанс на стълбите пред Съдебната палата или пред ВСС, който трябва да гласува отстраняването му, скечът му този път няма да заслужи място дори в цирка.

"Труд" обобщава и голяма част от публичните скандали, които Панов предизвиква. "Ако живеехме в нормално общество, всеки един от тях щеше да е достатъчен, за да доведе до незабавната му оставка. В България това не само че не се случва, а дори напротив – сякаш дебелокожието на магистрата е било основният критерий, заради който през 2015 г. Висшия съдебен съвет му гласува доверие", коментира вестникът.

Участието в политически митинги, при положение че по закон съдиите са деполитизирани, инициирането на лобистки тълкувателни решения, позволяващи на престъпници да избягат от наказателно преследване, посещението му "на крака" в известни адвокатски кантори през работно време, евтините комедии с "развити болтове", напъните да се извади прокуратурата от съдебната власт, за да бъде подчинена на политическото статукво, скандалните уволнения на служители от ВКС и безпринципното командироване на съдии, "случайно" решаващи дела в негова полза, спрягането му като възможен кандидат за президент от политико-олигархичния кръжец "Арго", разкритите факти за полицейска регистрация на съпругата му, наречена от Христо Иванов "Черен лебед", възмущението на самите съдии от ВКС, че ги управлява човек като Панов, и още и още, списъкът е наистина безкраен.

Стигна се дори дотам, че заместник-председателят на ВКС Красимир Влахов подаде оставката си в началото на тази година, с мотива, че се срамува да е част от екипа на човек, който няма съзнанието за високата отговорност, с която го задължава заеманата от него позиция на върха на съдебната власт, а вместо това занимава обществото с личните си страхове, смс-и и части за автомобили. При това без да е формулирал нито едно смислено послание, което да консолидира съдийската общност.

Потъпкването на самочувствието на съдиите обаче не е единственото, с което може да се похвали номиналният председател на ВКС. Със същата лекота Панов заобикаля и законите, а когато това го прави най-висшият съдия в страната, проблемът съвсем не е само личностен, а се превръща в институционален.

"България е известна по цял свят с талантливите си циркови артисти, радващи своите малки и големи почитатели. Но ако легендите в това изкуство като Лазар Добрич, Георги Кехайов или Александър Балкански караха през годините публиката да става на крака, затаила дъх пред виртуозните им акробатични номера и дълго да ги аплодира, то в съвремието ни един от тримата "големи" в съдебната система – председателят на ВКС Лозан Панов, направи така, че поведението му да е присъщо повече за шапитото на цирка, отколкото за Съдебната палата. С тази разлика, че безвкусните скечове, разигравани пред обществото вече трета година, нямат никакъв шанс да спечелят така желаните от съдия № 1 аплодисменти. Напротив, номерата на Панов са до болка изтъркани, а възнаграждаващите ги спорадични ръкопляскания идват единствено от страниците на грантово зависимите медии, обслужващи олигархичното задкулисие у нас, както и от страна на шепата професионални "протестъри", членуващи понастоящем в инженерствания от Иво Прокопиев политически проект "Да, България", гръмко провалил се на последните парламентарни избори", коментира още в-к "Труд".

*Заглавията към публикацията на в-к "Труд" са на "Правен свят". Редакцията ще потърси допълнителна информация от компетентните институции и от укриващия се от данъчните председател на Върховния касационен съд.

JE SUIS UN POLICIER!

Предишна новина

Спецсъдът остави в ареста иманярите, опитали да продадат златно съкровище

Следваща новина

Коментари

23 Коментара

 1. 23
  | нерегистриран
  4
  -3

  Това е цирк организиран от управляващата олигархия. Образът на недосегаемият хулиганстващ председател на ВКС има за цел да се създадат нагласи за законови промени, които да дадат на олигарсите още по-големи възможности да въздействат на съдиите. Няма друга причина той още да е на поста си. За времето от начолото на изпълнението на цирковите му номера доста хора бяха изгонени от съдебната система "за уронване на престижа й", въпреки че извършеното от тях беше съвсем незначително в сравнение с неговите "подвизи". Просто за едни може, а за други не.

