Председателят на ВКС е получил акта от НАП за извършената пълна данъчна ревизия

Председателят на ВКС е получил акта от НАП за извършената пълна данъчна ревизия
Председателят на ВКС Лозан Панов е получил ревизионния акт от пълната данъчна проверка на НАП.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е бил информиран за резултатите от ревизията на доходите, имуществото и активите на семейството му, извършена от Националната агенция за приходите (НАП). Това съобщиха за "Правен свят" от данъчната администрация, без да навлизат в подробности за начините, по които "съдия № 1"е бил уведомен за изводите от проверката. Вече една седмица Панов не е коментирал информацията на в-к "Труд", че в продължение на два месеца се е укривал от служителите на НАП, които се опитвали да му връчат копие от ревизионния акт.

Пълната данъчна ревизия на доходи, имущество и активи, които семейството на председателя на ВКС притежава, е извършена на основание демонстративния отказ на Лозан Панов да подаде имуществена декларация за 2016 г. пред Сметната палата в качеството си на член на Висшия съдебен съвет. Заради това на Панов бе наложена и глоба от 1000 лв., която той обжалва. За петък е насрочено второто заседание по делото пред Софийския районен съд, по което въззиваема страна се явява Антикорупционната комисия, в чиято структура междувременно влезе тази част от Сметната палата, която отговаря за публичността на имуществото на заемащите висши държавни постове лица.

От НАП категорично отказаха да предоставят информация за съдържанието на ревизионния акт, който е връчен на Панов, като се позоваха на данъчно-осигурителната тайна. Уточниха единствено, че са спазили изискването на закона и са информирали за резултата и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). От ръководената от Пламен Георгиев институция също отказаха да коментират има ли несъответствия между притежаваното и декларираното от Лозан Панов и членовете на неговото семейство.

"Правен свят" потърси информация по темата и от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), откъдето отговориха, че не са информирани за резултатите от ревизията на председателя на ВКС. От отговорите на уточняващите въпроси обаче стана ясно, че категоричният отказ на Лозан Панов да подаде през миналата година декларация пред Сметната палата (в качеството му на председателстващ Съдийската колегия на ВСС-бел.ред.), а не само пред ИВСС (в качеството му на магистрат-бел.ред.), изглежда далеч не е случаен. Оказва се, че обхватът на проверката, която съдебните инспектори извършват на имуществените декларации са далеч по-ограничени."ИВСС извършва проверка за съответствие между декларираното имущество от съдия, прокурор или следовател в декларация по чл. 175а, ал. 1 ЗСВ и данните за това имущество, подлежащи на вписване, обявяване или удостоверяване пред други органи и институции. От своя страна НАП извършва данъчна ревизия, в която установява действителното имуществено състояние на проверяваното данъчно задължено лице, включително установява и съпоставя получените доходи и направените разходи. Поради разликата в предмета и значително по-широкия обхват на данъчната ревизия при изследване на имущественото състояние на данъчно задължено лице – съдия, прокурор или следовател, законодателят е преценил, че установеното от ИВСС несъответствие над определен размер при проверка на имуществена декларация може да предизвика данъчна ревизия. Т.е., замисълът на законодателя е от по-ограничената по предмет и по-тясна по обхвата ѝ проверка, да се премине към по-широката и детайлна ревизия", посочват от Инспектората към ВСС.

Пълната данъчна ревизия на Лозан Панов и семейството му вече е факт и тя е приключила, при това предизвикана от неспазването на законовото изискване председателят на ВКС да подаде декларация пред Сметната палата. Нещо повече, Панов отказа да го направи, след като бе изрично информиран, че е единственият от членовете на ВСС, който не е спазил изискването на действащия към онзи момент закон. Какво пише в ревизионния акт и има ли недекларирани доходи председателят на ВКС, за момента знаят самият Панов, НАП и КПКОНПИ. Две от трите страни ще се срещнат в 13.00 часа в петък в зала № 7 на Софийския районен съд

"Правен свят" потърси позицията на председателя на ВКС още на 12 октомври 2018 г., но отговор за момента не е предоставен. 

Още по темата

Заподозреният за убийството на Виктория Маринова вече е в България

Предишна новина

Кариерата на един магистрат*

Следваща новина

Коментари

25 Коментара

 1. 28
  КОЙ сега е номер 1? | нерегистриран
  7
  -1

  Панов руча жабета. Влахов успя да осребри за пореден път овъртането си покрай силните на деня. Нека всички да бъдем като Краси!

