Чувствам се излъган. Предполагам, че така се чувстваш и ти...

Чувствам се излъган. Предполагам, че така се чувстваш и ти...
След като за втори път ВСС не го избра за председател на СГС, съдия Евгени Георгие обяви, че ще обжалва решението пред ВАС, снимка: БГНЕС

Странни мотиви излага в писма до колегите си от Софийски градски съд (СГС), с които ги призовава да подкрепят свикването на Общо събрание на съда, на два пъти неуспелият кандидат да го оглави Евгени Георгиев.

След като "Правен свят" първи съобщи в четвъртък, че активисти на Съюза на съдиите в България (ССБ) се опитват да организират съдийски бунт с цел запазване на влиянието и на управленските позиции, съдия Георгиев поиска "право на отговор". В него магистратът поясни, че сам е решил да атакува пред Върховния административен съд (ВАС) безапелационното решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което с девет на четири гласа за административен ръководител бе избран опонентът му – съдията от Апелативен съд-София Алексей Трифонов. Евгени Георгиев уточни, че лично разговарял със съдии, на които е връчил и писмено обръщение. С няколко копия от него се сдоби и "Правен свят".

В писмата, които са с идентично съдържание, съдия Евгени Георгиев изненадващо посочва, че се чувствал "излъган" от вота на кадровиците в Съдийската колегия на ВСС. Според съдията "излъгани" би трябвало да са и съдиите от СГС, които го подкрепили. Подобен коментар изглежда странен, тъй като изразява нагласа за предизвестен резултат, който би могъл да се базира на неясни договорки и евентуални опити за влияние.

В краткото си писмо съдия Георгиев на два пъти определя СГС като "нашия съд" и веднъж като "съда ни". Подобно отношение към публична съдебна институция, при това към най-големия окръжен съд в страната, звучи притеснително, доколкото в чл. 117, ал. 2 от Конституцията е посочено, че съдебната власт е независима, а при осъществяването на своите функции съдиите се подчиняват единствено на закона, като според чл. 118 от основния закон, правосъдието се осъществява в името на народа. Същото е залегнало и в Закона за съдебната власт (ЗСВ), като в чл. 4 от него изрично е посочено: "Органите на съдебната власт изпълняват функциите си безпристрастно".

Изразеното епистоларно чувство "за собственост" върху "нашия съд" (СГС) се съдържа изключително красноречиво в следния пасаж от писменото обръщение: "до последно ще отстоявам обаче това, което се опитват да ни отнемат – СВОБОДАТА ние да взимаме решения за управлението на нашия съд". Освен, че показва криворазбрано възприятие за т.нар. "съдийско самоуправление", това "собственическо" отношение към СГС представлява нарушение на основополагащи принципи при управлението на съдебната власт, уредени в Конституцията и ЗСВ, според които съдиите се назначават, повишават, понижават, преместват и освобождават от длъжност от съответната колегия на ВСС. В този смисъл звучи и призивът на Георгиев към съдиите от СГС да подкрепят свикването на Общо събрание, на което да се обсъди "как да реагираме" на безапелационния вот на кадровия орган, при който Георгиев получи подкрепата на едва четирима от присъстващите 13-сет членове на ВСС.

Странен изглежда и друг пасаж от писмото на съдията до колегите му. Евгени Георгиев посочва, че дори и да спечели делото пред ВАС и така да провали втората процедура по избор на председател на СГС, той нямало да се кандидатира за трети път. (Георгиев участва и в предишната процедура, но отново не бе избран). Изглежда магистратът явно си дава сметка, че може да разчита на едва четири-пет гласа в ресорната колегия, но въпреки това предпочита да осигури запазване на статуквото в управлението на Градския съд, който е без титулярен ръководител вече година и два месеца. 

Макар обръщението да изглежда, че е писано под силна емоция, вероятно и с оглед на неоправдани и потайни обещания, писмото дава гласност на тежкото състояние, в което се намира ключовия за правораздаването у нас Софийски градски съд, който част от съдиите възприемат като "техен". Като в името на кадровото му овладяване, на изпитание са поставени конституционно уредени норми за управление на съдебната власт, а т.нар. "съдийско самоуправление" рискува да придобие формата на "съдийско самоуправство".

