Д-р Ивелина Петкова, УНСС:

Стартира обучението на първия поток студенти в магистърската програма за противодействие на корупцията

Стартира обучението на първия поток студенти в магистърската програма за противодействие на корупцията
гл. ас. д-р Ивелина Петкова, ръководител на Програма "Противодействие на корупцията" в УНСС

В началото на октомври Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) и фондация "Конрад Аденауер" бяха домакини на форум, посветен на въвеждането на антикорупционно образование в училищата и висшите учебни заведения. Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) се оказа пионер в тази област със старта на новата магистърска програма "Противодействие на корупцията". "Правен свят" разговаря с гл.ас. д-р Ивелина Петкова, ръководител на програмата.

Д-р Петкова, от настоящата година стартира нова магистърска програма в УНСС - "Противодействие на корупцията", която става реалност с подкрепата и по идея на КПКОНПИ. Разкажете ни малко повече за самата програма, за обучението.

Програмата е изключително нова и тя реално бе създадена след като бе приет законът, регламентиращ дейността на КПКОНПИ. В тази връзка започнаха консултации по отношение на програмата и се създаде със съвместното съдействие и сътрудничество на Комисията, както и на дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР. Постарахме се в програмата да се включат достатъчно хора с добър експертен потенциал, които да позволят предаване на техния опит, познания и добра теоретична подготовка. 

Истина ли е, че интересът към програмата е много голям? Имате ли данни какъв е броят на желаещите да се включат в нея?

Към настоящия момент продължава подаването и приемането на документи, като към момента имаме формиран вече един поток, който стартира със започването на програмата. Точният брой в момента не мога да уточня какъв е, но е достатъчен, за да се формират потоци. 

А преподаватели в какви други специалности ще се включат в тази програма? Имаме ли обучени кадри, които да преподават антикорупция в университета?

В програмата са включени не само експерти, но и преподаватели, които са работили в тази област и имат освен теоретични познания и сериозен експертен потенциал. Съвместно ще се провеждат занятията с експертите и практиците, заедно с професорите, така че точно теоретичната част, която се преподава, да бъде допълнена изцяло с практически знания. 

Каква ще бъде реализацията на вече завършилите магистри с диплома за експерти по противодействие на корупцията?

След като приключат магистърската програма, завършилите на първо време ще получат диплома от УНСС за завършена магистърска степен, но тъй като имаме включени експерти от КПКОНПИ, въз основа на сключено споразумение, Университетът ще издаде и сертификат за завършилите, а същевременно Асоциацията за измами, тъй като имаме включен експерт и от там, ще ни предоставя и сертификат за преминат курс за обучение. Така че, завършилите програмата ще имат диплома за магистри, плюс два сертификата и ще могат да се реализират във всички контролни органи, включително и в КПКОНПИ.

Още по темата

Четирима магистрати искат ВСС да отмени класирането за заемане на три места за съдии в Гражданската колегия на ВКС

Предишна новина

Как депутати юристи тихо помилваха убийците

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  Виво | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #4 от "Студент по право от СУ | нерегистриран":
  Като чуя УНСС и магистратура "противодействие за корупцията" и ми става едно....

  Щото при нас Георги Бойчев не ни църка с пари, нали? Да не споменавам още две-три имена.

 2. 8
  Аман | нерегистриран
  2
  0

  от компири

 3. 7
  | нерегистриран
  5
  -1

  Идеята е добра. Инициативата също.Всеки има право на шанс и възможност да учи това което желае. Важното е да има къде да го научи!

 4. 6
  113 | нерегистриран
  6
  -2

  Как къде - във ВИИ Крал Мас, понастоящем Утре Носете Съответната Сума... Колеги... на Пеевски.

 5. 5
  Псалми по Пеевски | нерегистриран
  6
  -1

  Моето име звучи гордо, възвишено и най-паче ПОЧТЕНО! Здрав дух в здраво тяло.

 6. 4
  Студент по право от СУ | нерегистриран
  12
  -2

  Като чуя УНСС и магистратура "противодействие за корупцията" и ми става едно....

 7. 3
  Един ИСТИНСКИ пример,за "правосъдие"" | нерегистриран
  2
  -4

  След десетки жалби ,едва на 14.3. 2005г.Р.съд Враца ПОПРАВЯ,умишлено “ “погрешно” отразеното в бюлетина за съдимост, че сам ОСЪДЕН по чл.325 ал.1 НК,/хулиганство / вместо ОПРАВДАН по реда на надзора с НД.№735/1997г.- от 16.02 1998г. Погрешно” вписаното в бюл. за съдимост, ,е причина същия съд укривал до 2005г. ,че съм оправдан по чл.325 ал.1 НК, да не приложи спрямо мен чл.78 а НК, тъй като тогава това беше по преценка на съда ,и основание да ми наложи глоба по нох.д.№522/98г. Рс Враца.Но вместо ГЛОБА съм осъден на ЛС за престъпление по чл.148 ал.2 НК, , потвърдена с внох.д.№358/99г.Ос Враца ,и с решение № 166/10.5.2000г.по н.д.№50/2000г.ВКсъд ”. Присъдата ЛС е с пряк умисъл и специална цел,за да бъда вкаран в затвора,защото й

  докладчика от ВКсъд , не е взема в предвид , че след 2000г., престъпленията по чл.148 от Наказателния кодекс от Общ характер са трансформирани в престъпления от Частен характер, подсъдни само на Окръжните съдилища,чието решението е окончателно и не подлежи на обжалване,както ,й че преходите и Заключителни разпоредби на новия закон и параграф.26, гласят ,че"" ВИСЯЩИТЕ ПРОИЗВОДСТВА КЪМ ДЕНЯ НА ВЛИЗАНЕ В СИЛА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ по чл.146-148 а СЕ ДОВЪРШВАТ ПО ДОСЕГАШНИЯ РЕД,АКО В ТРИМЕСЕЧЕН СРОК ОТ ВЛИЗАНЕ В СИЛА пострадалия ПОИСКА ТОВА .Видно от решението на ВКсъд ,е прието , на 10 май 2000г., в този тримесечен срок,БЕЗ адвоката на пострадалия да изяви претенции й без да се възползва от правата посочения в параграф. 26. ,Което доказва ,че е било недопустимо делото пред .ВКсъд , да се разгледа и да се постанови потвърждаващо присъдата ЛОС по досегашния стар ред .,.Заради което й докладчика , НЕ ОГЛАСЯВА решението си ПУБЛИЧНО ,,както е вписано протокола, от с.з.на 10 март 2000г..по н.д. №50/2000г.,, което прави процеса срещу мен , таен ,тъй като диспозитива на решението е произнесен след два месеца на 10 май 2000г.заедно с мотивите при доказана злоупотреба с процесуални права,й извън пределите на правораздавателната власт на ВК"съд", Й,тъй като съдебната власт продължава да е със смазващ Закона и Държавата лош рейтинг , като обикновен гражданин използвам форума на ПС за да дам гласност на гореописаният бандитизъм спрямо мен от съдебната власт ,Враца и т.н. ВКсъд

 8. 2
  | нерегистриран
  13
  -1

  Лекторите на курса щели да са Красьо Черничкият (за съдебната власт), Жан Виденов за (изпълнителната власт) и Иванчева (за местната власт). :)

 9. 1
  112 | нерегистриран
  22
  -3

  Всъщност, идеята съвсем не е лоша. Къде ще те научат по-добре "що е то - корупция" от УНСС?! После може да има практически стаж във Върховния административен съд - за затвърждаване на знанията!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.