 2. 22
  Истинaта, облечена в дрипи | нерегистриран
  3
  -12

  Броди тя като просекиня,облечена в дрипи и се моли за обич, но не. Дали този вестник се вписва за трудовите хора, или за лъжците,вие сами решете.Но че съдебната система в РБ се нуждае от реформа няма никакъв спор.Не е за вярване, но се случи.Един върховен съдия излезе на площада и се поклони на своя народ ведно други достойни , но малък брой колеги.И иска да върне правосъдието на хората.За тази смелост му се връща.Но от кои.Сещате се и сами.Истината, дори и просекиня, скоро ще се изяви в бели дрехи.Защото я окъпахме чрез сълзите си.Тя се моли за помирение.За благото на гражданите.Те искат мир.А когато те кажат, то винаги става.И е така.

 3. 21
  ************************************************ | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 20
  ************************************************ | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 19
  ***** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 18
  докога резил? | нерегистриран
  30
  -10

  С поредната си келешка изява председателят на ВКС продължава да срива авторитета на съда, граден повече от 100 години от хора, на които Панов не е достоен дори да разнася папките.

 7. 17
  no coment | нерегистриран
  12
  -15
  До коментар #14 от " | нерегистриран":
  Некоментиращия, съдиите от САС, които са работили с Генерала, казват далеч по-добри неща за него, отколкото върховните- за Панов. Това говори ли ти нещо?

  То-о-о, ... и адвокатите, които са "работили" с него, и те говорят разни работи, ама никой не им вярва ... Докато фактите са нещо друго - факт ли е, че е подсъдим за присвояване или за нещо такова? Факт ли е, че го съдят съдии, на които той се явява съдебна контролна инстанция? Факт ли е, че съдиите, които го съдят, зависят служебно, инстанционно и пр. от него? И на това отгоре може би, съдиите, които "работят" с него, ще говорят, че няма конфликт на интереси, че всичко е безпристрастно и обективно, че ... бля, бля, бля! А Панов - какво? Не бил си декларирал данъка, което може би не е и вярно, и вече - голям проблем за цялото правораздаване! Това у Съда вземете, че се засрамете малко!

 8. 16
  ********** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 15
  Прокопиев | нерегистриран
  21
  -7

  Да не сте ми пипнали личния съдия, ей гадове!

 10. 14
  | нерегистриран
  19
  -6

  Некоментиращия, съдиите от САС, които са работили с Генерала, казват далеч по-добри неща за него, отколкото върховните- за Панов. Това говори ли ти нещо?

 11. 13
  no coment | нерегистриран
  9
  -18
  До коментар #3 от "Франс Тимерманс | нерегистриран":
  Този път ударът е в десятката.Ледът се пука,господа съдебни заседатели...

  "в десятката", ама друг път. То има един друг висш магистрат - Генерало, колко години вече е даже подсъдим? И какво - накривиха му фуражката, защото продължава да бъде висш съдия и даже да контролира съдебните актове на съдиите, които го съдят! Та сега някакъв висш съдия не бил си декларирал данъците и вече ... голямо чудо!

 12. 12
  | нерегистриран
  14
  -35

  Натурални чакали сте, списващите по поръчка !

  Колкото повече пишете, толкова повече ми харесва Л. Панов !

 13. 11
  | нерегистриран
  19
  -4

  За дефицитап на морал.

 14. 10
  не на страха от НАП! | нерегистриран
  33
  -5

  Кокошкар! Дори хигиенистките в Палатата не биха се държали толкова недостойно.Напълно се потвърди правилото, че словесната злоупотреба с морални понятия е сигурен признак за дефицита.

 15. 9
  ******** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.