Факсимиле от писмото, копия от което съдия Евгени Георгиев раздавал на колегите си:

СГС: Свикано е Общо събрание, на което ще дискутираме решението на ВСС за избор на председател на съда

 

Междувременно от ръководството на Софийски градски съд (СГС) отрекоха да са свиквани събрания на отделенията, “на които съдиите са били агитирани да се включат в атаката срещу решението на ВСС”.

 

От Градския съд все пак признават, че на 28 ноември 2018 г. е проведено събрание на съдиите от първоинстанционните граждански състави, но то било свикано четири дни преди избора на нов председател на СГС и не засягало вота на съдебните кадровици.

 

От СГС потвърждават, че в четвъртък е било насрочено провеждането на заседание на съдиите от Наказателното отделение на съда, което трябва да се проведе на 4 декември, но на него щяло да се обсъждат организационни въпроси и командироването на съдия Величка Цанова в Апелативен съд – София.

 

От СГС уточняват още, че на 29 ноември е постъпило, адресирано до и.ф. председател Десислава Попколева, искане от 56 съдии от СГС да бъде свикано Общо събрание, на което да се обсъди гласуването на ВСС при избора на председател на съда, както и да бъдат поканени на него членовете на Съдийската колегия. Попколева незабавно е свикала Общо събрание, което ще се проведе в понеделник (3 декември), тъй като то е поискано от повече от една трета от съдиите. 

 

“Считано от 15.10.2018 г. ръководството на съда включва единствено и.ф. председателя Десислава Попколева, заместник-председателя Даниела Борисова и и.ф. заместник-председател Албена Ботева, чиито действия  по инцииране на събрания на съдиите от Софийски градски съд, за визирания в публикацията период, се изчерпват с посочените по-горе. Всяка друга интерпретация не се основава на осъществилите се факти и независимо от намеренията на авторите й води до излишно напрежение и уронва престижа на съдиите”, пишат още от СГС.

 

Бележка

“Правен свят” не приема формулировката, че с журналистическа публикация, която потвърждава наличието на организация по свикването на Общо събрание, на което съдии от окръжно ниво ще търсят сметка за решения на членове на кадровия орган за управление на съдебната власт, се цели внасянето на “излишно напрежение”, а още по-малко “уронване престижа на съдиите”

 

Никъде в публикацията не са визирани действия на магистрати, свързани с тяхното основно задължение – правораздаване в името на народа. Твърдо сме убедени, че ангажирането на съдиите с решаването на кадрови въпроси, освен отнемане на правомощия на ВСС, ощетява обществения интерес.  

Още по темата

В исков процес един от вече бившите съпрузи може да претендира за по-голям дял от придобит по време на брака имот

Предишна новина

Има ли тенденциозност в отношението на Лозан Панов към специализираните съдилища?

Следваща новина

Коментари

63 Коментара

 1. 64
  Чувства разни | нерегистриран
  4
  -1

  Пари приказни

  Елате ги вземете

  На черен лебед ги дадете.

 2. 63
  Каубои | нерегистриран
  6
  -3

  На тебе държавния департамент ти е дал кеш? И за кво?Щот си много силен ли?

 3. 62
  Сиукс | нерегистриран
  7
  -4

  Държавният департамент плаща КЕШ, ти не си ли им ползвал услугите, а? Или ще си говорим за семки, бонбонки и дрънкулки? Обучения разни. Бебета къпят всякакви.

 4. 61
  Каубои | нерегистриран
  5
  -6

  До 60 Държавния департамент пари не подарява ! Ха ха това е най-важното голямата смешка дето съм чел в тоя сайт!

 5. 60
  Е нема такива съдебна система! | нерегистриран
  7
  -6

  Може ли да е такъв Чук?! Излага се. С обжалването. Феърплей нещо или Алексей е от ДПС, а аз съм толкова независим, че Държавния департамент ми подари едни пари за честните ми сини очи!

 6. 59
  ************************************ | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 58
  Каубои | нерегистриран
  6
  -7

  Добре Евгени са го излъгали,но Алексей той реално си намалява заплатата,нали? Това не е по каубойски!

