Самоусъвършенстването е белег на нашата професия

Самоусъвършенстването е белег на нашата професия
Нотариалната камара отбелязва 20-години от създаването си

Трети конгрес на Нотариална камара на Република България на тема "Нотариусът – довереник на държавата и на гражданите. Еволюцията на технологиите. Еволюция на правната сигурност" се проведе в хотел "София Балкан". Форумът се провежда по повод 20-годишната от създаването на Нотариалната камара. 

Официални гости на събитието бяха зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова, зам.-министърът на МВР Красимир Ципов, председателят на Съюза на юристите в България Владислав Славов, представители на латинския нотариат, председателят на Съвета на нотариусите на Европа Мариус Колер, както и нотариуси от Франция, Германия, Унгария, Хърватия и други.

Поздравителни адреси към нотариата по повод празника са изпратили и премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, както и вицепремиерът Екатерина Захариева.

Председателят на Нотариалната камара Димитър Танев постави акцент в словото си на инициираните от организацията законодателни промени, във връзка с възпирането на имотните измами и кражбите на самоличност. "Самоусъвършенстването е белег на нашата професия. Нотариусите са тези правници, които са в пряк, директен досег с обикновения гражданин и ежедневно им се налага да прилагат често противоречащи си съдебни актове. Въпреки активността на Нотариалната камара, професионалната подготовка и съзнателността на българския нотариус, трябва да признаем, че имаше един период, преди 10 години, когато общественото мнение за нашата професия не бе изцяло позитивно и голяма част от гражданите, които влизаха в канторите, изпитваха несигурност", започна словото си Танев и даде конкретни примери: "В страната имаше стотици случаи, в които се извършваха документни престъпления, свързани с удостоверяване и прехвърляне правото на собственост. Камарата предложи изменения в редица закони и подзаконови нормативни актове, които да възпрат извършването на този вид престъпления. Факт е, че голяма част от този декларативен документ стана реалност, за което изпитвам дълбока вътрешна удовлетвореност. По предложение на Нотариалната камара се извършиха промени в ГПК, през 2009 година се регламентира и създаването на информационна система към Камарата, именно поради технологичната връзка с базите данни се възпряха двата най-чести способа за измама чрез фалшиви лични карти и удостоверения за наследници. От тогава досега няма констатиран случай на фалшифицирано пълномощно. В медиите бяха констатирани и редица случаи на кражба на самоличност при вписване в Търговския регистър. Благодарение на Нотариалната камара се извършиха законодателни промени и в тази насока, за което трябва да благодаря и на колегите от Германия, които ни помогнаха много при изготвяне на мотивите и при запознаване с принципите на тези промени, които искахме да постигнем. От миналата година досега няма нито една кражба на фирма, когато е налице нотариално удостоверяване. В страната имаше немалко случаи на констатирани на така наречените банкови пълномощни, с които се теглят суми и се вършат измами. Тези пълномощни в момента също ги въвеждаме в информационната система на нотариалната камара, за които ежедневно се извършва справка", заяви още Танев.

Поздравително слово по повод празника на нотариусите отправи и Десислава Ахладова. "Несъмнено най-характерният белег на работата ви е свързан с доверието на обществото, но и с върховенството на закона. През изминалите години българските нотариуси извоюваха своя авторитет. Нотариалната камара постигна големи успехи в посока на дигитализацията и улесняването на обслужването на гражданите. Пожелавам ви да отстоявате заслуженото доверие, което несъмнено е резултат от вашия професионализъм и висок морал", обърна се Ахладова към нотариусите.

Зам.-министърът на МВР пък обърна внимание на добре изграденото сътрудничество между Министерството и Нотариалната Камара. "В контекста на днешната тема искам да кажа, че именно благодарение на еволюцията на технологиите успяхме да изградим електронен обмен на данни между МВР и Камарата", заяви Ципов.

Мариус Келер прикани колегите си да си направят една равносметка за това къде се намират накъде "трябва да духа вятъра в платната им". "Европа не е това, което ни казват, че е. Европа сме ние. В нашата професия е нужна еволюция, вместо революция", заяви той.

Председателят на Съюза на юристите в България Владислав Славово също поднесе приветствие по повод празника. "Нотариалната камара в последните години се превърна в лидер във въвеждането на нови технологии. Мъчно ми е да призная, че не мога да кажа същото за електронното правосъдие, за което говорим вече от 20 години", заяви Славов, извинявайки се на зам.-министъра на правосъдието за искреността. "НК може винаги да разчита на подкрепата на СЮБ", заяви още той.

Тържеството продължава с официална вечеря и празничен концерт в хотел "София Балкан".

МП отново стартира обществено обсъждане на Закона за физическите лица и мерките за подкрепа

Предишна новина

Нови 149 310 лв. за обезщетения по пет дела пред ЕСПЧ

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    О | нерегистриран
    0
    0

    ОКАЧЕНИ ТАВАНИ. НЯМАТ СТИГАНЕ.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.