Осъден за убийство поиска от държавата 10 000 лв. за лоши условия

Мъж, осъден до живот за убийство, иска от държавата 10 000 лв. обезщетение заради  лоши условия в килията. Асен И. претендира, че са му нанесени вреди, докато пребивавал от края на 1997 г. до май 2016 г. в затвора в Пазарджик.

Лишеният от свобода споделял килия, която според него била пренаселена и в нея нямало санитарен възел. Заради лошите условия подал молба да го преместят в наказателната килия, в която поне имало тоалетна. Пред магистратите той се жалва, че от лошите условия хванал туберкулоза.

Справка от затворническата администрация обаче оборила претенциите на "раирания", тъй като спалното помещение не е било пренаселено, а в него си живеел само той. Стаята била с площ 6,7 кв.м. Имала най-нужните мебели, монтирани според изискванията към зоната за повишена сигурност. Както и прозорец, през който влиза естествена светлина, а и може да се отваря за проветряване. Не липсвало и отопление.

В затвора Асен е имал възможност да се среща със свещеник, да участва в обучения, да ползва услугите на психолог. Тъмничното заведение разполага с библиотека с 10 200 тома, като библиотекарят всеки четвъртък посещава обитателите на строг режим и на място им предлага избор измежду двайсетина заглавия.

Магистратите отхвърлиха иска му като неоснователен. Според запознати 57-годишният Асен завел преди години и друго дело срещу държавата, което завършило като това - без да му е уважен иска.

Таван от 20 000 лв. обезщетение за умрял при катастрофа

Предишна новина

Арестите в ДАБЧ не ме изненадват

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.