Патолози на бунт, отказват експертизи на МВР


Съдебните медици в Пловдив спират да ходят на огледи и да правят експертизи, поръчани от полицията. Причината е, че МВР им дължи големи суми. "Имаме да вземаме по над 10-15 хиляди на човек. Ние нямаме клинични пътеки като останалите лекари. Основната ни заплата е 620-640 лева. Единственият начин да си осигурим допълнителен доход е да работим като вещи лица", обясни патологът д-р Марин Балтов. Тъй като вътрешното ведомство бави възнагражденията им с месеци, той и колегите му не ходят вече на огледи на местопроизшествия, което затруднява разследващите.

"Бяхме достатъчно толерантни досега, но нищо не се променя",възмущават се пловдивските патолози. Проблем с изплащане на хонорарите имали и колегите им в цялата страна, затова всички се събират под тепетата в края на октомври, за да решават какви действия да предприемат. Ако откажат да изготвят заключения за МВР, ще бъдат блокирани досъдебните производства. "И без това патолозите сме малко, дърпат ни да правим експертизи и за други региони като в Сливен и Стара Загора", посочи д-р Балтов.

"Вярно е, че забавяме парите на патолозите, но не сме ги изхарчили за банкети. Когато е възможно, им превеждаме. Игнорираме важни разходи, за да платим. Нека и те да проявят разбиране. Правят се и други експертизи, за които също трябват средства", заяви шефът на пловдивската полиция Атанас Илков. Той уточни, че преди 3 дни е разпоредил да се покрият част от задълженията към патолозите. По думите му нямало как с магическа пръчка да се разчисти цялата натрупана сума. От пресцентъра на МВР признаха за проблема с хонорарите на съдебните медици.

Президентът: Случаят с убийството на Виктория Маринова е разкрил огромния дефицит на доверие към институциите

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  | нерегистриран
  2
  -6

  Спрете незасулжените 20 заплати при пенсиониране(агеати пенсионирането-остават на заплата към МВР, и получават и пенсия в добавка). Другите професии получават по 6 заплати при пенсиониране, ине остават ина заплата. Изплащането на такива пари на куп източва бюджетът на МВР.

  А да, да напомним, като правителството опита да ги спре 20-те заплати милицията организира МЕТЕЖ(това за метежа не го казвам аз, а тогавашен депутат-и е пълната истина) и със сила принудиха властта да промени вече взето решение.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.