До 5 000 лв. обезщетение за болки и страдания на далечни роднини на загинал в ПТП

До 5 000 лв. обезщетение за болки и страдания на далечни роднини на загинал в ПТП

Народните представители приеха на второ четене спорните промените в Кодекса за застраховането, които се отнасят до размера на обезщетенията за причинени неимуществени вреди на близки на починал при катастрофа.

Предложенията са на депутата от ГЕРБ Менда Стоянова и идват след тълкувателно решение №1/2016 г. на ВКС. Първоначалният вариант, който предложи Стоянова, бе да има таван на обезщетенията за причинени болка и страдание на всички роднини на загиналите в ПТП, като за близките (съпруг, родител, дете) таванът да е до 20 000 лв., за сестри и братя до 15 000 лв., а за далечните (баби, дядовци, внуци, правнуци) да е до 5 000 лв. Това обаче разбуни духовете в обществото, а гражданите съзряха в предложението опит на парламента да работи в интерес на застрахователите за сметка на тях, поради изразените мнения от някои застрахователи, че размерът на гражданската отговорност може да нарастне значително. Впоследствие, между четенията, Стоянова измени предложението си, с което се премахва таванът за най-близките роднини на загиналия, за които съдът да определя лимита, а таванът до 5 000 лв. остава само за категорията роднини, визирани в решението на ВКС – баби, дядовци, внуци и правнуци.

Именно второто предложение приеха окончателно народните представители, като то ще действа с обратна сила – подалите иск за обезщетения над 5 000 лв. "далечни" роднини, след решението на ВКС от юни т.г., няма да могат да получат и стотинка над тавана.

Това положение обаче е засега, тъй като парламентът реши още, че в рамките на 1 година трябва да бъде изготвена специална методика, по която да се определя размерът на обезщетенията както за имуществените, така и за неимуществените вреди, претърпени от близките на пострадал или загинал на пътя.

В рамките на дебата в пленарната зала Йордан Цонев от ДПС даде аргументи в подкрепа на изготвянето на такава методика, по която индивидуално да се определя размерът на обезщетението. "Чуха се мнения, че ние сме адвокати на застрахователите. Не. Ние сме адвокати на обществото. Ако ние не искаме да има методика, някакъв регламент, поне при тези дела, които ще бъдат заведени със задна дата, ще трябва да използваме определени резерви. Откъде ще дойдат тези пари? Нека, когато претегляме всички  "за" и "против" да го направим професионално. Това трябваше да го свърши КФН през всичките тези месеци. А не гражданите да си мислят, че това зависи от депутатите, след като регулаторите не са си свършили работата", заяви Цонев и подчерта, че дебатът за промените в методиката за изчисляване на имуществените и неимуществените вреди при произшествие е необходим, за да се защити интересът на гражданите. "Големите компании в чужбина започват да отказват презастраховане на българските застрахователи, след решението на ВКС. Това означава, че няма споделяне на риска. Ако един застраховател фалира, кой поема риска? Тези отношения трябва да бъдат така добре регулирани, че да се изпълняват всички рискове, да има нормални обезщетения, те да кореспондират с нивото на застрахователната премия и т.н. Но това е работа на регулатора. Ако има нужда от законодателни промени, нека КФН да направи проучване, да ни предложи промени и ние да ги гласуваме", категоричен бе Цонев.

Вносителят на така дискутираното в последните седмици предложение - Менда Стоянова също подчерта, че методиката е необходима, за да разберат гражданите, че трябва да си търсят обезщетенията за имуществени вреди, по-често отколкото за болки и страдания, най-малкото, защото са по-големи. По думите й, предявените претенции към застрахователите само за три месеца, след решението на ВКС, са за около 100 000 000 лв., а те от своя страна трябва да направят провизии за минимум 250 000 000 лв. до 500 000 000 лв. до края на година. "Това е чиста пара. Тези пари трябва да бъдат взети отнякъде. Ние не искаме нашата застрахователна премия да се увеличи двойно и тройно", заяви Стоянова.

Методиката ще се готви от Министерството на здравеопазването, от Комисията за финансов надзор и от Министерството на труда и социалната политика и трябва да бъде приета от Народното събрание.

Народното събрание преодоля ветото на президента върху по-високите данъци за старите коли

 

Със 130 гласа "за" и 46 „против“  парламентът повторно прие Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗИД ЗКПО), след като президентът Румен Радев наложи вето на част от разпоредбите в него. Съгласно правилника за организацията и дейността на Народното събрание законът се счита за повторно приет, ако за него е гласувало мнозинство повече от половината от всички народни представители - 121.

 

Според повторно приетите промени, старите автомобили ще бъдат облагани с по-висок данък с въвеждането на имуществен и екологичен компонент, като налогът ще се повиши средно с 30% за колите със сертификат ЕВРО 1, 2 и 3. Това засяга над 2 милиона автомобили.

 

Държавният глава възрази освен върху по-високите данъци за старите коли и срещу увеличените ставки за имотите на българите и новия начин за изчисляване на такса смет - според количеството, а не според данъчната оценка на имота. Радев оспори и промените в Закона за митниците, с които регионалните структури се преобразуват в териториални дирекции.

Още по темата

Двама организатори на престъпна група за трафик на мигранти влизат за постоянно в ареста

Предишна новина

ССБ с поредна атака срещу неудобни медии

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  НЯМА ЛИМИТ НА ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА... | нерегистриран
  1
  0

  Не ви се казва картинката в цялост-до 5000 лв ще е обезщетението от застраховката.

  НО

  Няма лимит на обезщетението.

  Горницата ще плаща лицето-лично. Там лимити няма ,даЛИ ще се определя по справедливост.  БРАТ СТРАДА ОТ СМЪРТТА НА БРАТ СИ, И 5000 НЕ КОМПЕНСИРАТ СТРАДАНИЕТО!

  И да решението на ВКС беше правилно-винаги съм се чудил, защо пък досега брат да не може да иска обезщетение за смъртта на брат си. Или дядо за смъртта на внука си.

 2. 2
  | нерегистриран
  4
  0
  До коментар #1 от "RRR | нерегистриран":
  Честито на застрахователите, съболезнования на водачите-подсъдими.Е сега ще духат супата, щото те ще плащат докато са живи и няма да могат да видят 5 лева за цигари.А стачкувайте пак за ниска ГО.

  Поредната глупост - да се решава предварително кой колко страдал - че може въобще да няма роднинска връзка,и пак да има близки отношения,и обратно. Но за вредите методика трябва да има - там ще е борбЪтЪ - баба Пенда ще дава зор за крак да се плаща 1000 лв., за ръка - 500,а за око - безплатен монокъл.... но там ще се осерат,ако са мн.под тези в Европа тези лимити - така че,баба Пенда явно иска млад застраховател да я застрахова,ама няма да я огрее...а горките застрахователи - ма като сте толкоз на загуба,що стоите тук,вървете някъде на печалба - да има и държавна ЗК,нали всички видове собственост са равни

 3. 1
  RRR | нерегистриран
  6
  -2

  Честито на застрахователите, съболезнования на водачите-подсъдими.Е сега ще духат супата, щото те ще плащат докато са живи и няма да могат да видят 5 лева за цигари.А стачкувайте пак за ниска ГО.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.