Лозан Панов абдикира от ВСС

Лозан Панов абдикира от ВСС
Лозан Панов в началото на заседанието на Съдийската колегия на ВСС, от което по-късно абдикира, снимки: Канал 3

Чл. 18., ал. 1, т. 6 ЗСВ

 

Изборен член на Висшия съдебен съвет не може да: членува в политически партии или коалиции, в организации с политически цели, да извършва политическа дейност, както и да членува в организации или да извършва дейности, които засягат независимостта му.

Нова срамна страница от летописа на българската правосъдна система написа във вторник председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Това се случи в края на редовното заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. 

Когато се стигна до очакваната с интерес точка № 17, съдържаща 14 въпроса на десет от общо 14-те членове на Колегията до "съдия № 1", председателстващият заседанието Панов не позволи на вносителите да представят мотивите си, а започна назидателно да ги атакува. "Да приема предложението ви (да отговори на поставените му въпроси - бел.ред.), означава, че се съгласявам да върнем времето назад и да създадем опасен прецедент за всеки изразил мнение магистрат. Твърдо заставам зад позицията, че когато демокрацията и основните права и свободи са застрашени, ограниченията на съдията при публичното говорене отстъпват пред задължението да се говори открито. Считам, че нямате правно основание да държите сметка не само на мен, но и на нито един български магистрат за това, че изразява мнение и участва в публични дебати", обяви Панов и побърза да напусне заседателната зала, а след това и сградата на ВСС, като отказа да отговаря на въпросите и на очакващите го журналисти. 

Кадровиците останаха шокирани от безцеремонното поведение на върховния магистрат. Преди председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков да закрие заседанието, думата взе Вероника Имова, която държеше в стенограмата да се уточни, че членовете на ВСС не са търсили сметка от председателя на ВКС, а отговор на въпроси, провокирани от поредната му политическа реч. (Става въпрос за изказване на форум, организиран от Съюза на съдиите в България (ССБ), който се проведе преди две седмици в столицата. На събитието Панов отново атакува прокуратурата, но засегна авторитета на цялата съдебна система, включително ВСС, а дори и Европейската комисия.) Имова обясни още, че темата за независимостта на съдебната власт би следвало да се обсъжда именно на заседанията на Съвета. Чолаков също изрази съжаление, че заради бягството на колегата му не е успял да разбере какво е визирал Панов, когато по-рано, при изслушването на кандидатите за председател на Софийския градски съд, нападна съдиите от ВАС, които с решенията си били "изчистили" бившите заместник-председатели на Градския съд. (Вероятно Панов визираше делата, които съдии спечелиха срещу необоснованите дисциплинарни производства, стартирали по негово и на провалилия се бивш правосъден министър Христо Иванов искания).

С безпрецедентната си позиция, която "Правен свят" първи публикува в понеделник, две-трети от членовете на Съдийската колегия за първи път официално повдигат темата за политическото поведение на административния ръководител на ВКС, което се явява нарушение на чл. 18, ал. 1, т. 6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Бягството на Лозан Панов от заседанието на ВСС може да се разглежда и като пореден демонстративен отказ на "съдия № 1" да даде обяснение за произхода на над 100 000 лв., които бяха установени при извършената пълна данъчна ревизия на доходите и активите на семейството му. След като дълго време се укриваше от данъчните, Панов отказа да се яви и пред Антикорупционната комисия за да обясни: защо има несъответствие между декларирано и реално притежавано. Темата за отношенията на Панов с Националната агенция за приходите и КПКОНПИ се съдържаше в един от отправените от кадровиците въпроси, както и този за решението на председателя на ВКС да иска от съда да отмени глобата му от 1000 лв., наложена от Сметната палата, заради отказ да подаде имуществена декларация през миналата година. 

