Таван от 20 000 лв. обезщетение за умрял при катастрофа


Таван от 20 000 лева обезщетение за близките на починал при катастрофа, предлага депутатката от ГЕРБ Менда Стоянова с промени в Кодекса за застраховане между първо и второ четене.

Сумата ще се изплаща на съпруг, съпруга, на човек, живеещ на семейни начала, на дете и на родител.

Братът и сестрата на починалия може да получат 15 000 лева, а 5000 лева обезщетение по изключение ще се дава на други лица, които са създали емоционални отношения с починалия.

Същите размери обезщетения да бъдат определяни и от застрахователя на виновния водач или по съдебен ред при смърт или телесно увреждане на човек, предвижда друго предложение на Стоянова. Тя иска сумите на обезщетенията да важат и за застрахователни събития, настъпили преди влизането в сила на измененията на Кодекса за застраховане.

Предложението за таван идва след решение на Върховния касационен съд, с което бе разширен кръгът на роднини с право на обезщетение. Заради това цената на задължителната "Гражданска отговорност" се вдигна с близо 40% през тази година. 

Испанската полиция разби банда, изработвала фалшиви кредитни карти

Предишна новина

Осъден за убийство поиска от държавата 10 000 лв. за лоши условия

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    ъ? | нерегистриран
    1
    0

    Супер. Щом остатъкът до справедливия размер (този определено не е такъв) може да се търси после от застрахованото лице, какъв е смисълът от застраховката? Нали застрахователят после има регрес, защо са тези законодателни лимити?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.