Я подгответе е’но дарение

Я подгответе е’но дарение
Десислава Иванчева докато още е кмет на Община "Младост"

Стотици страници записи на разговори, придобити със специални разузнавателни средства (СРС), потвърждават корупционните действия и тоталния хаос в община "Младост" при управлението на отстранената кметица Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, уличени заедно с бившия кмет на района Петко Дюлгеров в искането на подкуп в размер на половин милион евро от строителния предприемач Александър Ваклин. Преди седмица Специализираният наказателен съд (СНС) разсекрети разговорите, като започна изчитането на стенограмите. От тях се разбира, че прилагането на СРС е започнало през първата половина на месец февруари 2018 г. и продължава над два месеца, като приключва с арестите на триото.

СРС-та напълно се припокриват с показанията на Ваклин, че в продължение на месеци Иванчева и Петрова умишлено са бавели разрешителните за строежа на предприемача, с цел личното им облагодетелстване и това на посредника Дюлгеров. С разрешение на съдия, службите са подслушвали телефоните на Александър Ваклин, Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Като веществени доказателства по делото, освен аудио-записи на телефонни разговори, има и заснети с фотоапарат и със скрита камера срещи, включително и такава, на която са Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Александър Ваклин.

Приложените към делото разузнавателни средства разкриват напълно различен образ на бившата кметица и нейната заместничка от този, който двете са се опитвали да представят пред обществото, докато управляват Район "Младост", а още повече след тяхното задържане в центъра на София на 17 април 2018 г., след получаването на първата вноска от предварително белязаните 70 000 евро от поискания подкуп.

Разговори между Иванчева и Петрова, а и техни с трети лица, потвърждават твърденията и на други предприемачи, желаещи да инвестират в район "Младост", на които документите умишлено са били забавяни, с цел изнудване, прикривано като дарения за общината. 

СРС-та показват още, че Дюлгеров активно е посредничил между строителя и общинското ръководство на "Младост". Има десетки разговори на Дюлгеров с Ваклин, в част от които се говори за плащания срещу поемане на ангажимент всички нужни документи за строителството да се придвижат от кметицата и нейната заместничка. 

При една от документираните срещи, проведена на 23 март в заведение на ъгъла на бул. "Мария Луиза" и бул. "Тодор Александров", в която участват Петко Дюлгеров и Александър Ваклин, двамата говорят за конкретните суми, срещу които Десислава Иванчева се е съгласила да издаде разрешението за строителство и последващите документи, а именно 20 евро на квадратен метър.

За по-добра резолюция на оригиналния текст, трябва да кликнете върху всяка от снимките.

Дюлгеров и Ваклин коментират и възможността за намаляване на искания подкуп с 50% и с оглед на голямата квадратура на строежа.

В телефонен разговор, проведен на 31 март, Дюлгеров обявява и комисионната, която ще иска за себе си – между 15 и 20%.

През двата месеца, в които Ваклин е уверяван, че пречките му с документацията ще се решат, ако си плати и съответно приеме да направи дарение – като изгради детска площадка, строителят търси гаранция, че това ще се случи. Мнителността му се засилва особено след като на няколко пъти предаването на подкупа се отлага. Забавянето е обяснено от Дюлгеров със страх на Иванчева, че може да е обект на разследване.

В крайна сметка се стига до среща на Ваклин с кметицата на "Младост" и заместничката й. В началото на разговора, проведен след работно време в общината, присъства и трети човек, служител в районната администрация. В конкретната стенограма той е посочен като "мъжът". Ваклин, Иванчева и Петрова разговарят на 13 април, четири дни преди предаването на подкупа. Срещата им е документирана с аудио и видео записи. А едно от първите неща, които Иванчева обяснява на Ваклин е механизма на дарение.

От следващите коментари на Десислава Иванчева се разбира, че Ваклин далеч не е изключение, а всеки строителен предприемач, решил да строи в "Младост", бива принуждаван "да дарява".

