Председателят на ВКС се укри от Антикорупционната комисия

Председателят на ВКС се укри от Антикорупционната комисия
Лозан Панов не желае да дава обяснения за произхода на над 100 000 лв., които не е декларирал, снимка: в-к "Монитор"

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) безпрецедентно се укри от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). За това се разбра от нарочно съобщение на Върховния съд, с което се прави опит да се оправдае неявяването на Панов пред независимия държавен орган за антикорупционен контрол на висшите етажи на властта.

От ВКС описват хронологията на призоваването на Лозан Панов и последващия отказ, като дори публикуват имената на двама служители от Антикорупционната комисия и техните служебни телефонни номера. Става ясно още, че Панов е обект на проверка от звеното при Държавна агенция "Национална сигурност", отговарящо за противодействие на корупцията по високите етажи на властта, което стана част от новосъздадената КПКОНПИ. От прессъобщението на съда се разбира, че на 7 ноември (сряда) трима служители на Комисията са посетили ВКС, но тъй като Панов е отсъствал, писмо за призоваването му е връчено на заместник-председателя на ВКС Павлина Панова, която този вторник трябва да положи клетва като конституционен съдия. Причината за отсъствието на Панов била негова командировка, информация, която липсва на сайта на ВКС, нито такава предварително е предоставяна на медиите.

В призовката се посочва, че Панов трябва да се яви този понеделник в 10.00 часа в сградата на ДАНС на бул. "Черни връх" във връзка с проверка Вх.№ ЦУ 01/12982/2018 г. Макар да не се уточнява предмета на проверка, преди месец стана ясно, че КПКОНПИ е сезирана от Националната агенция за приходите (НАП), която след извършена пълна данъчна ревизия на доходите на Панов и членовете на неговото семейство за периода 2011-2016 г., е установила несъответствие между деклариран и реално придобит доход за над 100 000 лв. Оказа се, че дълго време НАП е била затруднена да връчи копие от ревизионния акт, защото председателят на ВКС се укривал и от данъчните. По-късно в публикация за вестник, издаван от обвиняемия Иво Прокопиев, Панов сам разкри подробности за установените нередности при проверката на доходите му – недекларирани хонорари от участие в кръгла маса, недекларирани приходи от наем, закупуване на недвижим имот на метри от морския бряг край Варна на занижени цени. Парадоксалното в случая е, че повод за данъчната инспекция на Панов стана самият Панов, който през миналата година се оказа единствен член на Висшия съдебен съвет (ВСС), отказал да изпълни действащия по това време закон и да подаде имуществена декларация на две места – пред Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) и пред Сметната палата. Въпреки призивите на ръководството на Сметната палата, Панов отказа да подаде декларация, за което бе глобен с 1000 лв. Самата глоба председателят на ВКС обжалва като "гражданина Панов" пред Софийския районен съд (СРС), а решението се очаква в близките дни.

И ако пред СРС Панов се явява като "гражданин", защото би било прецедент председателстващият Съдийската колегия на ВСС и административен ръководител на ВКС да се явява като магистрат, то в писмото си до председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев – "гражданинът Панов" мотивира отказа да дава обяснения пред двамата агенти, защото той не е просто гражданин, а "председател на съдебна институция".

"Член 41, ал. 1 от Правилника за устройството и дейността на КПКОНПИ и на нейната администрация и чл. 104, ал. 1, т. 5 от ЗПКОНПИ регламентират призоваването и вземането на обяснения от граждани. Цитираните норми не предвиждат хипотеза за призоваване на председател на съдебна институция.  С оглед на това е недопустимо един председател на съд да бъде призоваван по този ред от държавен орган, чиито актове подлежат на съдебен контрол. Подобен подход грубо нарушава конституционния принцип на разделение на властите и същността на правовата държава. Намирам, че няма правно основание за явяването ми в сградата на КПКОНПИ на посочената дата", пише Панов до Георгиев.

Информацията, че председателят на ВКС отказва да се яви пред независимия държавен орган за противодействие на корупцията, бе разпространена 50 минути преди посочения в призовката час. С действията си обаче председателят на ВКС прави отчаян опит за пореден път да постави себе си в ролята на жертва, като така цели да попречи на възможността да се стигне до стартирането на процедура по предсрочно прекратяване на мандата на "гражданина Панов", в качеството му на "председател на съдебна институция".

Позиция на КПКОНПИ по разпространената информация от пресцентъра на ВКС

 

Г-н Лозан Панов е поканен в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за вземане на обяснения във връзка с ревизионен акт от Националната агенция по приходите (НАП) на базата на законовите правомощия на Комисията да прави проверка за потенциални корупционни действия на лица, заемащи висши държавни длъжности. Г-н Панов е поканен в лично качество, на служебния му адрес, съгласно разпоредбите на процесуалните закони.

 

В правомощията на КПКОНПИ е да взема обяснения от граждани във връзка с противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Това е предвидено както в чл.104, ал.1, т.5 (противодействие на корупцията), така и в чл.114, ал.2, т.2 (незаконно придобито имущество) от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ). При осъществяване на тези правомощия на Комисията, законът не прави разграничение в служебното качество на гражданите. Нещо повече, ЗПКОНПИ изрично посочва, че КПКОНПИ е органът, който разследва потенциално корупционно поведение на лицата, заемащи висши държавни длъжности, изредени в чл.6, ал.1 и председателят на ВКС е упоменат на първо място в т.7 на посочената алинея.

 

Както става ясно от чл.6, ал.2, по отношение на магистратите ЗПКОНПИ прави разграничение на органа, пред когото те подават декларации за имущество и който прави проверки за конфликт на интереси, но не и по отношение на проверките за корупционно поведение. На базата на тези разпоредби до момента органите на КПКОНПИ са вземали обяснения от магистрати.

