Полицията проверява как автомати излизат от оръжейния завод в Казанлък

Полицията проверява как автомати излизат от оръжейния завод в Казанлък
Част от иззетите автомати при акцията на Специализираната прокуратура в сряда, снимка:БГНЕС

Специализираната прокуратура възложи на началника на служба Контрол на общоопасните средства - "КОС" при Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) проверка в завод "Арсенал" в Казанлък, която е свързана с иззетите при спецакцията на Специализираната прокуратура и антимафиотите в сряда в област Стара Загора оръжия.

При акцията бяха открити17 автомата "Калашников", 15 пистолета "Макаров" и 12 цеви за същия пистолет, за които прокуратурата има основания да смята, че са произведени в завода и незаконно са изнесени оттам.

В рамките на един месец службата трябва да представи обобщен доклад, в който да се отрзят направените констатации, в т.ч. има ли извършени нарушения на нормативни актове, какви са били предприетите мерки и действия за отстраняване на закононарушенията, има ли последици от тези мерки, както и санкционирани ли са виновните лица.

С оглед на мащаба на проверката, в случай, че тя обективно не може да приключи в рамките на месец, Специализираната прокуратура трябва да бъде уведомена за причините, както и за възможния най-кратък срок за приключването й, уточняват от държавното обвинение.

Търговската колегия на ВКС с отговори на девет въпроса, свързани с търговска несъстоятелност

Предишна новина

Четирима прокурори, следовател и съдия отиват на втори етап от надпреварата за европейски прокурор

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Ерол | нерегистриран
    1
    0

    Първата причина е търсенето-наличие на пазар. Втората-слабият контрол.Арсенал се охранява от собствена охранителна фирма, няма превантивна дейност, полицията няма агентура в това производство. Оръжията се изнасят на части и се сглобяват извън фирмата. Всеки технически грамотен шлосер може да направи сглобката. Произведените части за оръжие са под номера, но се правят по две или повече части под един и същ номер. Преди предприятието беше държавно и държавата имаше политика-режимни офицери, група по криминална, която обслужваше само предприятието, не че не се крадеше и тогава, но имаше и резултати. Сега е разграден двор. макар от ръководството на фирмата да си мислят, че са направили всичко, за да пресекат тези кражби. Ще продължават и в бъдеще! Не ми е ясно какво ще се констатира от тази проверка. От фирмата ще се твърди, че при тях всичко е изрядно, а от полицията ще кимат умно.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.