В хода на разговора се разбира и защо Иванчева не е поискала директно подкупа от Ваклин. По повод строителството на офис сграда в "Младост 4", Иванчева посочва, че тя лично не разговаря с инвеститорите.

След като чиновникът от общинската администрация е напуснал срещата, провеждана в кабинета на кмета на "Младост", Иванчева и Петрова без никакви задръжки обясняват на Ваклин и към кого точно трябва да се обърне за изграждането на детската площадка.

След като "дарението" е изяснено, идва момент, в който Иванчева дава да се разбере, че е останала много разочарована от входирана преди месеци от адвокат на Ваклин молба за издаване на разрешение за строителство в Столична община. Ваклин се принудил да предприеме тази стъпка, тъй като в продължение на месеци, още през 2017 г., документацията на неговата фирма са били стопирани от управата на Район "Младост". 

В рамките на разговора, Иванчева изпада в противоречие. Първоначално тя демонстрира, че дори не помни името на Ваклин, докато после демонстрира, че знае и за други парцели из "Младост", които са собственост на инвеститора. В крайна сметка се оказва, че познанията на бившата кметица за градоустройството са я подвели и става въпрос за няколко парцела на едно и също място.

Към края на срещата на 13 април задръжките на Иванчева и Петрова тотално са паднали и те директно обясняват на Ваклин колко ниски са възнагражденията в общинската администрация, за сметка на високите заплати в строителния сектор и големия интерес за нови обекти у инвеститорите.

 

Срещата приключва по начина, по който е започнала, без размяна на любезности. Биляна Петрова се обръща към Ваклин с думите: "...разбрахме се, да сте спокоен..."

Няколко дни преди да се види "лице в лице" с Александър Ваклин, на среща между Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, кметицата на "Младост" е обявила начина, по който очаква да се извърши плащането на подкупа: "С Ваклин на три по седемдесет и пет..."

Следва продължение...

Още по темата

Обират ни жилището с "коледна благотворителност"

Предишна новина

80 от 106 кандидати положиха писмен изпит във външния конкурс за районните съдилища

Следваща новина

Коментари

34 Коментара

 1. 39
  GOL4O OT GOL TUPAN SRACIMIRSKO | нерегистриран
  2
  0

  KATO 4ETA POMESTENOTO OT RAZGOVORITE IM EDNO RAZBRAX 4E VSI4KI SA S MNOGO NISAK REITING NA OBRAZOVANIE. BIZNESMENA VAKLIN NE MOJE DA GOVORI LITERATUREN BG EZIK ,KAK LI SE SPRAVIA S MEJDUNARODNITE SI DOGOVORI I PORA4KI V 4UJBINA.......VEROIATNO S DRUGITE EZICI E PO NA TI....ILI DRUG TEGLI KONCITE TOI E SAMO PIONKA. DULGEROV -BIVS KMET SASTIAT KATO PREDISNIAT. ZAMESTNI4KATA KMETICA - CHA ZAKLU4A.... NEKAKAV BG DIALEKT-KATO DRUGITE.KMETICATA -S DIALEKT KATO VSI4KI ..... ABE XORA OT SOFIA ,VSE EDNO OT KOI KVARTAL STE, NE MOJETE LI DA PRECENITE PO PRIKAZKATA EDIN 4OVEK KOGATO STE GO IZBIRALI ZA RAKOVODNATA DLAJNOST.... NE SI LI DADOXTE SMETKA KA STE VI UPRAVLIAVAT TIA XORA. NIE V SELO SI GOVORIM PO LITERATURNO OT VAS STOLI4ANITE.............................

 2. 38
  KIKI | нерегистриран
  1
  0

  язинка сал ино не понимх-ко тражи госин бившиа кмет у таа АФЕРИЦА ТЛЪСТА КАТО ОН НЕ РАБОТИ У КМЕТСТВОТО . ТОЙ ЛИ Е ГЛАВНИЯ КОНСТРУКТОР НА ПЛАНА ЗА „ДАРЕНИЯТА„ И КОЛКО ОЩЕ ТАКИВА ДАРЕНИЯ Е ПОЛУЧИЛ ПО ВРЕМЕ НА МАНДАТА СИ ?АКО НЯКОЙ ИМА ОТГОВОР МОЛЯ НЕКА МЕ О С В Е Т Л И.

