Десислава Иванчева и Биляна Петрова остават в ареста

Десислава Иванчева и Биляна Петрова остават в ареста
Десислава Иванчева в съда, снимка: БГНЕС

Тричленен състав на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) с председател Красимира Костова и членове Красимира Райчева и Магдалена Лазарова отмени определението на долната инстанция с което бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, подсъдими за подкуп в особено големи размери, са освободени под домашен арест.

Според магистратите от въззивния съд, не се налага промяна в преценката, относно обосноваността на предположението за съпричастност на двете подсъдими към деянието, наказуемо с лишаване от свобода 10 до 30 години, глоба до 30 000 лева, конфискация на цялото или на част от имуществото и лишаване от права по чл.37 ал.1 т.6 и 7 НК.

На 18 октомври Специализираният наказателен съд смекчи мерките за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова на "домашен арест" заради преценка, че след разпитите на свидетелите от районната администрация и от Столичната община няма опасност двете да повлияят на показанията им. Съдиите Костова, Райчева и Лазарова обаче смятат, че рискът от бъдещо престъпно поведение при определяне на по- лека мярка за неотклонение не е хипотетичен и неправилно е бил съотнесен само с възможност за въздействие върху определена група свидетели. "При преценката за риска от криминогенно поведение, няма как да бъдат игнорирани и други данни по делото, свързани с поведението на подсъдимите, остро контрастиращи с формално добрите им характеристики (базирани на липсата на осъждания и висящи наказателни производства и на представени от защитата изготвени характеристични справки от техни близки и познати). Няма как да се пренебрегнат данните, че преди инкриминираното деяние, процедурата по преписката на управляваните от свидетеля В. дружества, е била просрочвана от подсъдимите, вкл. в отговор на упражнени от свидетеля законни права да сигнализира за забавата администрацията на Столична община и да обжалва мълчаливия отказ на кмета на района пред административния съд, което уреждащо чуждите интереси поведение е близко по характеристики до престъпление по служба", пише в определението на магистратите от АСНС.

Според тях освен това няма как да бъдат пренебрегнати данните, изнесени в свидетелски показания и пред долната инстанция, за неправомерно проникване нощем на подсъдимите в чужд имот, и отделно за заявено директно от Иванчева, че в управлявания от нея район "нямало нищо безплатно, което пък независимо за каква форма на облагодетелстване е намеквало и дали е ползвало благороден претекст, е признак на злоупотреба с власт и неправомерен натиск".

"Няма как да бъдат пренебрегнати данните, че двете подсъдими са изразявали готовност преднамерено да накърнят интерес ("ще ги прецакаме") и на друг инвеститор, в знак на "отмъщение" (виж л.13/21 от том 3, ВДС, отразяващ записан чрез СРС разговор между Д.И., Б.Х.-П. и П.Д.). Няма как да бъдат пренебрегнати данните за проявата им на неподчинение спрямо надлежния полицейски орган, който при спиране на автомобила, непосредствено преди задържането им, е издал законно разпореждане да загасят двигателя и да напуснат превозното средство, нито данните за първоначално изтъкваното от И. заемано служебно положение, а впоследствие и опитите й да пречи на нормалното провеждане на процесуално- следствените действия по претърсване и изземване. Няма как да бъдат пренебрегнати и данните за проява на неподчинение и пренебрегване от страна на подс.Х.-П. на режима за конвоирането й (описано в докладна записка от 18.06.2018 г.)", допълват съдиите Костова, Райчева и Лазарова.

Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившият кмет на същата община Петко Дюлгеров са подсъдими за взимане на подкуп от 70 хиляди евро, част от поискания крупен рушвет в размер на 500 хиляди евро, за да пуснат преписката на строителния предприемач Александър Ваклин за строеж в района.  Делото срещу тримата продължава в Специализирания наказателен съд с разпит на свидетели.

Още по темата

Защо има недоволни от изсветляването на медийната среда?

