ВКС и ВАС против реформа във военното правораздаване

ВКС и ВАС против реформа във военното правораздаване

Върховният касационен съд (ВКС) и Върховният административен съд (ВАС) са "против" реформата във военното правораздаване, предложена през лятото от военните съдии, стана ясно от обобщен докалад на Комисията по правни въпроси към Висшия съдебен съвет (ВСС), представен от Цветинка Пашкунова.

През юли Пленумът на кадровия орган възложи на Комисията по правни въпроси да събере становищата на прокуратурата, председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) относно предложенията на военните съдии.

Промени военните магистрати предложиха в три основни закона, така че към тях да постъпят повече дела - в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), Административнопроцесуалния кодекс (АПК) и Закона за административните нарушения.

Според ВКС направените предложения за промени в НПК са неприемливи, тъй като в мирно време Министерството на отбраната, Българската армия, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, Държавната агенция "Национална сигурност", Държавната агенция "Разузнаване" и Националната служба за охрана не са военни субекти.

По отношение на предложението на военните съдилища да са подсъдни дела за престъпления, извършени от граждански лица, когато обект на посегателството е личността на лице, служещо в органи на силите от системата за национална сигурност при изпълнение на служебните му задължения, ВКС също смята, че няма резон в такава промяна.

И според ВКС, и според ВАС по отношение на предложенията за изменения в АПК и в частност уволненията на военнослужещи, жалбите срещу наложени дисциплинарни наказания, с изключение на жалбите срещу актовете на министъра на отбраната, да са от компетентност на военните съдилища – такава промяна не е необходима.

По отношение на Закона за административните нарушения, като според военните магистрати, наказателното постановление и електронният фиш срещу военнослужещите също трябва да се обжалват пред тях, ВАС се опасява от противоречива практика, ако това предложение бъде реализирано. Прокуратурата също не подкрепя промените в АПК и Закона за административните нарушения.

Обратно е становището на прокурата по отношение на предложените от военните съдии изменения в НПК, отчете Пашкунова и припомни, че според държавното обвинение на военните съдилища трябва да бъдат възложени функциите на специализирани съдилища за системата за национална сигурност, но с някои определени забележки. Прокуратурата подкрепя идеите на военните магистрати, в това число и граждански лица също да може да се изправят пред военен съд, ако са подсъдими по дела, които са от компетенцията именно на военното правосъдие, но не споделя мнението, че служителите на търговски дружества, които са под шапката на Министерството на отбраната, не следва да бъдат обект на военното правораздаване, защото те са регистрирани по Търговския закон. Против промяната на подсъдността от прокуратурата се обявяват и спрямо служителите от Държавния резерв, които никога не са били от системата на Министерството на отбраната.

"Категорично съм против тези промени. Има и международни решения по дела в тази насока, така че моята позиция и на колегите от ВКС е категорично против такива промени", заяви Лозан Панов, който отдавна не крие, че е върл привържаник на идеята не за увеличаване на натовареността на военните съдилища, чието съществуване е гарантирано от Конституцията, а за директното закриване на голяма част от тях.

Даниела Марчева подчерта, че преди да се приемат становищата на ВКС, ВАС и прокуратурата по предложенията на военните съдии трябва да бъдат изпратени на Съдийската колегия, която да проведе дебат по тях и в последствие да ги съгласува с министъра на правосъдието и минстъра на отбраната, по аналогия на действията на Прокуроската колегия, вследстиве на решението за закриване на 11 районни прокуратури в страната. Тя допълни още, че в случая е изключително важно да се разбере дали има законодателна воля за такива промени, според нейните проучвания такава няма. "Тяхната натовареност е традиционно изключително ниска. Има и други начини колегите да бъдат натоварени допълнително, ако тези промени не се приемат, но нека остане процесуална изненада. Моята молба е този дебат да се проведе", заяви Марчева.

Олга Керелска се застъпи за тезата становищата да бъдат изпратени директно на правосъдното ведомство и да се задвижи процедурата. Тя подчерта, че подкрепя идеите на военните съдии по същество и, че те в никакъв случай не правят своите предложения за промени само и единствено, за да спясят структурите, в които правораздават. "Познавам колеги военни съдии и ви казвам, че те не правят тези предложения, за да си спасят структурите. На тях им е омръзнало да ги критикуват, че не работят. На тях им взеха делата, това съответства на истината", заяви Олга Керелска.

Цветинка Пашкунова се намеси, за да прекрати дебата и предложи обобщените становища на ВКС, ВАС и прокуратурата да бъдат изпратени на Министерствата на правосъдето и отбраната, едва след като Съдийската и Прокурорската колегии изразят мнението си по тях. Предложението не се прие.

