Чухте ли делото Алабин да се проверява докато съдията си пише мотивите?

Чухте ли делото Алабин да се проверява докато съдията си пише мотивите?
Председателят на АСНС Георги Ушев, снимка:БГНЕС/Архив

След като единадесет съдии от Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) поискаха в петък от Висшия съдебен съвет (ВСС) да се произнесе със становище дали проверката, инициирана от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, по мерките за неотклонение на подсъдимите за подкуп в особено големи размери Десислава Иванчева и Биляна Петрова представлява опит за оказване на влияние върху вътрешното им убеждение, председателят на съда Георги Ушев заяви, че ще се противопостави на всеки опит за вмешателство в разглеждането на дела в съда, който ръководи.

"Проблемът е, че въпросната проверка се провежда в срока на произнасяне на съдиите. През това време те трябва да съвещават, за да вземат решение. Тази проверка пък е по повод медийни публикации. В заповедта обаче не се посочват конкретни такива", обясни председателят на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев пред Bulgaria ON AIR.

"Ако ми позволите да направя и един паралел, взимам произволно едно друго медийно дело, в един друг съд – делото "Алабин", което се гледаше в СГС – пак имаше многобройно медийни публикации, чухте ли там делото да е взето за проверка докато съдията си пише мотивите? Тук се прави нещо много по-фрапиращо, тук се прави проверка преди още съдът да се е произнесъл", заяви Ушев.

"Проверките са законово регламентирани, но този мониторинг трябва да е разумен и не трябва да се превръща в институционален натиск. Трябва да е ясно, че в Апелативния специализиран съд се разглеждат дела срещу хора, които притежават медии. Когато тези хора не са доволни от решенията на съда, медиите ще ги превръщат в герои, в жертви и съответно ще се хвърля кал по съда. По всяко едно дело ли ще има проверка, което бива критикувано в някой вестник или сайт", заяви Ушев и допълни, че в АСНС няма нищо тайно, поради което материалите по мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова веднага са били предоставени на проверяващите.

"Ние сме апелативни съдии и не би трябвало подобни проверки да влияят на вътрешното ни убеждение. Конкретните две подсъдими за мен не са по-различни от всички останали. За някои подсъдимите, когато се налага, мерките продължават и над една година, когато делото е в съдебна фаза, но обществото трябва да осъзнае едно нещо – най-вероятно, за в бъдеще, в този съд, поради самото му естество, ще има обвиняеми депутати, министри. Те са членове на различни политически партии, знаете с какъв ресурс разполагат. Това, което се опитва да прави съдът е да правораздава без значение имената на подсъдимите, без значение политическата им принадлежност. Това, което се опитваме да направим е да върнем доверието на обществото в съдебната система", категоричен е председателят на АСНС.

"Ако някой си мисли, че може да се намесва в разглеждането на делата, преди да се е произнесъл съдът, аз ще съм първият човек, който ще реагира", допълни Георги Ушев.

Още по темата

Ще си нося последствията за апартамента, ако КПКОНПИ прецени

Предишна новина

Адвокатската колегия в Кърджали отбеляза 130 години от създаването на адвокатурата

Следваща новина

Коментари

19 Коментара

 1. 19
  x | нерегистриран
  0
  0

  ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ПРОЧЕТЕ ЧЛ.114 АЛ.1 Т.9 ОТ ЗСВ И ТОГАВА ДА КОМЕНТИРА ПРОВЕРКАТА ПО ВИСЯЩОТО ДЕЛО.НО ДА НЕ ЧЕТЕ КАКТО ДЯВОЛЪТ ЧЕТЕ ЕВАНГЕЛИЕТО,А КАКТО СЪДИЯТА-ДОКЛАДЧИК ЧЕТЕ КОНКРЕТНО ДЕЛО,ДА РЕЧЕМ/НЕ ИРОНИЗИРАМ ЗА ДОКЛАДЧИКА/.

  СЛЕД ПРОЧИТАНЕ НА ТЕКСТА ОТ ЗСВ,"ВСЕКИ САМ НА КОНЯ"...НО БЕЗ ПОЛИТИКА,ЩОМ Е ЮРИСТ...