Предишна новина

Имам доказателства, че ВМРО се издържа от продажба на българско гражданство

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  Влизали в чужд имот !!! | нерегистриран
  9
  -4

  Не знам що за състав е постановил този акт от АСНС,но в това Определение има уникални глупости.За да осъществят проверка на строеж/изконно законово правомощие на общинска и районна администрация по ЗУТ, което рядко някой кмет използва/подсъдимите били влезли в чужд имот/???/О небеса , О, времена , О, нрави...Ако въобще в тази страна някога започне да се осъществява строителен контрол,то може би няма да падат сгради

  или балкони заедно със строителите на него и др.трагични случаи.Какъв имот е строителната площадка мисля ,че никой от този състав на АСНС не може да каже.Като си решил да не ги пускаш на Домашен арест ,просто пишеш в Протокола от СЗ ,че двете подсъдими са по-опасни от Ханибал Лектър и работата "заспива".Ама да протоколираш такива глупотевини,излагаш не само този съд/АСНС/ , но и съдебната система като цяло.

 2. 9
  Шкембе Войвода | нерегистриран
  14
  -1

  Мен Гешев и Главният Компир не смеят да ме пипнат.

 3. 8
  Д-р Ох Боли | нерегистриран
  2
  -15

  ЗА НЕОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ ИВАНЧЕВА НЯМА ДА МОЖЕ ДА ОСЪЩЕСТВИ МЕЧТАТА СИ ЗА ПРОЦЕДУРА "ИН ВИТРО". НО ПЪК НИЩО НЕ СЕ ЗНАЕ. НАЛИ СИ СПОМНЯТЕ КАК ЦОЛА ДРАГОЙЧЕВА ДОКАТО Е БИЛА В ЗАТВОРА Е ЗАЧЕНАЛА МЪЖКА РОЖБА "ПРИРОДНО"

 4. 7
  | нерегистриран
  3
  -11
  До коментар #6 от "питане | нерегистриран":
  А каква е мярката за неотколнение на пияното прокурорче, и пияното му другарче-следователче, които преди няколко дни хулиганстваха и стреляха в центъра на София? Дори не бяха задържани за 24 ч. Нито пък за 72 часа. нито пък имат МН задържане под стража.

  Ако почнат да арестуват за пияно състояние, Тодор Славков няма да излезе от ареста. А ако почнат да арестуват и надрусаните ще трябва да преместят целия троларника от Посрано 20 в ареста и да им пратят за компания няколко видни рИформатори. А ако трябва да задържат всеки за гърмене не трябва ли да почнат от един, дето гръмна архан?

 5. 6
  питане | нерегистриран
  16
  -5

  А каква е мярката за неотколнение на пияното прокурорче, и пияното му другарче-следователче, които преди няколко дни хулиганстваха и стреляха в центъра на София? Дори не бяха задържани за 24 ч. Нито пък за 72 часа. нито пък имат МН задържане под стража.

 6. 5
  Съдия | нерегистриран
  17
  -14

  Понеже форумът е за юристи, ми е много чудно каква е тази подкрепа за корумпираните и оплюването на съдии, които си вършат работата, която отдавна трябваше да свърши юридическата гилдия в България. Това ме кара да мисля, че симпатизиращите на корупцията, просто са й подвластни, което е жалко за същата тази юридическа гилдия и най - вече за България и нейния изстрадал народ. Това вече показва, че може би наистина имаме нужда от СЪД, който донякъде ще пречисти тази система и тази Държава.

 7. 4
  пъпчасала бивша кметица | нерегистриран
  10
  -16

  Цецо не ме чакай. Този спецсъд съвсем не е като СГС. Ако можеш виж направи нещо да прехвърлят делото ми в СГС, а на другия ден като ме пуснат ще почерпя.

 8. 3
  Re: | нерегистриран
  18
  -11
  До коментар #2 от " | нерегистриран":
  Май това вярно е СЪД!

  Демонстриращ изключително "чувство за хумор". МН не е наказание. А за тези "кокошки", наречени съдии /специализирани/ изходът е само един - библейски. Тези надминаха собствената си глупост и некомпетентност, но като се има предвид къде са се дипломирали "по право" - "компетентността" им се изяснява. [[_75430_]]

 9. 2
  | нерегистриран
  8
  -19

  Май това вярно е СЪД!

 10. 1
  Цветан Василев | нерегистриран
  16
  -6

  Момичета, с братя Избегалеви вече сме на софрата и ви чакаме да се присъедините за да вдигнем наздравица за българския съд!

  Българският народ по-скоро ще види идването на комунизма, отколкото нас в затвора!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.