 

КПКОНПИ смята за неприемливо самоидентифицирането на един магистрат с цялата съдебна власт и използването на институцията, която представлява като основание да се постави извън закона. Разделението на властите означава ненамеса от една власт в работата на друга, а не недосегаемост на представител на една от властите.

Още по темата

Съдът запорира имущество на Миню Стайков

Предишна новина

Когато принципите отстъпват пред властовите интереси

Следваща новина

Коментари

20 Коментара

 1. 23
  Задача за решаване | нерегистриран
  11
  -7

  Да получиш пиана за явяване пред държавен орган и да не се отзове, независимо как и къде си разбрал за поканата, е израз на нихилизъм. Посланието, което Председателя на ВКС дава е едно единствено-не запазвам закона. А това е етичен проблем. Панов по най-грубия начин урони с това свое действие престижа на съдебната власт! Сега да видим кадровиците ни как ще постъпят. Те също са въвлечени в блатото "Панов". Когато председателя на ВКС не зачита един държавен орган, какво да остава за гражданите?

 2. 22
  Магнитски | нерегистриран
  8
  -5

  Треперете свинчета! Идвам за Коледа!

 3. 21
  ЕК | нерегистриран
  8
  -8

  Като му гледам дупето на снимката, 100%-в джендър!

 4. 20
  КЬОВЕШИ | нерегистриран
  18
  -7

  Ех, приятелю мой, каква я мислих е, каква стана тя?!  Етичните норми на поведение са за балъците-магистрати! Те нямат друго качество! Само ти си в двойно, та даже тройно качество - гражданин, председател на ВКС, член на ВСС! А и червено лебедче!  Срам, голям си приятелю!  Как казваше едно време? "Не на страха"  Голям глупав се оказа!!!

 5. 19
  да бе | нерегистриран
  20
  -15

  Значи ние обикновените магистрати трябва да даваме обяснения за 8 лв. разлика в декларациите, а този "върховен" магистрат не дължи отговор за над 100000лв. разлика в декларираните доходи. Ами като всичко му е наред, защо се крие като мишка? Защото го назначиха партийните задкулисия, а пък от него нищо не става.

 6. 18
  да бе | нерегистриран
  19
  -15

  Значи ние обикновените магистрати трябва да даваме обяснения за 8 лв. разлика в декларациите, а този "върховен" магистрат не дължи отговор за над 100000лв. разлика в декларираните доходи. Ами като всичко му е наред, защо се крие като мишка? Защото го назначиха партийните задкулисия, а пък от него нищо не става.

 7. 17
  Не познавам Панов, но се радвам за него | нерегистриран
  24
  -12

  Не може да бъде призоваван в лично качество на неличен адрес, при това - в професионалното му учреждение. Това нарушава най-малкото защитата на личната съдийска неприкосновеност и професионален интегритет. Редно е да се образува наказателно производство срещу дееца, позволил си да наруши закона. Убеден съм, че прокуратурата ще се самосезира и ще образува досъдебно производство срещу председателя на КПОНПИ.

 8. 16
  | нерегистриран
  24
  -2

  Нещо като валс се получава:) Не им разбирам игрите на страните, иначе, но нещата щяха да са далеч по -прости, ако от писмото / призовката/ месиджа :), качен на страницата на ВКС, след "До г-н Х." просто бяха спеситил уважението към длъжността и разкарали "председател на ВКС", адрес по месторабота и работодател стигат:) За това сега на това помпозното връчване му се получава помпозен отказ:)

 9. 15
  | нерегистриран
  5
  0

  Цц

 10. 14
  Марко | нерегистриран
  26
  -5

  Нещо за защитна стратегия и правна тактика не им ли хрумва на компирите?!  Всеки има право да си изгради и развие стратегията в рамката на закона,за да защити себе си и близките си,когато има някакви гонения и атаки. Дори и те да са основателни. 11. 10
  **** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 9
  Фак | нерегистриран
  15
  -20

  Защо се крие в храстите, а не отговаря на въпросите?

 13. 8
  Мечо | нерегистриран
  13
  -11
  До коментар #7 от "ха ха ха | нерегистриран":
  Pърво тия къде изкараха шишанко чист като сълзичка, да се върнат още в началното училище, да се научат да пишат и четат, па после да научат как да формулират призовките си, че май, май, са изтървали първите 20 тина г. обучение и са научили само как да броят сухо, сухо )))...  после да ходят да си мерят възможностите с ерудиран човек, като г-н Панов ;)  Изведнъж потече мазнина от монитора.

 14. 7
  ха ха ха | нерегистриран
  24
  -16

  Pърво тия къде изкараха шишанко чист като сълзичка, да се върнат още в началното училище, да се научат да пишат и четат, па после да научат как да формулират призовките си, че май, май, са изтървали първите 20 тина г. обучение и са научили само как да броят сухо, сухо )))...  после да ходят да си мерят възможностите с ерудиран човек, като г-н Панов ;)

 15. 6
  Благовест Цветанов | нерегистриран
  26
  -20  Лозан Панов стана мишена на подкрепящия кръг на главния прокурор скоро след като оглави върховната инстанция с това, че настоя за принципни проверки както на скандала със записите "Яневагейт", от които пролича задкулисно обвързване на видни фигури от ВСС, така и за проверка на срещата на главния прокурор с издателя на в. "Сега" Сашо Дончев и бизнесмена от БСП Георги Гергов в кабинета на последния в ЦУМ. В резултат срещу Панов и семейството му започна постоянна кампания, основно през медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски. Последната публикация е от неделния брой на в. "Монитор" по повод общото събрание на Съюза на съдиите в България (ССБ). Панов е наречен "скандален шеф на съдиите", а съюза - "тайната грантаджийска организация".

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.