 3. 37
  НСНС | нерегистриран
  4
  -2

  Е. ХУБАВО АМА НАЛИ ЗА П О Д К У П НА ПОЛИЦАЙ СЕ ПОДВЕЖДА ПОД О Т Г О ВО Р Н О С Т .ЗАЩО ДРУГАРЯ ВАКЛИН НЕ Е ПОДВЕДЕН КАТО ПОДКУПВАЩ КМЕТИЦАТА? ТОЙ НЕ Е ЛИ ВИНОВЕН С ДЕЙСТВИЯТА СИ Т. Е. МОРАЛНО И ЗАКОННО НАРУШАВАЩ З А К О Н И ТЕ В БЪЛГАРИЯ? ИЛИ ИМА 2 ПЪТЯ - ЗАВИСИ КОЙ ГИ ЧЕТЕ И ОТ КОЯ СТРАНА НА ВРАТАТА СТОЙ........АЗ МИ ВИКАМ КОРУПЦИЯ А НЕ САМО УСЕЩАНЕ ЗА КОРУПЦИЯ.

 4. 36
  | нерегистриран
  3
  -3
  До коментар #35 от "мислещ | нерегистриран":
  До 34: Светнала ѝ е ръката отстрани, но не и пръстите! Интересно, как може човек да държи пари със странчината част на дланта си? Но, пък с тая част е докосвала листите, на които е писала - явно са били намазани с каквото трябва от когото трябва, за да я натопят. И в СРС-тата по-горе никъде, НИКЪДЕ не се говори за подкуп - говори се за дарение в полза на обществото! Тия СРС-та, всъщност доказват невинността на Иванчева и Петрова.  Първо не е държала пари, а кашон с пари. Вече осъдиха няколко митничари и надзиратели за рушвет от една банкнота и както се видя никой от правозащитниците на Иванчева не се обади в тяхна защита. Тъй да се каже от хорски срам. Или смятате че ги е получила срещу разписка и е трябвало да ги изброи на улицата.

  Ако е светнала от листите, нали тези листа са в делото и щяха да светнат и пред журналистите. То нали затуй беше големия рев за присъствието на журналисти при задържането - защото беше заснето и имаше светещи ръце, но не и светещи листи.  Съвсем ясно си се говори и за подкупа, и за "ползата за обществото". Двечките хубаво са обяснили, че срещата формално щяла да е за разговор за детски площадки, но по същество ще си говорят за рушвета. Някой явно се прави, че не разбрал, че има записи и на разговорите, на които го е нямало Ваклин. Има ги и 3х75 - както в разговора, така и в кашона.

 5. 35
  мислещ | нерегистриран
  3
  -4

  До 34: Светнала ѝ е ръката отстрани, но не и пръстите! Интересно, как може човек да държи пари със странчината част на дланта си? Но, пък с тая част е докосвала листите, на които е писала - явно са били намазани с каквото трябва от когото трябва, за да я натопят. И в СРС-тата по-горе никъде, НИКЪДЕ не се говори за подкуп - говори се за дарение в полза на обществото! Тия СРС-та, всъщност доказват невинността на Иванчева и Петрова.

 6. 34
  | нерегистриран
  4
  -4
  До коментар #24 от "info | нерегистриран":
  Само дето не са 75,000 а 70,000, и всъщност без 20%, или без 14,000, тоест 56,000...

  Тоест, не били компютри, а компоти, и не сме ги били изнесли, а ни ги върнали като рекламирани!

  Тоест, не Иванчева е искала подкупа, а Ваклин и Дюлгеров са я сготвили, и то защото "от специализираната прокуратура са дали едни 15,000 за да я сготвят неудобната кметица"!

