Главният прокурор прати на Инспектората на ВСС председателя на ССБ

Главният прокурор прати на Инспектората на ВСС председателя на ССБ
Съдия Атанас Атанасов повече от четири месеца не е написал мотивите по оправдателна присъда на депутат от БСП, снимка: epicenter.bg

чл. 308 НПК

 

(1) Мотивите могат да бъдат изготвени и след обявяване на присъдата, но не по-късно от петнадесет дни.

 

(2) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2017 г., в сила от 05.11.2017 г.) По дела, които представляват фактическа или правна сложност, мотивите могат да бъдат изготвени и след обявяването на присъдата, но не по-късно от шестдесет дни.

Повече от четири месеца съдия Атанас Атанасов от Софийския градски съд (СГС) не е изготвил мотивите по оправдателната присъда на депутата от БСП Светла Бъчварова-Пиралкова. Това става ясно от информация на прокуратурата, с която се съобщава, че главният прокурор е подал сигнал до Инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС) за нарушаване на чл. 308 от НПК. 

Депутатката от БСП беше оправдана от Атанасов, който е председател на Съюза на съдиите в България (ССБ), на 26 юни т.г. "На 29.06.2018 г. Софийска градска прокуратура е протестирала тази присъда, с искане за отмяна и постановяване на нова, осъдителна присъда, с налагане на предвиденото в закона наказание от въззивния съд", посочват от държавното обвинение. Действията на Атанасов се явяват пречка пред обвинението да продължи търсенето на наказателна отговорност от червения депутат на следващата съдебна инстанция.

Справка на "Правен свят" на сайта на съдийската огранизация показа, че докато Атанас Атанасов, като съдия в СГС, бави изписването на мотивите по дело срещу действащ депутат, макар и от опозицията, то като председател на Управителния съвет на ССБ, магистратът се е подписал като автор на близо десет позиции, декларации и становища по всевъзможни въпроси, които нямат пряко отношение към изпълнението на основното му задължение на наказателен съдия.  

Атанасов се оказва втори председател на Съюза на съдиите в България, който е уличен в нарушение на сроковете за изписване на мотиви по дела. Бившият председател на ССБ Мирослава Тодорова вече бе наказвана, след като се установи, че системно не е изписвала мотивите по решавани от нея съдебни дела.

Тази седмица се разбра, че макар и да не е изписал мотивите по вече решени дела, Атанас Атанасов е командирован в по-горна съдебна инстанция. 

След като сайт на Иво Прокопиев първи лансира тезата, че забавянето на делото срещу червения депутат е по вина на прокуратурата, СГС оправда липсата на мотиви с държавното обвинение

Три часа след информацията на прокуратурата, че съдия Атанас Атанасов е предаден на Инспектората на съдебната власт, от Софийския градски съд излязоха с нарочно съобщение, което оправдава работата на магистрата и прехвърля вината за забавянето на делото на държавното обвинение.

"СГП е внесла обвинителнен акт в СГС срещу Светла Пиралкова на 28.07.2016 г. за деяния, извършени през 2009 г. Досъдебното производство е образувано повече от две години след деянията, през 2012 г., и е продължило четири години. Продължителността на досъдебното производство надвишава значително (8 пъти) обичайните срокове за приключване на дело с фактическа и правна сложност в досъдебната фаза по чл. 234, ал. 3 НПК.  

Обстоятелството, че според прокуратурата делото е с голяма фактическа и правна сложност е видно и от факта, че след непосредственото приобщаване в съдебно следствие на доказателствата от досъдебното производство, на 04.07.2017 г. прокуратурата е поискала назначаване на допълнителна счетоводно-агротехническа експертиза. 

Съдебното производство три месеца е било спряно и заради процедурата по снемане на имунитета на подсъдимата като народен представител (от април до юли 2017 г.) Събраните по делото материали обхващат 150 тома.

Съдебното разглеждане е проведено в 10 открити съдебни заседания и след снемането на имунитета на подсъдимата е приключило за по-малко от една година. Намирането на вещи лица по назначената счетоводно-агротехническа експертиза, които да приемат да изготвят заключението и да не се отведат, допълнително е увеличило продължителността на съдебното следствие. 

Присъдата е обявена на 26.06.2018 г. и мотивите са в процес на изготвяне", пише в съобщението на СГС. 

Сложността на делото е довело до забавяне на изготвянето на мотивите, обясняват още веднъж от Градския съд и подчертават, че прокуратурата далеч по-дълго време е бавила повдигането на обвинение.

"Продължителността на изготвянето на мотивите е съобразено със сложността на делото и необходимостта да бъдат обсъдени, както всички събрани доказателствени материали, които надвишават тези, обсъждани от прокурора в досъдебното производство, така и съществените доводи на страните. Независимо, че в случая решаването на делото от съда е изисквало време, значително по-малко от това, което е било необходимо на прокуратурата да приключи предварителната фаза на наказателния процес, при преценката на разумността на срока на разглеждане следва несъмнено да бъде отчетено и естеството, и отговорността, която има съдът, за да осъществи правосъдието", отбелязват от СГС. 