Абдикирането на Панов от заседанието на ресорната колегия на ВСС, която председателства, очевидно издава признаци и на страх, породени от възможността членовете на кадровия орган да поискат предсрочното прекратяване на мандата на "съдия № 1". Аргументи в тази посока могат да се открият в политическите изказвания на Панов, в неизпълнение на задълженията му като председател на ВКС и на заложеното в концепцията му, насаждането на недоверие в правосъдната система, атаките към институции в съдебната и другите власти, а най-вече и заради установените незаконни доходи, което може да стане основание и за стартиране на наказателно производство.

Очевидно, че след продължило повече от една година търпение и въпреки многобройните компромиси и на представляващия ВСС Боян Магдалинчев, който с цената на сериозни усилия и дипломатичност, опитваше да потушава напрежението в кадровия орган, членовете му повече не могат да търпят нарушаващото Етичния кодекс на българските магистрати поведение на Панов. За "импийчмънт" на председателя на ВКС са нужни гласовете на 17 от кадровиците. Десет от тях се подписаха под въпроси, на които той позорно отказа да отговаря. 

Лозан Панов след като срамно напусна заседанието на председателстваната от него Съдийска колегия на ВСС:

ССБ със заплаха срещу ВСС

 

И докато председателят на ВКС срамно абдикира от задължението си да председателства заседанието на Съдийската колегия, политизираният Съюз на съдиите в България излезе с поредната си позиция, този път в негова защита. 

 

Дотираната от чужди финансови източници магистратска организация този път реши да наложи цензура върху правото на десет от членовете на ВСС (повечето от които бивши съдии) дори да задават въпроси. 

 

Председателстваният от бившия член на ВСС Калин Калпакчиев Управителен съвет на съсловната организация дори заплашва, че щял да сезира една европейска магистратска организация и Европейската мрежа на съдебните съвети за това, че Панов бил питан – защо се държи повече като политик и все по-малко като съдия.

Още по темата

Президентът атакува разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане

Предишна новина

Тръмп: Прокурор Мълър е извън контрол и нанася огромни щети на съдебната ни система

Следваща новина

Коментари

24 Коментара

 1. 32
  ******************************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 31
  ******************************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 30
  До съдиите от кюстендил | нерегистриран
  6
  -2

  Защо и по какви причини издигнахте Олга корейска, само за това, че е от Кюстендил или ви го наложиха административен ръководители? Защо никой не се изкаже, нали тя е зя съдийското самоуправление, къде са редовите съдии???? Освен Мирослав и стойчева, може ли редови съдия да каже защо е издигната тази кандидатура от бсп, а всъщност протестър

 4. 29
  Прокопиев,Иво Прокопиев | нерегистриран
  3
  -3

  Браво,моето момче.Постъпи точно както ти казах.В съботния "Капитал" те изкарваме герой.

 5. 28
  ** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 27
  до 22 | нерегистриран
  4
  -1

  Окръжен съд Кюстендил и Административен съд Кюстендил

 7. 26
  Магнитски търси Цацаров и Пеевски | нерегистриран
  13
  -2

  Николай Цонев осъди прокуратурата, взема 108 000 лв. заради ареста през 2010-а

  .

