Етичната комисия към Съдийската колегия на ВСС иска повече правомощия

Етичната комисия към Съдийската колегия на ВСС иска повече правомощия

Комисия по професионална етика към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) иска да й бъдат възложени по-голям обем от правомощия. Това става ясно от точка 36 в дневния ред на Колегията за вторник, според която се предлага кадровиците да приемат изменение и допълнение на правилата си за работа. Проверка на "Правен свят" показа, че ресорната комисия към кадровия орган иска да има право да оценява не само съдии, кандидати в конкурсни процедури, а и такива, които са обект на предложения за дисциплинарки и сигнали за нарушения.

Комисията, председателствана от Олга Керелска, предлага промени, които са свързани с правомощията й по чл. 37, ал.З и ал.9 от Закона за съдебната власт (ЗСВ):

(3) Дейността на съдийската и на прокурорската колегия се подпомага съответно от постоянна Комисия по атестирането и конкурсите и от Комисия по професионална етика. Броят на членовете, съставът им, правомощията и правилата за дейността им се определят от съответната колегия на Висшия съдебен съвет. Всяка комисия избира председател между членовете си.

(9) Комисиите по професионална етика към колегиите извършват проучвания, събират необходимата информация и изготвят становище относно притежаваните нравствени качества на кандидатите в конкурсите за заемане на длъжност в органите на съдебната власт, както и на кандидатите за административни ръководители и на кандидатите за заместник-административни ръководители.

Както изрично е записано в закона, Етичната комисия към кадровия орган има право да извършва оценка на нравствените качества единствено на кандидатите в конкурсни процедури, но не и на онези магистрати, които са обект на предложение от страна на съответния административен ръководител за налагане на дисциплинарно производство или спрямо които има подадени сигнали за нарушения, в това число и от медийни публикации. Сега Комисията "Професионална етика" към Съдийската колегия на ВСС предлага да й бъдат делегирани такива правомощия, които да бъдат и изрично уредени в Правилника за работа на кадровия орган.

Предстои във вторник да се чуят аргументите на вносителите на предложението, а след да стане ясно и решението на членовете на колегията. 

436,4 млн. лв. са разходите на органите на съдебната власт

Предишна новина

Председателят на СРС разпореди спиране на достъпа до 40 сайта за инвестиционна търговия

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Така е правилно | нерегистриран
  1
  -1

  Точно така ! Могат да започнат с жалбите от преди години към адм. ръкоепдители ,които бяха замитани от предишните състави но шефовите още си вилнеят и не спират с издънките си . Това ,че са вечни еднолични кандидати за председатели ,е част от брзсрамния им образ и самочувствие,при тях морална страна няма !

 2. 1
  | нерегистриран
  1
  -2

  "Комисия по професионална етика към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) иска да й бъдат възложени по-голям обем от правомощия."  А какви? Да закрива медии и да уволнява журналисти, които са критикували "правилни" решения издадени по реда на телефонното право? Да ползва СРС-та?  Правомощията на тази Еротична комисия и така са прекалено големи и още по-разтегливи. Най-доброто, което може да се направи за Еротичната комисия е да се закрие, а не да се правят дисциплинарки по неписани правила. Защо за Лозан няма дисциплинарка, като вече години резили съдебната власт и с неговия Черен лебед я направиха за посмешище? Тази Еротична комисия е само изпълнител на поръчки за оказване на натиск на магистратите, за да бъдат изнудени да решават делата както им се нареди.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.