Г-н Панов, докажете политическите си обвинения към съдебната власт

Г-н Панов, докажете политическите си обвинения към съдебната власт
Десет от членовете на Съдийската колегия на ВСС поискаха отговори на 14-сет въпроса от Лозан Панов, снимка: архив, БГНЕС

Десет от членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) са се подписали под безпрецедентна позиция срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Повод за самосезирането на съдебните кадровици са отправените от "съдия № 1" твърдения и обвинения срещу съдебната власт, в това число и срещу ВСС, както и срещу Европейската комисия (ЕК), в поредната негова политическа реч, произнесена на форум, организиран от Съюза на съдиите в България (ССБ) на 16 ноември т.г. в столицата.

Съдебните кадровици реагират остро на отправените от Панов обвинения към "представители на съдебната и останалите власти, включително и към ВСС: "В последно време чувам само своя глас, а след мен вече няма да има кой да нарушава идилията. В новия ВСС тишината определено дебне отвсякъде". На няколко пъти в текста на оформената като Предложение позиция се подчертава, че Панов досега не е представял доказателства за тези си думи, поради което изрично е призован да го направи.

Специално внимание е отделено и на обвиненията, които Лозан Панов адресира по отношение на Мониторинговия доклад на Брюксел. "В изказването си алегорично сте сравнили Европейската комисия с невярна и със съмнителен морал съпруга, стремейки се да дискредитирате заключението от доклада, че съдебната система в България е независима с оглед установения напредък през последния отчетен период - 2017 г.", пишат кадровиците.

Членовете на Колегията напомнят на Панов основополагащите принципи, залегнали в Конституцията и в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които регламентират независимостта на магистратите. Изброени са му и 11 основни аспекта на независимостта на съдиите, изчерпателно очертани в доклад от 12 март 2010 г. на Венецианската комисия.

В позицията си кадровиците за първи път официално повдигат темата и за неустановения произход на средствата, открити след ревизия на доходите и активите на семейството на председателя на ВКС, както и кампанията по дискредитиране на данъчната администрация и Антикорупционната комисия, която Панов води в последните месеци. Внимание е отделено и на безпрецедентното дело, с което "съдия № 1" поиска от съда да отмени наложената му от Сметната палата глоба в размер на 1000 лв. за неподадена имуществена декларация за 2016 г. Точно преди седмица стана известно решението на Софийския районен съд (СРС), с което глобата му бе потвърдена. Междувременно Панов дълго време отказваше да получи резултатите от пълната данъчна проверка, извършена от Националната агенция за приходите (НАП) и установила несъответствие между декларирани и притежавани средства в размер на над 100 000 лв. Преди две седмици върховният магистрат отказа да се яви и пред Комисията за противодействие на корупцията и за конфискация на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), за да даде обяснение за произхода на недекларирания доход. 

На няколко места в текста членовете на кадровия орган на съдебната власт недвусмислено изтъкват, че с изказванията и поведението си Панов се държи повече като политик и по-малко като магистрат. 

Десетимата от общо 14-те членове на Съдийската колегия отправят и 14 конкретни въпроса до Лозан Панов, отговорите на които председателят на ВКС би трябвало да даде още този вторник (27 ноември), когато Колегията има редовно заседание.

Позицията на над 2/3 от членовете на Съдийската колегия (документът е подписан от 10 от общо 14 кадровици, с Лозан Панов - бел.ред.) е депозирана още на 23 ноември (петък) и е включена в дневния ред под точка № 17. Дори и да не е успял да се запознае с отправените му въпроси в края на миналата седмица, Панов би трябвало да го е направил този понеделник, когато би следвало да се е явил на работа. Миналата седмица председателят на ВКС отсъства от заседанията на Съдийската колегия и на Пленума на ВСС, без да е ясно по каква причина. Във вторник Панов се яви на заседанието, на което кадровиците трябва да изберат председател на Софийския градски съд. Най-големият окръжен съд в страната е без титулярен ръководител вече над една година. 

Освен Панов, под въпросите не са се подписали само още трима от членовете на Колегията – Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова. Подписалите писмото са: председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, представляващият ВСС Боян Магдалинчев, Боян Новански, Боряна Димитрова, Красимир Шекерджиев, Вероника Имова, Севдалин Мавров, Димитър Кояджиков, Стефан Гроздев, Даниела Марчева.