Още по темата

Парламентът одобри медийния закон на ДПС

Предишна новина

Шофьорът, убил велосипедиста Мартин Чикалов във Варна, остава в ареста

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  х | нерегистриран
  2
  0

  ЯВНО ИМ ТЪРСЯТ РАБОТА-ОЧЕВИДНО Е! ОБАЧЕ ТАКАВА НЯМА ДА СЕ НАМЕРИ,ЗАЩОТО КАК ДА ИМАТ ВОЕННИТЕ РАБОТА,КАТО НЯМА АРМИЯ,А?? КАК ДА СТАНЕ? ПО НИКАКЪВ НАЧИН.ВПРОЧЕМ ИМА ЕДИН-ДА СЕ ОСТАВИ ЕДИН ВОЕНЕН СЪД, ЕДИН АПЕЛАТИВЕН ТАКЪВ И ВКС СЪС СЪОТВЕТНИ ПРОКУРАТУРИ.ТОВА Е.КОЙТО Е ИЗВЪРШИЛ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ДА СЕ ТЪТРИ ПО ВЛАКОВЕТЕ И ДА ХОДИ В СЪДА-НАЙ-ДОБРЕ Е ДА Е В ПЛОВДИВ,ЧЕ Е В ЦЕНТЪРА НА ДЪРЖАВАТА.ОСТАНАЛИТЕ ВОЕННИ СВАЛЯТ ПАГОНИТЕ И ОТИВАТ В ЦИВИЛНИТЕ СТРУКТУРИ.АКО НЕ ИСКАТ-СБОГОМ ГЕРГИНО...

 2. 8
  do 7 | нерегистриран
  5
  -2

  Daaaa ,ami kato ne sa voenni strukturi, kakvi sa ??? Znachi nqma nujda ot takova ministerstvo na MO !!!

  VARNETE POLICIYATA NA VOENNITE MAGISTRATI !!!

 3. 7
  правозащитник | нерегистриран
  5
  -2

  "Министерството на отбраната, Българската армия, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, Държавната агенция "Национална сигурност", Държавната агенция "Разузнаване" и Националната служба за охрана не са военни субекти."  ?????????

 4. 6
  Уикилийкс | нерегистриран
  5
  -2
  До коментар #1 от "Редови роб в общ съд | нерегистриран":
  Мавров и Керелска! Как точно тези бяха избрани от нас?!! Лалов ще се окаже прав за машинациите при ел.вот.  Гледайки дебата днес не мога да си представя по-безмислени и неадекватни хора, а решават бъдещето на съдебната система.  Време е, колеги, да се състои дебата за пълно отграничаване на съдийските от прокурорските въпроси, Нищо, дори бюджета не трябва да е общ. Това е безобразие. Бели покривки, приятели по чашка, пълна деградация. Послушковци в името на високата заплата и облагите от командировки.

  ПОЗОР!

  Няма нещо тайно, което да не е станало явно ... и когато решат от Голямото утро ще падне голем смех ... а онзи Лалов ще се смее, ама системата ще се срути, защото убива![[_75408_]]

 5. 5
  | нерегистриран
  10
  -3

  То бива глупащина , но вече се минава границите на нормалното . Приказки , приказки....а военните съдилища не работят и не работят . Докога ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

 6. 4
  БАЙ ЛИЗАН | нерегистриран
  17
  -8

  Лозанчо,а твоята натовареност каква е?Колко дела си решил откакто драгалевския циганин те инсталира на този пост?За какво получаваш тази огромна заплата? Не си свършил никаква работа за тези три години и половина,освен постоянните скандали с твое участие и непрекъснатото противопоставяне на едни звена от системата на други.

 7. 3
  | нерегистриран
  16
  -3

  Да, точно. Типичен пример е Д. Машева.

 8. 2
  До 1 | нерегистриран
  21
  -6

  То същото е и в ПК- "народни избраници", които се държат като марионетки и чиновници. Единствената им задача е как да си прекарат приятно времето по командировки, коктейли, ...нещо да представляват... Завършени номенклатури, които нищо смислено не правят.

 9. 1
  Редови роб в общ съд | нерегистриран
  26
  -9

  Мавров и Керелска! Как точно тези бяха избрани от нас?!! Лалов ще се окаже прав за машинациите при ел.вот.  Гледайки дебата днес не мога да си представя по-безмислени и неадекватни хора, а решават бъдещето на съдебната система.  Време е, колеги, да се състои дебата за пълно отграничаване на съдийските от прокурорските въпроси, Нищо, дори бюджета не трябва да е общ. Това е безобразие. Бели покривки, приятели по чашка, пълна деградация. Послушковци в името на високата заплата и облагите от командировки.

  ПОЗОР!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.