Съобщението на съда, в което отговорността за забавянето на делото срещу депутата от БСП се прехвърля на прокуратурата, бе разстространено до медиите около един час след като същата теза бе лансирана в публикация по темата в близък до ССБ сайт, издаван от подсъдимия по две висящи дела Иво Прокопиев. 

Хронология на обвинението и делото срещу Светла Бъчварова-Пиралкова

 

На 12 април 2016 г. Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в СГС срещу народния представител от парламентарната група  „БСП за България“ – Светла Бъчварова-Пиралкова за това, че на 13.08.2009 г., като Председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия /ССА/ е сключила неизгодна сделка, от която е произлязла значителна вреда  за   академията  -  в размер на 1 326 671,36 лв. и случаят е особено тежък - престъпление  по чл. 220  ал.2 във вр. с ал.1 от НК. 

 

На 21.03.2016 г. главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител. Същият ден Светла Бъчварова - Пиралкова е дала съгласие за възбуждане на наказателно преследване срещу нея. На 25.03.2016 г. е привлечена като обвиняема и й е взета мярка за неотклонение „Подписка“. 

 

Според обвинителния акт, в периода от 04.07.2008 г. до 28.06.2011г. Светла Бъчварова - Пиралкова е била Председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия. Със заповед от 21.07.2009 г. министърът на земеделието и храните е предоставил на Селскостопанската академия за ползване 9 726,224 дка земеделски земи, намиращи се в землището на с. Стражица и с. Карвуна. На 07.08.2009 г. в Селскостопанската академия е постъпило заявление от „Литекс Комерс“ АД,  представлявано от Гриша Ганчев, за сключване на договор за съвместна дейност със ССА, с предоставяне на площите в с. Стражица и в с. Карвуна. Без да е взето решение от Управителния съвет на ССА, на 13.08.2009 г. Светла Бъчварова - Пиралкова, в качеството си на Председател на Управителния съвет на организацията е сключила договор за съвместна научно изследователска и опитно – производителна дейност върху тази земеделска земя с „Литекс Комерс“ АД. Договорът е сключен за срок от 10 години, като „Литекс Комерс“ АД е следвало да заплаща на ССА 17 500 лева годишно или по 1,80 лева на декар. Агротехническите и икономическите експертизи, възложени от Софийска градска прокуратура са доказали, че в същия период от време арендната цена за районите, в които се намирала предоставената на „Литекс Комерс“ АД земеделска земя е от 70 до 80 лева. При реална базова пазарна цена от 70 лева за един декар обработваема земеделска земя, за отдадените по договора 9 726,224 дка, сумата като приход за ССА би могла да бъде в размер на 680 835,68 лв. 

 

В резултат  на сключения неизгоден договор от Светла Бъчварова - Пиралкова, на Селскостопанската академия е причинена вреда в размер на 1 326 671,36 лева. В хода на разследването са били  разпитани 26 свидетели, 4 вещи лица са изготвили назначените експертизи.

 

След внасяне на обвинителния акт, с разпореждане на съдията-докладчик от 13.06.2016 г. делото е върнато на СГП. Протестът срещу разпореждането за връщане не е уважен от АС София и нов обвинителен акт е внесен на 22.07.2016 г. Първото съдебно заседание е проведено на 26.10.2016 г., а на 26.06.2018 е постановена оправдателна присъда, която е протестирана още на 29.06.2018 г.

Още по темата

В САЩ се проведоха шествия в защита на специалния прокурор Робърт Мълър

Предишна новина

Отговорните служители за срива на Търговския регистър не са получили допълнителни възнаграждения

Следваща новина

Коментари

22 Коментара

 1. 22
  До многознайковците съдии | нерегистриран
  2
  -1

  Може ли да покажете от всичките около 170000 дела с искове на Топлофикация (през последните 12 г.). поне едно дело, в което да са приложени чл.133(2) ЗЕ, чл.149(1)г.6 ЗЕ и ако не са - да е приложен чл. 62 ЗЗП. Няма нито едно:)))

  Така за затвора са доста съдии, но и инспектори, които не са забелязали процесуални нарушения, което с умисъл за набавяне блага на Топлофикация и вещите лица си е престъпления :)))

  Нещо много независими от закона се оказаха :)))

 2. 21
  Dzak | нерегистриран
  1
  -2

  До N12 Нещо на геронтофилия те избива, а?

 3. 20
  | нерегистриран
  11
  0
  До коментар #13 от "Контрапредложение на контрареформатор, но не като контрафиле | нерегистриран":
  Въпрос за 100 000 лева: КОЙ избира съдиите, прокурорите и следователите в България:  А. ВСС

  В. Бойко Борисов

  C. Делян Пеевски

  D. ЦРУ[[_75645_]]

  Този дето го целуват, не беше ли мултака на републиката...

