С Ваклин на три по седемдесет и пет...

С Ваклин на три по седемдесет и пет...
Десислава Иванчева

Десет дни преди срещата на Десислава Иванчева и Биляна Петрова с изнудвания Александър Ваклин, за която "Правен свят" разкри подробности в понеделник, отстранената кметица на "Младост", нейната заместничка и третият подсъдим – посредникът Петко Дюлгеров, договарят конкретните суми за подкупа, който строителният предприемач трябва да плати, за да му се разреши да строи в района.

"Три пъти по седемдесет и пет ще ги получи. Другото сега ще му включим да тръгне. После ще бъде при виза ли е, какво е? Проект ли е какво е? После при строителна площадка. Двадесет си е нормална оферта, защото като тегля една черта, че е окей". Думите са на Десислава Иванчева и са по адрес на изнудвания строителен предприемач Александър Ваклин. Те потвърждават показанията му, че само за разписване на разрешението за строеж, първоначално е бил изнудван за сума от близо половин милион лева (очевидно съвпадаща с посочените 3 x 75 000 евро - 225 000 евро). Както става ясно и от записите - Иванчева е предвиждала искането и на още пари, но на по-късен етап. Репликата й, че "двадесет си е нормална оферта" е тази, която напълно съвпада с тезата на Ваклин и на прокуратурата, че бившата кметица на "Младост" е искала по 20 (както се разбира в записите - евро на кв.м. застроена площ)

Денят е вторник, датата е 3-ти, месецът - април, часът е 14.00. Вместо да са на работните си места в общината, Десислава Иванчева и Биляна Петрова се наслаждават на пролетното слънце в столично кафене в компанията на бившия районен кмет Петко Дюлгеров, който вече два месеца води активна кореспонденция, включваща множество телефонни разговори и срещи "на четири очи" с Александър Ваклин, всичките свързани с проблемите на строителя с кметицата на "Младост". Срещата е документирана, с разрешени от съдия специални разузнавателни средства (СРС), като записите са три, тъй като по това време службите вече са поставили под наблюдение Иванчева, Петрова и Дюлгеров. Миналата седмица стенограмите от разговорите бяха разсекретени от Специализирания наказателен съд.

Срещата на триото от "Младост" продължава 82 минути, записите от които потвърждават напълно корупционната схема по поискания от Александър Ваклин подкуп. Нещо повече, Иванчева назовава конкретните вноски, които очаква да получи от строителя, когото към този момент още дори не е виждала. Разговорът напълно отхвърля защитната теза, че Иванчева и Петрова не са говорили за пари. Напротив, те не само, че говорят за пари, но и докато се шегуват, уточняват, че става въпрос за евро, а не за левове. Както става ясно от записите, Иванчева обявява и конкретната тарифа – 20 на квадрат. В контекста на разговора безусловно се разбира, че става въпрос за 20 евро на квадратен метър застроена площ. Петко Дюлгеров не пропуска да уточни отново и своята част от сделката, като говори за 20% от подкупа.

Освен, че вещественото доказателствено средство по категоричен начин потвърждава обвинителната теза по конкретното изнудване на Ваклин, записите от срещата разкриват ужасяващи факти за управлението на район "Младост" от Иванчева и Петрова. В продължение на час и половина двете жени, заедно със съучастника им, не спират да обсъждат схеми, по които да поставят в зависимост конкретни инвеститори, с цел изнудването им.

"Правен свят" публикува малка част от документираната среща, свързана основно с уговарянето на подкупа, който Александър Ваклин да плати. За по-добра резолюция на оригиналния текст, трябва да кликнете върху всяка от снимките.

Дюлгеров на няколко пъти поставя въпроса за Ваклин пред Иванчева и Петрова, като им се отчита за проведените разговори и срещи.

В качеството си на посредник между кметицата и инвеститора, Дюлгеров на няколко пъти подчертава опасенията на Ваклин, че дори и да плати, няма гаранции за получаване на нужните резолюции върху документите, които са в общината. Това кара Иванчева да е мнителна по отношение на срещата, но Петрова я разубеждава само с една реплика.

От разменените реплики се разбира, че Иванчева и Петрова абсолютно умишлено бавят преписките на Ваклин, без за това да има основание.

След като тримата установяват, че документите на Ваклин не са разписани, Иванчева и Петрова сами започват да разясняват тарифата срещу която това ще се промени.  

Дюлгеров напомня, че комисионната му е 20% от подкупа, на което получава утвърдителен отговор от кметицата на "Младост" – Да...добре.

На няколко пъти по време на "оперативката" Дюлгеров напомня на Иванчева, че за да се плати исканата сума, тя лично трябва да поеме ангажимент, което според Ваклин, можело да стане при лична среща между тях.

Разговорът продължава с преглед на други инвеститорски проекти, като се разбира, че прилаганата при Ваклин схема се отнася и до всеки друг, желаещ да строи в "Младост".

Очевидно силно амбициран да прибере комисионната от 20%, Дюлгеров успява отново да напомни на Иванчева за схемата, по която Ваклин ще трябва да плаща.