 2. 18
  ДО СЪДИИТЕ ОТ ФОРУМА | нерегистриран
  1
  -3

  АБЕ ТАРИКАТИ И ФИНАНСИРАНИ :))))

  КАК БЕЗ ВСС И БЕЗ ИВСС СЕ ОПРАВЯТ ВЪВ ВСИЧКИТЕ 50 ЩАТА НА САЩ :))))

  А В ЧЕХИЯ - СТРАНАТА НА КОМИСАРЯ ПО ПРАВОСЪДИЕ КАТО НЯМАТ СЪЩО ТАКИВА И СА ПО-ОДОБРЯВАНИ ОТ СЛОВАКИЯ, А СА БИЛИ ЕДНА ДЪРЖАВА. ПИТАМ СЪДИИТЕ ТАРИКАТИ И МНОГОЗНАЙКОВЦИ ДАЛИ МОГАТ ДА ПОКАЖАТ ДОРИ САМО В ЕДНО ДЕЛО ОТ ВСИЧКИ ОКОЛО 170000 ДЕЛА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ДА СА ОБСЪЖДАНИ ЧЛ.133(2)ЗЕ И ЧЛ.149(1)6 ЗЕ. ДАЛИ ПАК НА ТЕЗИ ОТ ССБ ...ЕРДОГАН ЩЕ ИМ Е ВИНОВЕН, АКО ЕДИН ДЕН БЪДАТ АРЕСТУВАНИ КАТО ОПГ ЗА ЗАЗДРАВЯВАНЕ РЕКЕТА НА ТОПЛОФИКАЦИЯ. А ЗА ЧЛ.62 ЗЗП ЧУВАЛИ ЛИ СТЕ :))))

 3. 17
  Магнитски идеее | нерегистриран
  8
  -1

  Съд за Пеевски и ....

 4. 16
  до 15 | нерегистриран
  10
  -2

  А кой трябва да каже кои дела за бъдат проверявани и кои не? Да чакаме проверяваните съдии сами да си избират дела, по които са били безупречни и що-годе безпристрастни, да ги посочат, за да може ВКС да ги провери и да установи какъв разкош са ли? Ако работиш съвестно, безпристрастно и в работата си се придържаш към закона и задължителната съдебна практика, изобщо не следва да ти пука кое от твоите дела ще избере да проверява комисията. Обратно - ако държиш тя да избере едни, а се притесняваш от други, значи не ти е чист косъма и проверките трябва да зачестят. Прав си иначе, че има нещо дразнещо в цялата тази история. Мен ме подразни акцентът, че се правят проверки докато съдът пише мотиви. Това ми прозвуча като някакво свещенодействие, което всяка една проверка може да прекъсне и чудото да не се случи. Ще се окепази магията, с една дума. А да ти призная аз в последните 3-4 години такива резултати от свещенодействия чета, че ми идва да си изям дипломата, след което да приключа със себе си в битието си на юрист и нормален човек. Правната мисъл е достигнала неподозирани висини и някой трябва да я приземи, защото вкупом ще отлетим в неизвестна посока. И не ме предизвиквай да ти давам примери, защото ще те залея с такива, с номера, дати, имена на състави и всякакви други подробности. Апропо, време е съдиите да се ограмотяват, неграмотността в съдебните актове е вбесяваща. Наложително е поне кога се пише пълен и кога кратък член да се научат, защото ония членове не като тия членове, ако ме разбираш правилно.

 5. 15
  | нерегистриран
  3
  -9
  До коментар #11 от "до 9 | нерегистриран":
  Вече коментирахме това, че в ЗСВ няма предвидена забрана проверките да се извършват и по висящи дела, още повече ако са възникнали обосновани предположения, че по определено дело не се спазват разпоредбите на НПК или се правят необичайни спешни заседания в извънработното време на съда по искане на прокуратурата, което не е администрирано по надлежния ред. Логиката на тези проверки е да имат превантивен характер, а след като се постанови незаконосъобразният акт, защото ако процесуалните правила са нарушени още преди постановяването му, съдебният акт няма как да е законосъобразен. Ненормално е да искаме ВКС да стои безпомощно и да гледа как се нарушава законът и да не предприеме действия в рамките на правомощията си, за да предотврати това. А тенденциозното отношение към Специализираният съд, ако има такова, е породено от дейността му, която често е със съмнително качество, затова пък е придружена с нескрито високомерие от страна на някои съдии, което е дразнещо както за колегите им, така и за гражданите.  Всичко, което сте написали е много хубаво. Не сте осъзнали обаче, че дразнещото в случая е съвсем друго - избирателнияj подход кои дела да бъдат проверявани и кои не.

 6. 14
  | нерегистриран
  21
  -4

  ОчевАдно е, че № 12 е трол. Неграмотност, та чак смърди.

 7. 13
  до 12 | нерегистриран
  19
  -4

  Много се надявам, че не сте юрист и нямате нищо общо с правото. Само лаик би написал подобни нелепости.