"Правен свят" публикува въпросите на съдебните кадровици до председателя на ВКС:

1. Защо считате, че всички български съдии са зависими и пристрастни в своята дейност?

2. Защо считате, че всички български съдии не прилагат един от основните принципи в съдебния процес - да дирят обективната истина?

3. Кои фундаментални принципи в наказателния процес нарушават българските съдии?

4. Бихте ли пояснили кои държавни органи на наказателната политика не работят и как това конкретно засяга независимостта на съдиите?

5. Как създаването на "алтернативни институционални конструкции" влияе върху независимостта на българските съдии?

6. Кои са "зависимите хора на най-високите етажи на съдебната власт, които разтварят чадър над политици и "отнемат чадъра на противниците"?

7. Считате ли, че политическото говорене като форма на осъществяване на политическа дейност, която е забранена изрично по силата на императивната норма на чл.18 ал.1 т. 6 от ЗСВ за изборните членове на ВСС, е допустимо за председателите на ВКС и ВАС, и Главния прокурор?

8. Допустимо ли е, като един от най-висшите представители на независимата съдебна власт, говорейки именно в служебното си качество, а не като гражданин или политик, да твърдите следното: "казвал съм и преди, че в България сме изправени пред една система, която е вербувала големи човешки и материални ресурси в изграждането на добре действаща машина, която умело си служи със службите, медиите, икономиката, политиката и, разбира се, съдебната система. Действията й не се огласяват, а се държат в тайна. Грешките й не се изваждат на показ, а се премълчават и укриват; противниците й се преследват докрай, а тайните й - то те са грижливо пазени и не могат да бъдат разкривани".

9. Кои от задълженията си по закон, имащи пряко отношение върху независимостта на съдебната власт, Висшият съдебен съвет не е изпълнил, считано от 03.10.2017 г. насам и защо считате, че ЕК не е права в последния си доклад, в който изрично е констатирала професионализъм в работата на Съвета през първата година от мандата на настоящия състав?

10. Мислите ли, че сегашният състав на ВСС трябва да повтори модела на работа на предходния състав на ВСС?

11. Считате ли, че скандалите и противопоставянето са основен критерии за професионализъм и постижения в работата на колективния орган?

12. Кои свои задължения СК на ВСС по отношение отстояване независимостта на съдиите не е изпълнила от началото на мандата си досега?

13. По какъв начин личните Ви взаимоотношения с институции извън съдебната власт като НАП и КПКОНПИ се оказват индикатор за зависимост на съдебната власт? Считате ли в тази връзка, че заведените от Вас дела няма да бъдат разгледани безпристрастно?

14. Какъв е Вашият личен принос в дейността по отстояване на независимостта на съдебната власт?

Предложението на членовете на Съдийската колегия можете да откриете в прикачения файл.

11 основни аспекти на независимостта на съдиите, очертани в доклад от 12.03.2010 г. на Венецианската комисия

1. Уреждане на прозрачна процедура по назначаване и освобождаване на съдиите;

2. Несменяемост и функционален имунитет;

3. Уреждане на финансова сигурност и организационно-технически условия за осъществяване на магистратските задължения;

4. Независим бюджет на съдебната власт;

5. Окончателен характер на съдебните решения;

6. Случайно разпределение на делата;

7. Адекватни процедури за преместване на съдии, така че командированият съдия да не изпитва каквато и да е зависимост, включително под формата на благодарност към лицето и лицата, които са го командировали;

8. Ясни и прозрачни процедури за дисциплинарни производства срещу съдиите и за налагането на дисциплинарни наказания срещу тях;

9. Гарантиране на идентична натовареност на съдиите от един и същи съд и на съдиите от еднакви по вид съдилища;

10. Вътрешна йерархична независимост в самата съдебна система;

11. Несъвместимост на съдийската длъжност с други длъжности.