 8. 57
  | нерегистриран
  19
  -7

  С това си поведение Гената показа истинската си същност!Болезнено амбициозен!Той е от тези,които привидно са прекалено "любезни","добронамерени" пред тези,пред които трябва да се подмаже! За съжаление много от магистратите действат по същия тертип и явно номерът минава!Сигурно защото тези,които са на властови позиции предпочитат да се заограждат с такива подмазвачи,вместо да имат реална представа за нещата около себе си!Такива подмазвачи използват комплексите на властимащите и галят ЕГОТО им,Загора успяват, не за друго!Ако властимащите,магистрати на важни позиции не страдаха от такива комплекси,то Евгениевци и тем подобни,изобщо нямаше да виреят,нито завистта и отмъстителността им!

 9. 56
  Шиtf | нерегистриран
  18
  -6
  До коментар #54 от " | нерегистриран":
  Наистина, кой го е излъгал, че ще стане председател на СГС...

  От това , което съм наблюдавал през годините , много често кандидатите за постове наистина ги лъжат . Обаждат им се разни хора , обещават им "сигурни" гласове , надъхват ги ….После идва суровата реалност и "сигурните гласове" не се появяват . В този смисъл Евгени Георгиев наистина може да е "излъган" от фактори в ССБ . Друг е въпросът , че той явно е много амбициозен и е искал да бъде излъган. Както и очевидно не е много умен , за да не схване , че го пързалят . И на кокошките беше ясно , че няма как вотът да се "обърне" - гласувалите "против" него да гласуват "за" него. Като не ставаш за тия игри , къде се буташ в шамарите ...

 10. 55
  ДА | нерегистриран
  12
  -8

  59 съдии от СГС поне желаят да продължат да обядват безплатно. Просто не ги интересува $КОЙ им плаща порциите. Отвратително. И безкрайно независимо по отношение на данъкоплатците на които им пишат от време на време В ИМЕТО НА НАРОДА.

 11. 54
  | нерегистриран
  37
  -7

  Наистина, кой го е излъгал, че ще стане председател на СГС...

 12. 53
  Милко Балев | нерегистриран
  10
  -17
  До коментар #49 от " | нерегистриран":
  Понеже всички поръчкови коментари дотук сучат около тезата,че решението за председател е на ВСС и такъв е законът,нека коментиращите поразнищат тезата:

  1.По същество мотивирано ли е решението на ВСС, което не казва:защо избраният председател,който не е от този съд;който не познава проблемите на съда,в който не е от 10 години; който по собствени думи не позбава половината от съдиите, превъзхожда кандидатурата на ОС на съда,пидкрепена три пъти от човек от съда,срещу който ВСС пи същество нд изложи съображения;

  2. Мотивите на ВСС за избор,я които се казва "И двамата кандидати са ОК,но подкрепям единия" без да се казва защо по естеството си не са мотиви - това е все вдно съдията да каже искът е едновременно основателфн и неоснователен,затояа решавам да е основателен -абурд!

  3. Липсата на мотиви сами отговорете до какъв порок на адм.акт води;

  4. Вашата логика ди тук е,че щом има решение на орган,който по закон го взима значи е законосъобразно,което според вас значи всеки акт на оправомощен орган в законодъобразен.

  Хайде да оставим правните си глупости и да говорим по същество.

  Вие пък, колега, сте много придилчиви и претенциозни-чак пък и мотиви. Проявявате буржоазна превзетост, както казваха съветските другари. Не е ли достатъчен мотив името на "спечелилия" кандидат- Алексей- името казва всичко ! Мотивите се съдържат и в хотел "Берлин", там се съхраняват. Едно време Политбюро така вземаше решенията: "Поради причини от личен характер и действия, съобразени с тезисите на ЦК на БКП". Сега "личният характер " се корени в особената личност на мажоритарния собственик- повелителят на съдебната власт, а тезисите са (не)политическото говорене на достойния заместник на др. Милко Балев- др. Магдалинчев. Както казваха другарите- "Всичко е наред, продължаваме да строим социализъма", в случая капитализъма.

 13. 52
  Каубои | нерегистриран
  6
  -4

  Е казал кого наричате комунист това е човек който чете Маркс и Ленин,а кого наричате антикомунист това е човек който разбира Маркс и Ленин

 14. 51
  Каубои | нерегистриран
  5
  -5

  А моя любим политик Роналд Рейгън

 15. 50
  Уинстън Чърчил | нерегистриран
  24
  -8

  Да цитирам любимия политик на неговото светейшество председателя на ВКС, СК и прочие: Евгени, едно е загубата, а съвсем друго позора на обжалващия!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.