  "И кво ше я праиме сега кметицата!?!?!?!"  И пак да попитам, КОЛКО ВСЪЩНОСТ Е ПОДКУПЪТ, КОЙТО УЖ Иванчева е договорила и взела - 75,000, 70,000 или 56,000, и тя ли се е договорила и съгласила комисионната на Дюлгеров да се удържи от нейната сума, както излиза от сбърканата версия на прокуратурата?

  Първо имаме едно тефтерче с едни изчисления на Иванчева.

  На второ място съвсем ясно си е казано в СРС-то - посредника си договаря комисионната с Биляна и Иванчева, а не с Ваклин. Човекът в прав текст си уточнява, че неговия дял ще бъде удържан от това, което кметицата е спазарила.

  3х75 пак си е обяснено дали ще са в лева, дали в евро щото сме били преТЦедателство, как ще се дава, как ще се удържа.

  А дали са били компютри или компоти - ами когато Иванчева светна като червена звезда на зелена коледна елха в светещия кашон нямаше нито компоти, нито компютри, а пари, но пък събрани с комисионната на посредника правеха 75.

  Да припомня, че е записан целия пазарлък, тъй че в хода на преговорите има известна динамика в сумите. Но жената си светна с окончателния размер на първия транш.

  И да припомня - червена звезда на зелена коледна елха, защото е от динките - дето отвън са зелени, а отвътре червени, сиреч кадър на БСП маскиран като еколог. Някой да не се чуди защо червените медии и Посрано 20 се вълнуват толкова.

 7. 33
  реалист | нерегистриран
  8
  -3

  А, защо не показахте СРС-то, в което Ваклин говори с някой, че срещу 15000 лв. специализираната прокуратура може да направи Иванчева "да я няма"?! И, защо веднъж ми изтрихте пост, в който написах горното?

 8. 32
  По кой закон? | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #22 от "Ние | нерегистриран":
  По закон те не могат да бъдат оповестявани?

  Не е вярно. Има си тълкувателно решение на ВКС вече отпреди вече не знам колко години. Тайна е единствено методът на прилагането на СРС и техническите спецификации, не и съдържанието на изготвените ВДС. Камо ли пък в съдебна фаза.

 9. 31
  мислещ | нерегистриран
  12
  -3

  Изчетох внимателно СРС-тата и никъде не виждам директно искане на подкуп, дори и намек за това няма! Виждам, че е искано дарение в полза на обществото - детска площадка. Иванчева по никакъв начин материално няма облага от това, а работи в полза на обществото - да има поне малка полза за жителите на Младост от безумното презастрояване. Последният фрагмент за 3х75 е напълно изваден от контекста и може да означава какво ли не - както е коментирано по-горе, може да са квадратни метри, а не пари. Правен свят - удряте дъното с опитите си за внушение на каквото и да било тук!

 10. 29
  Алекс | нерегистриран
  5
  -2

  Случайно статията тук е със същата стилистика като сайта на Канал 3. Явно един и същ човек е автор и на 2те статии. http://kanal3.bg/news/bulgaria/zakonired/89831-EPIZOD-2.-Ivancheva-si-porachva-v-kafeto%253A-Za-Vaklin-3-po-75%2521?fbclid=IwAR1MVoZPVEb8s0b4qwqjN9cIwM_GSnLx-EbxCNU_FOWWylFxoWPgjDDnaIg

 11. 26
  Смях | нерегистриран
  4
  -1
  До коментар #12 от "Петилетка | нерегистриран":
  Прокуратурата да се самосезира за контролирано изтичане на СРС, по които явно няма нищо, но трябва да ни убедят, че има нещо.  Абе аз мисля, че проблема е в нивото на тези, дето свалят СРС-ата на хартия ... :) ....и да изпростея малко ....баси нивото на тоя свят ...не знам какъв е, ама със сигурност не е правен :)

 12. 24
  info | нерегистриран
  11
  -3
  До коментар #19 от "3 х 75 000 | нерегистриран":
  Търпение де! Като гледам това беше встъплението и опипването на почвата. В края вече се навлиза по същество към въпросът за 3 х 75 000. Онея 75 000, с които фризьорката светна като червена звезда на зелена коледна елха.