Още по темата

Проверката на Инспектората при министъра на правосъдието не откри нарушения в Агенцията по вписванията

Предишна новина

Борисов, Кунева и още 80 свидетели на разпит за бартер с ваксини

Следваща новина

Коментари

40 Коментара

 1. 47
  | нерегистриран
  4
  -1
  До коментар #37 от "един от гьола на системата | нерегистриран":
  Да, ама тези, които ти плащат заплатата с данъците си, ги интересува твоята работа, а тя очевидно е неефективна и се ползва с 5 % доверие. Така че вземи си 5 % от заплатата и продължавай да работиш, без да ти пука за мнението на хората, а останалите 95 % бъди така добър да ги върнеш на Държавата, за да ги даде на някой, на когото му пука - например на мен. Чаткаш ли? Ако не ти харесва - връщай се в милицията или отивай на свободния пазар... Като си прокурор, да не се мислиш за нещо повече от останалите хора, че така вириш носа? И да не увисне скоро, когато преместят прокуратурата, там където й е мястото?

  Ти, специално не плащаш ничия заплата. Ако, говориш за данъците, които надявам се, че си платил и си мислиш, че с тях плащаш заплатите на магистратите, то по същата логика и магистратите плащат данъците си и могат да ти кажат, че ти плащат заплатата. Дали прокурора ще иде в полицията или на свободния пазар си е лично негова рабата. Станал е прокурор след като е завършил университет, спечелил е конкурс, на който за едно място се явяват около 20 човека, после е завършил НИП, пак изпити и едва след това е започнал в системата. Къде другаде в държавата, за други длъжности е така? А що се касае до общественото мнение, то никога не трябва да е определящо в работата на магистрата. Максимата "Когато хорското мнение влезе през вратите на съдебната зала, правосъдието излиза през прозореца" е казана за такива като теб, преди много-много години.

 2. 45
  до олга керелска издигната от съдиите от ос и административен съд Кюстендил | нерегистриран
  6
  -7

  Олга Керелска се прави на протестърка, а всъщност е от квотата на БСП, кандидат за инспектор

 3. 44
  ******************************************************************************************************************************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 43
  Този състав на ВСС | нерегистриран
  16
  -1

  тръгна с големи претенции и началото беше обещаващо... Сега, след една година, започна сам да си творите скандалите и уверено да върви по стъпките на предходния съвет. Вече нямам никакви съмнения, че ще ги задмине във всяко едно негативно отношение. Циркът за избора на нов главен прокурор предстои...

 5. 40
  от пост 34, | нерегистриран
  2
  -3

  коментара е изтрит от модератора въпреки ,че не виждам в него съдържащи вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите,а само истина и верни факти за погазване на закона от държавни чиновници.

 6. 39
  анонимен | нерегистриран
  22
  -14

  Не на страха, господин Панов. Каквото и доклади да ни пишат, ние си знаем, че съдебната система е зависима и неефективна. Всички имат вина за това.Всички без изключение - нима има случаен принцип, или делата с голям имуществен интерес не се се разпределят на когото трябва,или не се договарят задкулисно, или над знакови фигури не е разпуснат чадър. Кое точно негативно усещане у обществото, ще разсеят разни дописки на критиците ВИ, КОИТО НЕ са НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ КУКЛИ НА КОНЦИ - НА ПАРТИИ, НА ОЛИГАРСИ, НА КОГО ЛИ НЕ, САМО НЕ И НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ИНТЕРЕС И ОЧАКВАНИЯТА НА ХОРАТА ЗА ЕФЕКТИВНА, БЪРЗА И РАБОТЕЩА СЪДЕБНА СИСТЕМА.

 7. 38
  анонимен | нерегистриран
  16
  -8

  Не на страха, господин Панов. Каквото и доклади да ни пишат, ние си знаем, че съдебната система е зависима и неефективна. Всички имат вина за това.Всички без изключение - нима има случаен принцип, или делата с голям имуществен интерес не се се разпределят на когото трябва,или не се договарят задкулисно, или над знакови фигури не е разпуснат чадър. Кое точно негативно усещане у обществото, ще разсеят разни дописки на критиците ВИ, КОИТО НЕ са НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ КУКЛИ НА КОНЦИ - НА ПАРТИИ, НА ОЛИГАРСИ, НА КОГО ЛИ НЕ, САМО НЕ И НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ИНТЕРЕС И ОЧАКВАНИЯТА НА ХОРАТА ЗА ЕФЕКТИВНА, БЪРЗА И РАБОТЕЩА СЪДЕБНА СИСТЕМА.