 8. 12
  | нерегистриран
  11
  -31

  В Конституцията не е записано, че Лозан е бащица на всички съдии и може да проверява когато поиска, когото поиска и което дело поиска и да нашляпква дупето на провинилия се съдия!  Щото по принцип ВКС и неговият председател упражняват инстанционен контрол. Това означава, че не би трябвало да имат АБСОЛЮТНО НИКАКВО ПРАВО да се бъркат в дело, което не е стигнало до ВКС по установения в конституцията и законите инстанционен ред. Напътствия в движение са недопустими.  Лозановия "инспекторат" трябва да бъде ликвидиран като противоконституционен цирей в съдебната система. А за самия Лозан - шут навън.

 9. 11
  до 9 | нерегистриран
  26
  -9

  Вече коментирахме това, че в ЗСВ няма предвидена забрана проверките да се извършват и по висящи дела, още повече ако са възникнали обосновани предположения, че по определено дело не се спазват разпоредбите на НПК или се правят необичайни спешни заседания в извънработното време на съда по искане на прокуратурата, което не е администрирано по надлежния ред. Логиката на тези проверки е да имат превантивен характер, а след като се постанови незаконосъобразният акт, защото ако процесуалните правила са нарушени още преди постановяването му, съдебният акт няма как да е законосъобразен. Ненормално е да искаме ВКС да стои безпомощно и да гледа как се нарушава законът и да не предприеме действия в рамките на правомощията си, за да предотврати това. А тенденциозното отношение към Специализираният съд, ако има такова, е породено от дейността му, която често е със съмнително качество, затова пък е придружена с нескрито високомерие от страна на някои съдии, което е дразнещо както за колегите им, така и за гражданите.

 10. 10
  | нерегистриран
  21
  -10

  С това изказване на Ушев Прокопиев си гарантира, че ще спечели делото в Страсбург...

 11. 9
  | нерегистриран
  15
  -18
  До коментар #8 от "Ана | нерегистриран":
  Чета и не вярвам на очите си. Втори път го прочетох и пак не повярвах, че магистрат е надрънкал такива нелепици. Сякаш проверката не се прави от висшестоящ съд, който в рамките на правомощията си има право да извършва проверки на долустоящите съдилища, ами от политици, което наистина би било скандално. Да си съдия и да изкараш аргумент като от детската градина - ама защо по другите дела, които се обсъждаха в медиите, нямаше проверки, а по това има, е инфантилно. А инфантилни хора не могат и не бива да правораздават. Само за това изказване Ушев трябва да бъде отстранен от поста, който заема, незабавно. В последните дни ВСС е поставен пред няколко много сериозни изпитания и ми е много любопитно как ще се справи, но ако поведението на Ушев бъде подминато с мълчание, значи нещата не са никак оптимистични.

  Ани, ако си чела внимателно питането на съдиите от АСНС, то е именно за тенденциозното отношение на Лозан към специализираните съдилища. И това отношение не е скрито, то е явно и е недопустимо за председател на ВКС. А що се отнася до ВСС, мисля че ще вземе правилното решение и ще каже, че е недопустимо, когато разглеждаш мярка, преди да се произнесеш по нея, не може да дойде който и да било да ти вземе делото за проверка. След това може. Това е смисълът, Ани. И още нещо - не бъди толкова злобничка, ще се сбръчкаш бързо.

 12. 8
  Ана | нерегистриран
  32
  -11

  Чета и не вярвам на очите си. Втори път го прочетох и пак не повярвах, че магистрат е надрънкал такива нелепици. Сякаш проверката не се прави от висшестоящ съд, който в рамките на правомощията си има право да извършва проверки на долустоящите съдилища, ами от политици, което наистина би било скандално. Да си съдия и да изкараш аргумент като от детската градина - ама защо по другите дела, които се обсъждаха в медиите, нямаше проверки, а по това има, е инфантилно. А инфантилни хора не могат и не бива да правораздават. Само за това изказване Ушев трябва да бъде отстранен от поста, който заема, незабавно. В последните дни ВСС е поставен пред няколко много сериозни изпитания и ми е много любопитно как ще се справи, но ако поведението на Ушев бъде подминато с мълчание, значи нещата не са никак оптимистични.

 13. 7
  Номер 6 | нерегистриран
  21
  -9

  Пише се "съдиИте" бе, илитерат смотан

 14. 6
  | нерегистриран
  11
  -22
  До коментар #5 от "Жоро | нерегистриран":
  Жоро, за Алабин не чухме, но чухме как докато един друг съдия по друго дело на СГС си пише мотивите, главният прокурор го дава на ИВСС и оттам го проверяват. Вие нещо да реагирахте тогава?

  На това трябва да реагира председателя на СГС, а не съдийте от АСНС.

 15. 5
  Жоро | нерегистриран
  28
  -8

  Жоро, за Алабин не чухме, но чухме как докато един друг съдия по друго дело на СГС си пише мотивите, главният прокурор го дава на ИВСС и оттам го проверяват. Вие нещо да реагирахте тогава?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.