  Бившият министър на отбраната Николай Цонев ще получи 108 хил. лв. от държавата. Цонев окончателно осъди прокуратурата заради задържането през 2010-а.  Тогава невъоръженият Цонев бе арестуван във ВМА, проснат на земята с белезници и с насочено към главата си оръжие. МВР впоследствие разпространи кадрите от ареста до всички медии. На тях се чуваше гласът на тогавашния зам. градски прокурор Роман Василев, който нарече Цонев „абсолютен престъпник” и му нареди да ляга на земята.  Делото срещу Цонев приключи окончателно през 2015-а година с оправдателни присъди и на тримата подсъдими. Другите двама обвиняеми – Петър Сантиров и Тенчо Попов, до момента също осъдиха държавата за над 200 хил. лева.  На 1 април 2010-а година маскирани полицаи нахлуват във ВМА и арестуват показно и унизително бившия военен министър Николай Цонев. Кадрите са разпространени от МВР до всички медии. А на тях се чува гласът на тогавашния зам.-градски прокурор Роман Василев, който нарича Цонев „абсолютен престъпник”:  Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов бяха обвинени за подкуп и окончателно оправдани през 2015-а година. В решението на ВКС делото бе определено като „емблематичен пример за провокация към подкуп”.На първа инстанция по делото за обезщетение Софийският градски съд присъди 50 хил. лева на Цонев. Втората инстанция обаче увеличи обезщетението двойно, а самият Цонев пък искаше 200 хил. лева от прокуратурата.  Крайният извод на Апелативния съд, с който се съгласява и ВКС е, че причинените вреди на Цонев са значително по-големи от обичайните по други такива дела. Мотивите – показният унизителен арест, разпространяването на записа до медиите. Впоследствие Цонев стоя повече от два месеца в ареста, бил е подслушван и следен чрез СРС-та, а делото му е продължило повече от 5 години. Процесът дори е отбелязан в доклада на Европейската комисия за напредъка на България в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията, добавя съдът.  На Цонев са присъдени още близо 9000 лева за адвокатски разноски, както и обезщетение за лихвата, която е можел да получи върху паричната гаранция, платена след ареста му. Това е и последното от делата, които той водеше срещу прокуратурата.  През годините той беше подсъдим и оправдан в още 3 процеса, от които получи 70 хил. лева обезщетение.  Другите двама подсъдими по делото също получиха солидни обезщетения. Финансистът Тенчо Попов осъди държавата да му плати 14 хил. евро в Страсбург.  Съдията Петър Сантиров пък получи 200 хил. лева обезщетение на втора инстанция и още чака окончателното решение на ВКС.  За поведението си по време на акцията Роман Василев получи порицание от Висшия съдебен съвет. През 2014-а година той напусна съдебната система.

 8. 25
  | нерегистриран
  10
  -14

  Мумчето се е депресирало като Червенобузко и е загубило желание за работа! Онова вещо лице да направи и за него същата екс8пертиза и да я дадат на ВСС да четат. Да видят какво са направили, като се опитват да накарат човек, дето с жена си смята, че е над закона да се съобразява със законите в България.  Гледам щатните тролове вече не искат да четат за него. А преди, когато за него се пускаха само хвалебни статии как се радваха всеки ден да има по 2-3 хвалебни статии за него и Христо Иванов и хич не им омръзваше.

 9. 24
  ******** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 23
  Гост | нерегистриран
  8
  -9

  ВЯРНАО Е ТОВА КОЕТО Е КАЗАЛ Г-Н ПАНОВ ЗА ЗАВИСИМИТЕ СЪДИИ, ЗА ТОВА,ЧЕ НЕ ИСКАТ ДА ИЗЯСНЯВАТ ИСТИНАТА И НЕ ОТСЪЖДАТ СПРАВЕДЛИВО В ГРАЖДАНСКИТЕ .ДЕЛА.

  ЗАЩО МЕХАНИЗМЪТ ЗА КОНТРОЛ Е САМО ЗА НАКАЗАТЕЛНИТЕ ДЕЛА?  Най- големи нарушения има от съдии в гражданските дела и по-специално когато Ищец е Топлофикация-София "ЕАД/съкр.ТС/.Тогава започват съдии ДА СЕРВИЛНИЧАТ НА ТС и каквото им наредят от изп. власт ПРАВЯТБ Българите са ПОДЛОЖЕНИ НА УНИЩОЖЕНИЕ ОТ ЗАКОНОДАТЕЛНА И ИЗПЪЛНИТЕЛНА ВЛАСТ И С УЧАСТИЕ НА ПОНЕ 90% ОТ СЪДИИТЕ.

