Откриха Център за медиация в Перник

Откриха Център за медиация в Перник
Председателят на РС-Перник Михаил Алексов и ръководителят на Центъра за медиация Деница Иванова

Център за спогодби и медиация беше открит в Перник. Центърът ще обслужва страните, желаещи да ползват медиацията по дела пред Районен съд-Перник и Окръжен съд-Перник.

На откриването присъстваха ръководителят на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева, ръководствата на съдебните органи в Перник, магистрати от Софийския районен съд, както съдия Катя Бельова – председател на Окръжен съд - Благоевград, Елеонора Серафимова – председател на Окръжен съд - Пазарджик, Вера Коева – председател на Районен съд - Благоевград, Веселка Златева – председател на Районен съд - Пазарджик, Снежана Стоянова – председател на Районен съд - Панагюрище, които изразиха желание да развиват медиация и в техните съдебни райони.

"Идеята за създаване на Центъра датира от една година, когато със съдия Елена Николова, водени от идеята да осигурим още една възможност на гражданите да постигнат взаимоизгодното и най-доброто за тях решение на правния спор, преди да бъде поставен съдебен акт, разбирайки ползите от медиацията, решихме, че е добре да бъде създаден център за спогодби и медиация и към Окръжен съд - Перник и Районен съд - Перник. Водени от тази идея в продължение на една година търсихме решения и постепенно намирахме такива на всеки един от проблемите, пред които се изправяхме", заяви при откриването председатлят на Районен съд - Перник Михаил Алексов.

Центърът за медиация е уникален за момента, защото това е първият Съдебен център по медиация, който е създаден само благодарение на усилията на доброволци. Той транспонира изцяло модела на Центъра за спогодби и медиация към СРС и СГС, създаден преди 8 г. по проект на СРС и Професионална асоциация на медиаторите в България. Пернишкият център за медиация е първият, чиято зала за разрешаване на спорове се намира извън Съдебната палата, а именно в помещение на Адвокатска колегия - Перник, което се предоставя за ползване от медиаторите.

"Още от самото начало наша подкрепа бяха колегите от ЦСМ при СРС и СГС. Още през ноември месец 2017 г. с тяхно участие проведохме среща с медиаторите от гр. Перник, вписани в Регистъра на МП, които проявиха интерес към идеята и организирахме деня на отворените врати, който беше посветен на медиацията. Бяхме изправени пред предизвикателството да подберем и да мотивираме медиатори, които безвъзмездно да се включат в Центъра и да осъществяват медиационни сесии безплатно за страните по делата. И успяхме", заяви още Алексов.

Медиатори към Центъра за спогодби и медиация към Окръжен съд - Перник и Районен съд - Перник са Деница Иванова – председател, Изабел Ангелова, Кремена Стоянова и Георги Здравков. 

"Вярвам, че с този екип от мотивирани и вярващи в ползите от медиацията медиатори ще успеем да наложим медиацията като един работещ и ефективен способ за разрешаване на споровете между гражданите на гр. Перник. Оставаше неразрешен обаче още един много сериозен проблем за стартирането на центъра, а именно помещение, в което да бъдат провеждани медиационните сесии, тъй като в съдебната палата няма подходящо такова. Именно тогава при проведени разговори на Елена Николова с Румен Кирилов, той предложи Центърът да използва зала за медиация, която се намира извън съда, а именно в АК-Перник. Държа да посоча, че без активното съдействие на съдия Николова като председател на Окръжен съд-Перник и подкрепата на новоизбрания председател на съда Калин Баталски, създаването на този уникален център не би се осъществило", обърна се председателят на Районен съд - Перник към колегите си.

Правилно ДНСК е разрушила жилищата на две ромски семейства в Гърмен

Предишна новина

Авторите на фалшиви новини не трябва да са недосегаеми

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Перник | нерегистриран
    4
    -3

    Пред внкела всички сте равни.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.