 2. 27
  ЕК | нерегистриран
  10
  -9

  Предлагаме Северин и Лозан в обща килия! И на второто лице съдебно-психиатрична експертиза, като тази на първото лице1

 3. 26
  Реформа | нерегистриран
  18
  -7

  Ако това с декларацията на Панов се случи в Румъния, вероятно Лозан вече би бил в ареста

 4. 25
  Хипотеза | нерегистриран
  17
  -4

  Ако допуснем, че в акта от извършената имуществена проверка на Лозан Панов са отчетени средства, които не се покриват от доходите му, с други думи Панов има имущество по-голямо от колкото доходите му позволяват, изниква и въпросът за неплатен данък върху дохода. В зависимост от неговият размер, се поставя и въпросът за осъществени състави на престъпления.

 5. 24
  Лицемерните Пънови | нерегистриран
  20
  -7

  Черната гъска сега ще избълва нещо в нейния стил Ха Ха Хааааааа. А какво стана с наказателното и дело, дето теглила пари от сметките на починалия и мъж. И как толкова бързо му забърса вестника и имвотите и няма наказателно дело още?! Нещо мирише ... кой пази Черната Гъска Бети Пънова, ами Лизан Пънов, повръща ми се от тях.

 6. 22
  НЕ НА ЗАКОНА, ГЛЕДАИТЕ ЛОЗАВ И СЕ УЧЕТЕ | нерегистриран
  15
  -9

  Учете се от Лозан Панов. Спрете да си плащате данъците. спрете да подавате декларации. Да спрем да изпълняваме съдебните решения. Да спрем да спазваме закона. НЕ НА ЗАКОНА КАТО ЛОЗАН ПАНОВ.

 7. 21
  *********************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 19
  Прокопиев, Иво Прокопиев | нерегистриран
  14
  -5

  Не на страха! Лозане, нито крачка назад, че потъваме заедно! С теб сме, приятелю!Оставил съм цялата редакция нощна смяна, утре Капитал и Дневник са пак твои.

 9. 18
  Кръгът Капитал | нерегистриран
  17
  -3

  В следващите часове, може да се предвиди, се очакват медиите от кръга Капитал да почнат една по една да бранят своя представител в съдебната власт - Лозан Панов. Тежко дискридитиран, председателя на ВКС се намира в условията на имиджива криза, която той, сам създаде. Най-вероятно те, медии ще поизчакат, после ще се втурнат да защитават реформатора Панов. Само, че има една неизвестна-какво е констатирано? Защото е възможно протежето Панов да се окаже в положението на ментора си Прокопиев. И ако последния е генерирал средства от биснес/законен/незаконен, то установените евентуално средства на Панов може да се предположи, че са генерирани от... работата му като съдия. Следователно - капанът, в който Панов сам се постави, има труден изход. За това, освен да сме свидетели на скандали, нищо друго не ни остана. Всъщност-остана ни мимикрия на представител на ВКС...

 10. 17
  # | нерегистриран
  15
  -17

  Цяла статия за това, че нямате новина?

  Голямо нахъсване срещу един неудобен, голямо нещо!

  Писвахте на хората вече.

 11. 16
  До Правен свят | нерегистриран
  17
  -4

  Щом все още не сте получили становището му, предлагам да осигурите репортер, който да го чака пред залата на СРС в петък. Несъмнено ще се яви на заседанието, понеже обича прожекторите и там можете да го попитате.

 12. 14
  Един, единствен полезен ход! | нерегистриран
  27
  -5

  Моралът и почтенността на председателя на ВС е поставен под голямо съмнение. По тази причина г-н Панов има единствен ход - да оповести сам съдържанието на акта от проверката. Ако има уличаващи го данни, би следвало да се оттегли в неплатен отпуск и да действа по предвидените в закона процедури по възразяване и евентуално оспорване пред съда. Иначе завлича със себе си и ВКС и съдебната система, като техен формален лидер. Апропо - действие, което уронва престижа на съдебната система, а това е етичен проблем и ще трябва Пленума да предприеме съответните дийствя спрямо Панов. И ще настъпят пак едни скандали..

 13. 13
  Цацарон | нерегистриран
  10
  0

  О времена, о нрави.

 14. 12
  Калпак Калинкев | нерегистриран
  15
  0

  В едно нещо е прав. И това не му го отричайте - да жали пред местния мирови кадия, като най-върховен съдия - актове на... Смешната ни палатка. Ма така е то с Дани де Киро и Деса Простакеса. Когато умишлено целиш да няма държавен контрол /държава/ за 30 години, това са резултатите в крайна сметка... без Сметна палата. Първи в света по изчезващо приходонаселение и първи по брой магистрат, милиционер и магистралки на калпак в света. Това е положението како Гинке.

 15. 11
  Още една молба до Правен свят | нерегистриран
  26
  -4

  Моля да проверите органа, съставил акта по проверката на имущественото състоянев на Панов, колко пъти е правил опити за връчването му, Лозан Панов бягал ли е от акта за връчване, чрез пнепрекъсната смяна на постоянните си адреси и дори личната си карта, допускани ли са служители до ВКС да връчат акта

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.