  ТЯХНЯТЯ ОГРОМНА МЕРКАНТИЛНОСТ ЗА ПАРИ ДА СЪДЯТ С БЕЗКРАЙНО МНОГО СЪДЕБНИ ПРОИЗВОДСТВА С ЦЕЛ ОЩЕ И ОЩЕ ТАКСИ ЗА БЮДЖЕТА,ЗАЩОТО ОТ НЕГО ТЕ ВСЯКА ГОДИНА СА ВЪЗНАГРАДЕНИ от изп. власт с по-високи заплати. ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО,КОЕТО ИЗВЪРШВАТ СПРЯМО БЪЛГАРИТЕ КАТО ИМ УВЕЛИЧАВАТ БЮДЖЕТА И ЗАПЛАТИТЕ НА СКАПАНИТЕ ИМ КОПИ-ПЕЙС РЕШЕНИЯ.НА БЯЛОТО КАЗВАТ ЧЕРНО В РЕШЕНИЯТА СИ,ЗА ДА ОБСЛУЖАТ ПОВТАРЯМ: ДА ОБСЛУЖАТ ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ И ТЕ Я ОБСЛУЖВАТ .

  НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ,ЧЕ ОБСЛУЖВАЩИЯТ ПЕРСОНАЛ Е НА НАЙ НИСКО НИВО/ без компетентности е/.

  ТАКА ТЕ СЕ ПРЕ ГОЛЯМО ПАДЕНИЕ ОТ ТОВА.

  КАК ИМАТ ОЧИ ДА ЗАДАВАТ ВЪПРОСИ,БЕЗ ДА НАПРАВЯТ САМООЦЕНКА НА СОБСТВЕНИТЕ СИ ДЕЙСТВИЯ И ОСЪЖДАТ ПАНОВ ЗА ТОВА КОЕТО Е КАЗАЛ.

 11. 22
  Питащ | нерегистриран
  11
  -9

  Кои съдилища от Кюстендил издигнаха протестърката Олга корейска, пардон, не беше ли от бсп, нещо се объркахме

 12. 21
  Смешки | нерегистриран
  20
  -10

  1. Никой не е длъжен да отговаря на поставени по такъв начин въпроси, пък ако ще и от 20 члена на ВСС  2. Ако някой иска да предложи предсрочно прекратяване - да го направи по съответния ред, а не да се крие под подобни "подписки"

 13. 20
  анонимен | нерегистриран
  14
  -2

  България е държавата с най-голяма престъпност, най-много насилие и вандализъм, според анкетираните в проучване на Европейската статистически служба Евростат.  Данните са за 2017 година и бяха публикувани днес.  Проучването е направено в контекста на стратегията на ЕС за устойчиво развитие и целù да установи напредъка в страните членки при осигуряването на спокойствието, личната сигурност и достъпа до правосъдие, както и кака е степента на доверие в европейските институции.  Резултатите са меко казано потискащи за България. 23.6% от запитаните потвърждават за случаи на престъпления, насилие и вандализъм у нас. Процентът е най-високият в ЕС, много по-висок от втората държава след България - Холандия (15%), над два пъти средния за ЕС (11.6%) и в пъти по-висок от страната с най-добри показатели - Хърватия (3%).  Под 10 е процентът в 13 държави: след Хърватия се нареждат Полша (5.4%), Словакия и Финландия (по 6.2%), Унгария (7.2%), Естония (7.3%), Дания (7.8%), Португалия (7.9%), Словения и Латвия (по 8%), Литва (8.2%), Испания (8.7%), Чехия (9.3%).  Съседна Румъния е под средното за ЕС с 11.3%.  Ако има нещо положително в резултатите, то е сравнението между данните за България по години. През 2017 г. процентът за страната ни е бил 27.6.

 14. 19
  анонимен | нерегистриран
  11
  -4

  едни и същи филми - ром на вещици, поръчан от най-високо място.

 15. 18
  ************************************ | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.