Брюксел ни похвали за преструктурирането и окрупняването на 11-те районни прокуратури

Брюксел ни похвали за преструктурирането и окрупняването на 11-те районни прокуратури

На фона на бурното недоволство на гражданите в Чепеларе и продължаващите протести срещу решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за закриването на 11 районни прокуратури в страната, Прокурорската колегия остана удовлетворена от това, че Брюксел похвали последователните им действия за преструктуриране и окрупняване на обвиненията в страната. Това стана ясно от позиция на съдебните кадровици относно последния доклад на Европейската комисия (ЕК) по механизма за сътрудничество и проверка. "Прокурорската колегия на ВСС изразява удовлетвореност от дадената положителна оценка", пише в позицията на кадровиците, които изразяват и волята си да продължат да работят в посока на оптимизиране на районните прокуратури в страната.

От Колегията са доволни още от оценката, че "действията на колегиите на ВСС за обявяване и провеждане на конкурси на върховните нива на органите на съдебната власт при условията на прозрачност и с оглед заемане на свободните длъжности по законосъобразен начин".

Позицията на членовете на Прокурорската колегия завършва с уверение, че ще продължат да работят с пълна сила спрямо законоустановените им правомощия за цялостното изпълнение на препоръките на ЕК.

Ето и позицията на Прокурорската колегия по доклада на Комисията:

С Доклада на Европейската комисия относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка от 13.11.2018 г. се дава позитивна оценка на постигнатите резултати по препоръките, свързани с отстояване на независимостта на съдебната власт и продължаване на съдебната реформа.

Като положителна практика са посочени действията на колегиите на ВСС за обявяване и провеждане на конкурси на върховните нива на органите на съдебната власт при условията на прозрачност и с оглед заемане на свободните длъжности по законосъобразен начин.

Относно напредъка по препоръката за постигане на равномерна натовареност  в органите на съдебната власт като позитивна първа стъпка към по-широка реформа на съдебната карта са отчетени предприетите действия от страна Прокурорската колегия и Пленума на ВСС  за преструктуриране и окрупняване на 11 районни прокуратури.

Отбелязва се, че процесът на реформиране на съдебната карта на районните прокуратури в страната следва да продължи в посока към реализиране на приетия унифициран модел едновременно с развитието на електронното правосъдие.

Прокурорската колегия на ВСС изразява удовлетвореност от дадената положителна оценка на постигнатите резултати по горепосочените показатели и препоръки.

Прокурорската колегия заявява воля за продължаване на действията по оптимизиране на структурите на районните прокуратури, както и за активно осъществяване на всички законоустановени правомощия с оглед цялостното изпълнение на препоръките на ЕК.

Още по темата

Противоречи на правото на Общността обявяването с обратно действие за нищожни на договори за кредит

Предишна новина

Специализираната прокуратура обвини двама по казуса "Джи пи груп"

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Велик магистър на масоните и масажистите | нерегистриран
  4
  0

  Тъй като в доклада има напредък за работата на съдебната система, няма да се раздават бонуси. Когато нямаше напредък, тогава имаше бонуси и то големи. Думам иносказателно, сещайте се защо става така. При Цецка - 11 000 преписки забавени, търговския регистър се срина, затворниците избягаха - ама само за тримесечието някои Цецкини хора са взели повече пари, отколкото сборът от парите за дрехи на персонала на всички 11 закрити прокуратури. А тези пари за са единствената придобивки, които служителите ще получат за цяла година. Излиза, че ако бяха закрили една от Цецкините шефки, държавата щеше да направи същата икономия, която ще се получи от закриването на 11 прокуратури.

  С тази разлика, че от закриването на пракуратурите ще има потърпевши и това ще са лишението от достъп до правосъдие граждани, които ще трябва да плащат скъпия бензин ппродаван от съпругът на Курнела Нинова за да се доберат до прокуратура, намираща се на две туби бензин от тях.

 2. 2
  RRR | нерегистриран
  4
  -2

  Затова сигурно хвърковата чета заместници обикалят прокуратурите и се чудят как да гасят пожарите, които Цацаров и сие запалиха с рИформата.Просто някои горе сага започнаха да разбират що е РП и ОП и как работят тези животинки.

 3. 1
  Асен | нерегистриран
  18
  -3

  Хвали ви... Той Брюксел ни похвали и за затварянето на 1-4 блок на АЕЦ Козлодуй, нищо че и досега 3 и 4-ти блок трябваше да работят безпроблемно. Но вие си стойне на хвалбите...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.