 4. 19
  Въпросче | нерегистриран
  22
  -1

  Дали ако присъдата беше осъдителна, главния щеше да действа по същия начин?[[_75660_]]

 5. 18
  | нерегистриран
  12
  -20
  До коментар #16 от " | нерегистриран":
  4 месеца за 150 тома дело и в сравнение с 4 - те години досъдебно производство нищо не е.

  В такъв случай ще е справедливо да го уволнят за мързел, ако не успее за четири години да напише решение със същия брой страници, колкото е досъдебното производство, т.е. решение от 150 тома! Като разбира се в този период изготвя в срок и решенията по останалите си дела! Което между другото е много по-лесно защото зависи само от него, а при досъдебното производство събирането на тези 150 тома е зависело от експерти, от намиране на укриващи се свидетели и т. н.  Обръщам внимание - сравняват се написването на хиляди документи за 4 години с това, че не е съставен един-единствен документ за 4 месеца! При това написването на този документ е зависело от един-единствен човек!

 6. 17
  дайте ни пример | нерегистриран
  28
  -5
  До коментар #16 от " | нерегистриран":
  4 месеца за 150 тома дело и в сравнение с 4 - те години досъдебно производство нищо не е.

  150 тома???????Е как се пише за 4 месеца дело със 150 тома, Г-н Цацаров, моля обяснете ни!!!Дайте пример с Ваше такова в ПОС, ако обичате, поне 1 такова дело, което сте изписали- дело със 150 тома за 4 месеца!

 7. 16
  | нерегистриран
  47
  -2

  4 месеца за 150 тома дело и в сравнение с 4 - те години досъдебно производство нищо не е.

 8. 15
  ПУСТ БЕГУТ | нерегистриран
  11
  -27

  ЧЕБУРАШКА, пиши си делата, вместо да драскотиш безмислени писма от името на Мурзилка.

 9. 14
  Америка за България | нерегистриран
  10
  -5

  Въпросът е некоректен! Освен това плащаме само с онези и на онези които си късат опашките!  http://glasove.com/categories/novini/news/skandal-visshi-magistrati-otivat-v-sasht-na-raznoski-na-amerika-za-bylgariq

 10. 13
  Контрапредложение на контрареформатор, но не като контрафиле | нерегистриран
  11
  -2

  Въпрос за 100 000 лева: КОЙ избира съдиите, прокурорите и следователите в България:  А. ВСС

  В. Бойко Борисов

  C. Делян Пеевски

  D. ЦРУ[[_75645_]]

 11. 12
  Re: | нерегистриран
  5
  -11
  До коментар #11 от "ш | нерегистриран":
  Кой ще избира тези магистрати. Може би работодателите дето щяха да вадят работниците си срещу протеста на майките?

  Майка ти! Виж как е в Германия и тогава се изказвай бе ТРОЛ!

 12. 11
  ш | нерегистриран
  16
  -5
  До коментар #10 от "ДА! ДА! ДА! ДА! ДА! ДА! | нерегистриран":
  Присмял се хърбел /Цацаров и сo./ на щърбел - ССБ без подкрепата /вече/ на Америка за България. Истината е много проста - трябва ни изцяло друга и различна съдебна система и най-вече изборност, отчетност и действен контрол над т.нар. магистрати, които не си никакви такива, а едни послушни некадърни мишки, изпълняващи волите на #КОЙ и $КОЙ? Друго няма. АМИН[[_75643_]]

  Кой ще избира тези магистрати. Може би работодателите дето щяха да вадят работниците си срещу протеста на майките?

 13. 10
  ДА! ДА! ДА! ДА! ДА! ДА! | нерегистриран
  8
  -13

  Присмял се хърбел /Цацаров и сo./ на щърбел - ССБ без подкрепата /вече/ на Америка за България. Истината е много проста - трябва ни изцяло друга и различна съдебна система и най-вече изборност, отчетност и действен контрол над т.нар. магистрати, които не си никакви такива, а едни послушни некадърни мишки, изпълняващи волите на #КОЙ и $КОЙ? Друго няма. АМИН[[_75643_]]

 14. 9
  .... | нерегистриран
  34
  -7

  Това е нелепо. Деянието е от 2009 г. ДП-то е от 2012 г., а обвинителният акт е от 2016 г. Съдебното производство е от юли 2016 г. и е прилключило юни 2017 г. Къде е точно е голямото забавяне?

 15. 8
  СеСеБейски смешки | нерегистриран
  16
  -25

  Ама това си е супер тежко дело, къде време да се напишат мотиви от декларации, срещи и смятане на грантове..Зает е човекът, вие мотиви искате да пише. А и тук не бива да се бърза, депутат от опозицията е, днес така, утре иначе..Тук разумният срок си е направо един мандат, до следващия парламент. НЕ НА СТРАХА!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.