 8. 37
  един от гьола на системата | нерегистриран
  18
  -7
  До коментар #36 от "RRR | нерегистриран":
  Знаеш ли, нито мен, нито някой друг от "системата" го интересува твоето мнение или мнението на някой друг.Гледай си гьола и остави другите да си вършат работата.Ако бленуваш за обществено мнение, стани политик.

  Да, ама тези, които ти плащат заплатата с данъците си, ги интересува твоята работа, а тя очевидно е неефективна и се ползва с 5 % доверие. Така че вземи си 5 % от заплатата и продължавай да работиш, без да ти пука за мнението на хората, а останалите 95 % бъди така добър да ги върнеш на Държавата, за да ги даде на някой, на когото му пука - например на мен. Чаткаш ли? Ако не ти харесва - връщай се в милицията или отивай на свободния пазар... Като си прокурор, да не се мислиш за нещо повече от останалите хора, че така вириш носа? И да не увисне скоро, когато преместят прокуратурата, там където й е мястото?

 9. 36
  RRR | нерегистриран
  3
  -15

  Знаеш ли, нито мен, нито някой друг от "системата" го интересува твоето мнение или мнението на някой друг.Гледай си гьола и остави другите да си вършат работата.Ако бленуваш за обществено мнение, стани политик.

 10. 35
  вероятно си ченге-прокурор | нерегистриран
  16
  -2
  До коментар #32 от "RRR | нерегистриран":
  Пешо, през оная работа ми е на кого вярва обществото, вярва ли на някого и колко ми вярва на мен или на съдебната система.Гледай си гьола.  Та заради такива, като тебе - жалки и бездушни чиновници, дето им е през оная работа за хората, които те издържат с данъците си, съдебната система е на този хал.

 11. 34
  ****************************************************************************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 33
  До тези,които Пантофф е подкрепил за шефове на съдилища,вкл.и на административни | нерегистриран
  13
  -14

  Няма ли да го подкрепите за благодарност,особено една,за която големи хвалебствия се лееха при предишния ВСС от лицето на снимката!От протоколите на ВСС много добре се вижда това.Вероятно обаче тези,избрани с неговите големи хвалебствия,сега са се ориентирали към нови благодетели!Голямо въртене на очи и мазнене ще е паднало!

 13. 32
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 31
  Пешо краниста | нерегистриран
  22
  -17
  До коментар #23 от "Наблюдател | нерегистриран":
  Панов, каза ти го Влахов, сега ти го казват още десет кадровици, от които няколко бивши върховни съдии.  Срам ни е от теб! Иди си, ходи и се явявай на избори за депутат, евродепутат и каквото решиш, но остави съдебната система, преди да те е изхвърлила...

  Коя "Съдебна система"-тази на която вярва 5% от населението???

 15. 30
  А ти може би искаш | нерегистриран
  19
  -8
  До коментар #27 от " | нерегистриран":
  Чудя се на акъла на хората, които са тръгнали да го защитават този палячо! С какво е по-различен от всеки български гражданин, че само за него не важат никакви правила, че само той няма никаква отговорност и към институции и към собствената си служба. Питайте във ВКС колко ходи на работа и какво въобще върши там. А във ВСС какво върши? Навсякъде, където се появи по публични мероприятия ръси глупости. На кой съд е съдействал да се реши някакъв проблем и кога е насърчил съдиите, но не само определена групичка, а съдиите! Цялото му поведение е насочено към разделение и противопоставяне.

  Ако смяташ, че някой те мачка с проверки, с глоби, няма лошо да си търсиш правата, но да демонстрираш, че си много специален и да демагогстваш, че административното ти наказание засягало независимостта ти, си е направо безобразие.

  съединение с мафията, която си има държава ли - да не цитирам имената на фактическите трима "големи", че оня, дето ИМ служи трие бързо и безкомпромисно? И да си грухтим заедно в кочинката? Лично аз, предпочитам да се разединя с тях и макар временно да се обединя в съпротивата, заедно с всички техни противници, в това число и с Лизан. Към момента неговата позиция е изцяло в полза на народа и на България, видно от цялото това квичене и тролене.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.