Екстрадирахме в Китай обвинен в корупция

България е първата страна членка на ЕС, която е екстрадирала китайски гражданин, разследван за корупция в страната си. Новината разпространиха Ройтерс и китайското издание "Пийпълс дейли". Те цитират съобщение на органа за борба с измамите в Китай. 

БНТ се свърза с адвоката, който защитавал Яо Цзинци у нас. Изненадващо за защитника си, китайският гражданин е поискал от съда доброволно незабавното си предаване на китайските власти.

Яо е напуснал Китай още през 2005 година, когато срещу него е започнало разследване за корупция като управител на язовир Чангджао, а след това и като отговарящ за финансите и зам.-градоначалник на Синчан. 

Според искането подозрението е, че е получил подкупи за над 1 милион и 400 хиляди китайски юана, което се равнява на малко над 350 000 лева. Обявен е за издирване от Интерпол на 3 октомври, задържан е у нас две седмици по-късно и заедно с адвоката си е подготвял аргументите срещу екстрадицията.

Янко Алексиев, адвокат на Яо Цзинци: Моят клиент, най-изненадващо за мен, изрази доброволно съгласие за незабавна екстрадиция в родината си. Преди започването на заседанието в залата влязоха 6-7 вероятно китайски граждани. Но това го казвам само като подробности от пейзажа, нищо повече.

Според адвокат Алексиев е имало основание съдът да откаже екстрадиция, тъй като в молбата си китайската страна е посочила, че за престъпленията, в които е заподозрян Яо би могъл да получи и смъртно наказание. 

Янко Алексиев, адвокат на Яо Цзинци: При изразената твърда позиция на моя клиент доброволно да замине за Китай, в смисъл на незабавна екстрадиция, не виждам начин българският съд да не се съгласи с такава позиция. 

До момента без доброволно съгласие от издирвания нито една страна членка на ЕС не е предала китайски гражданин на властите в Пекин.

Студент получи право на стипендия заради обучение от съдия в АССГ

Предишна новина

ЕСПЧ поиска обяснения от Москва за кризата с Украйна

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.