Когато принципите отстъпват пред властовите интереси

Когато принципите отстъпват пред властовите интереси
Проф. Николай Проданов, зам.-министър на правосъдието и уволнен преподавател от ВТУ, снимка: МП

Без изненада отбелязвам, че вече няколко дни няма никаква институционална или политическа реакция по казуса с уволнения от Великотърновския университет "Св.Св. Кирил и Методий" заместник-министър на правосъдието проф. Николай Проданов. "Безобидно" прегрешение на поредния представител на изпълнителната власт, член на политически кабинет, при това на министъра, който по силата на Конституцията е "пазител на държавния печат".

Никой няма уши и очи за "дребните" случки като тази с проф. Проданов, вероятно защото е "патриот", назначен за заместник на Цецка Цачева от квотата на Обединени патриоти. Поредният патриот, замесен в скандал, ще кажете.

В случаи като този не трябва всеки път да говорим за очаквания за оставка и да оставяме всеки път съвестта на замесения в скандал да му подскаже кое е правилно и кое не. Разговорът вече е за отговорността на ръководителя. А във ведомството на бившия председател на Народното събрание се редят скандал след скандал. Цачева незабавно трябваше да потърси подкрепа от премиера Бойко Борисов и да отстрани от поста своя заместник. И тъй като не го прави, вицепремиерът по правосъдната реформа Екатерина Захариева е тази, която трябва да прояви инициатива, защото въпросът вече не е дали проф. Проданов трябва да напусне кабинета на ул. "Славянска", а кога ще се случи това.

Става дума за случая с проф. Проданов, който се оказва, че е уволнен от ВТУ, защото не изпълнявал задълженията си по трудов договор да се явява на лекциите си,  а си взимал часовете когато може. Оказва се, че призваният да бъде заместник-министър същевременно работи в още три различни града като преподавател – Русе, Велико Търново и Шумен, като общата продължителност, поне по документи, на работния му ден и то без да се счита работното му време като заместник-министър, възлиза на забележителните 20 часа на ден.

Сигурно е много патриотично да получаваш заплата от няколко места, пък и да съвместяваш и работата в правосъдното министерство. И професор по история на българската държава и право, защото има дълг към поколенията, да ги научи, на държавност и правна история. Сигурен съм, че хора като него си вярват и са убедени в собствената си значимост и дълг към държавата и хората, дори и това собствено себеусещане да стане повод за скандалните разкрития от последните дни.

Може и да е законно, но дали е морално?! Не е! Защото всички знаят, че не е било възможно да бъде повече от 20 часа на ден, в четири различни града в България.

Последиците от подобно поведение въобще не са безобидни и затова трябва този случай да не бъде в графата "дребен гаф". Защото не е гаф, а умишлено поведение на заместник-министър, който осъзнава собствената си невъзможност да изпълнява ангажиментите си когато трябва и я оправдава с възможността да го прави, ама друг път.

Основателни са съмненията дали този човек си е вършил работата като заместник-министър съвестно, ако е трябвало да преподава в същия ден в още три отдалечени от София градове. Посланието от едно от "най-високите" места в управлението на държавата, каквото е Министерство на правосъдието, е отвратително – тези, които са призвани да осъществяват политиките в правосъдието и справедливостта, не виждат проблем в собствената си арогантност.

Покрай това, което сам професорът казва за себе си, че е един от малкото преподаватели по тази дисциплина, основателно е и възмущението на младите учени. От това че един професор не им дава шанс да се развиват, като работи по три договора, вместо по един или вместо да си остане заместник-министър, поне докато трае мандатът му.

Като си говорим често за правосъдна реформа, редно е да спрем с упреците към прокуратурата и съда. Да се огледаме внимателно кой, как и на какво учи бъдещите юристи. Дали не е там заровен ключът?

Вероятно и тази случка ще бъде заметена под килима заради крехкостта на управленската конструкция. Премиерът е готов да жертва своите, но не и чуждите. А Цецка Цачева изпусна уникален шанс, да покаже, че защитава принципи, пред властовите интереси.

Още по темата

Председателят на ВКС се укри от Антикорупционната комисия

Предишна новина

Полицията във Франкфурт на Майн с благодарствено писмо до Иван Гешев

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  бай Кольо Патриота | нерегистриран
  4
  0

  В края на краищата този човечец, защо не си подаде оставката. И без това е станал за срам отдавна. Щом има такива "юристи" като него, младите за какво учат, за какво полагат усилия, чини ли си трудът да четат, да се явяват на изпити, после стаж и т.н...А този с едно обаждане и станал зам. министър ! Това в коя държава го има ?

 2. 6
  | нерегистриран
  4
  0

  моралът и съвеста са свързани ,но за съжаление изчезващи.Дебилизма на този екземпляр на стари години е чутовен.Между впрочем , може да е и критерии за това министерство , като се има в предвид шефката му ,която така и не посмя да си покаже дипломата с ръкописния номер.Каква съд.ситема ,какви реформи с такива неандерталци ???Ежедневните гафове ,бягства,регистър и т.н.Има една приказка: колкото по го няма по трудно се крие.ul

 3. 5
  | нерегистриран
  3
  0

  моралът и съвеста са свързани ,но за съжаление изчезващи.Дебилизма на този екземпляр на стари години е чутовен.Между впрочем , може да е и критерии за това министерство , като се има в предвид шефката му ,която така и не посмя да си покаже дипломата с ръкописния номер.Каква съд.ситема ,какви реформи с такива неандерталци ???Ежедневните гафове ,бягства,регистър и т.н.Има една приказка: колкото по го няма по трудно се крие.ul

 4. 4
  Б. | нерегистриран
  8
  0

  Гледам и чета интервюта с отговор за случката и гледна точка на патрЕота.  Поздравления за статията, вие и Труд сте единствените с позиция.  Той наистина не осъзнава и прокламира собствената си арогантност. Според него няма никакъв проблем в това, че не е ходил, и щял да съди университета. Нормално за историк да дрънка подобни юридически неточности - няма да го съди, а ще обжалва уволнението си. Има голяма разлика.  И нито дума за това, че работи на още три места...различни и на по 300 км. едно от друго.  Пълен патриот...душа дава за родината, ама не своята!  Оставка!  Само че нито Захариева, нито Цачева, нито Борисов ще направят нещо. Уви.

 5. 3
  Ботев | нерегистриран
  9
  0

  Неморален и беззаконен Патриот! Обаче за парата от коалиционната власт... ще изгубят властта си завинаги.

 6. 2
  Този път наистина БРАВО | нерегистриран
  6
  0

  Това е истинска журналистика.

 7. 1
  | нерегистриран
  16
  -1

  Правен свят, как се престрашихте да пуснете статия срещу властта? Иначе патрЕотът немедлено да си върви от министерството. Никой друг заместник министър не е вредил, колкото този.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.