  Както пише в края: Следва продължение.

  Само дето не са 75,000 а 70,000, и всъщност без 20%, или без 14,000, тоест 56,000...

  Тоест, не били компютри, а компоти, и не сме ги били изнесли, а ни ги върнали като рекламирани!

  Тоест, не Иванчева е искала подкупа, а Ваклин и Дюлгеров са я сготвили, и то защото "от специализираната прокуратура са дали едни 15,000 за да я сготвят неудобната кметица"!

  "И кво ше я праиме сега кметицата!?!?!?!"  И пак да попитам, КОЛКО ВСЪЩНОСТ Е ПОДКУПЪТ, КОЙТО УЖ Иванчева е договорила и взела - 75,000, 70,000 или 56,000, и тя ли се е договорила и съгласила комисионната на Дюлгеров да се удържи от нейната сума, както излиза от сбърканата версия на прокуратурата?

 13. 23
  info | нерегистриран
  9
  -2
  До коментар #19 от "3 х 75 000 | нерегистриран":
  Търпение де! Като гледам това беше встъплението и опипването на почвата. В края вече се навлиза по същество към въпросът за 3 х 75 000. Онея 75 000, с които фризьорката светна като червена звезда на зелена коледна елха.

  Както пише в края: Следва продължение.

  Само дето не са 75,000 а 70.000, от които трябвя да приспаднем онези 20%, които другото подставено лице Дюлгеров прибира като комисионна, и остават 56,000, и това е по твърденията на прокуратурата! И сега да те питам нещо много просто, тъп манипулаторе, А ТАЗИ КОМИСИОННА ЗА онзи корумпиран тип ДОГОВОРЕНА ЛИ Е ДА СЕ ПРИСПАДНЕ ОТ СУМАТА НА ПОДКУПА ЗА Иванчева, и ако да - тогава значи, че сумата изобщо не е тези 75,000, евтин трол и/или тъпанар!

  Толкова ли е сложно да го вденеш, бе!

  А за тези от "Правен свят" и по-специално автора на тази статия и компилажи от очевадно преправени и манипулирани орязъци на СРС-та а множество нечленоразделни звуци мога само да кажа, че падението им е огромно!

 14. 22
  Ние | нерегистриран
  2
  -4
  До коментар #16 от "до 15 | нерегистриран":
  Значи всеки може да присъства в залата в публичното откритото съдебно заседание когато се четат/изслушват/прожектират СРС, а пък ако същите тези СРС се публикуват в нета е престъпление? Т.е. който иска да научи тези СРС да си хваща влака и да ходи до София за да присъства в съдебното заседание, защото там има право да ги научи, ама по интернет е забранено да ги научава? Та къде казвате, че сте завършили?

  По закон те не могат да бъдат оповестявани?

 15. 21
  | нерегистриран
  5
  -15

  Има си достатъчно! Това да не ви е театър, та очаквате всеки от тримата рушветчии да удари по един дълъг хамлетовски монолог? Пък и по всичко личи, че не са имали душевни терзания и са разчитали на политическия чадър, който се е разгърнал от Посрано 20 и неговия троларник (което се вижда и от коментарите под темата). Тъй че не са се питали: Да поискаме или не. Личи си, че това не е инцидент, а тъй да се каже рутинна дейност на фризьорката и помощниците й. А също, че въпросния екип си няма и понятие от това, което работят, а са сложени само за да инкасират рушвети.

  Що се отнася до катерушките, същественият момент не е, че се иска да бъдат дарени в ползу роду, а че няма безплатен обяд и затова дарителят трябва да ги поръча без да се бави на едно поименно посочено НАШЕ момче. Но това тъй да се каже е второ престъпление.  А до тук си има достатъчно - описани са траншовете и тя светна с един от тях. Да не забравяме, че има и свидетелски показания.  Въпросът е докъде ще стигне разпечатката? Дали ще стигне до хората, на които е трябвало да бъде отчетена по-голямата част от парите. Че те тогава вече ще падне голям рев!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.