От следващите реплики на Биляна Петрова, записани със СРС-то, по безапелационен начин рухва защитната теза на подсъдимите, че не са изнудвали инвеститори, а единствено са искали дарения в полза на жителите на "Младост". Всъщност "даренията" са били прикритието за исканите подкупи.

За умишленото бавене на преписките на Ваклин говорят и следващите реплики, разменени между триото. Иванчева и Петрова го иронизират, че толкова много искал да получи разрешенията, че "пътека направил" до общината. А кметицата на "Младост" (полу)завистливо вмята, че Ваклин бил с привилегии, защото си имал "посредник", очевидно визирайки Дюлгеров.

Освен доказателства за изнудване, СРС-тата разкриват Десислава Иванчева и Биляна Петрова в непозната досега светлина. Пред Дюлгеров двете самонадеяно разкриват, че не се интересуват от друго, освен от имиджа и ПР-а си. Става ясно и друго - макар, че се страхува, Иванчева имала амбиции да е кмет не само на "Младост", но и на София.

Следва продължение...

Още по темата

ООН прие Пакта за миграцията, България се въздържа от подкрепа на документа

Предишна новина

Нека говорят II - записи от специални разузнавателни средства на Д.Иванчева, Б.Петрова и П.Дюлгеров

Следваща новина

Коментари

27 Коментара

 1. 28
  | нерегистриран
  5
  -6

  Всъщност видя се, че по делото има всичко: изчисленията в тефтерчето на Иванчева, уговарянето на 3х75 от СРС-то и първите 75, с които Иванчева светна като червена звезда на зелена коледна елха. Отделно показанията на очевидците.  Какво повече трябва да има? Три месеца Иванчева да бълнува по цяла нощ, че иска рушвети ли?

 2. 27
  | нерегистриран
  11
  -3

  На мястото на обвинението бих укротила еуфорията и запазила контрола върху медийното облъчване.Разбирам репутационния зор да се покажем на народа и да получим присъдата от масите. Ако това са реални извадки от транскрибирани записи, да , в тях има някакви данни, обективно.За да се предпазим от "комедия от грешки" в съд, а и понеже справедливото отсъждане, че и осъждане, го изисква, е разумно да изчакаме приобщаването на ВДС, вероятно и прослушването на записи в с.з., че има доста хъка-та мъка-та из качените реално доста грозни части от текстове, вероятно има и други части от тези текстове, както и контекстове, както и други текстове."Добрият край оправя всичко":)

 3. 26
  | нерегистриран
  7
  -1

  На мястото на обвинението бих укротила еуфорията и запазила контрола върху медийното облъчване.Разбирам репутационния зор да се покажем на народа и да получим присъдата от масите. Ако това са реални извадки от транскрибирани записи, да , в тях има някакви данни, обективно.За да се предпазим от "комедия от грешки" в съд, а и понеже справедливото отсъждане, че и осъждане, го изисква, е разумно да изчакаме приобщаването на ВДС, вероятно и прослушването на записи в с.з., че има доста хъка-та мъка-та из качените реално доста грозни части от текстове, вероятно има и други части от тези текстове, както и контекстове, както и други текстове."Добрият край оправя всичко":)

 4. 25
  | нерегистриран
  4
  -1
  До коментар #22 от " | нерегистриран":


  Гледам, че в троларника на Посрано 20 са обяснили насоката на въпроса и щатния брой тролове са се включили. Само дето не всички са от червения троларник.

  Я опитай пак, може и да ти се получи..

 5. 24
  Tomislav | нерегистриран
  12
  -13

  Всъщност, ако не се четат вестникарските внушения, а само изрезките от т.нар. "СРС"-та, в тях няма абсолютно нищо. Едно голямо НИЩО срещу Иванчева. Факт.

 6. 22
  | нерегистриран
  4
  -17
  До коментар #19 от " | нерегистриран":
  Въпросът бе в друга посока, ама явно не си го разбрал....  Гледам, че в троларника на Посрано 20 са обяснили насоката на въпроса и щатния брой тролове са се включили. Само дето не всички са от червения троларник.

 7. 21
  | нерегистриран
  12
  -7
  До коментар #16 от "TTT | нерегистриран":
  и белязани пари няма, и че са светнали като коледни елхички също не е вярно, нали? Много си влюбен, пеналисте.  Очевидно е, че хабер си нямаш от наказателно право, темата просто не е твоята.

 8. 20
  Другите две Каки... от Младост | нерегистриран
  16
  -3

  Представяте ли си "интелигентният" столичанин от района какъв избор е направил? Всичко било PR, изборите - парлама, а демокрацията - онова в чувалите пред Фествална. Разбира се, че са невинни. Като Цветанов. АМИН

 9. 19
  | нерегистриран
  13
  -1
  До коментар #17 от " | нерегистриран":
  Като гледаш как връзват думите в изречения, представяй си как смятат! Отделно, че както стана ясно от СРС-то Билянка не могла да разбере в лева ли смятат или в по-твърда валута.

  Да не говорим, че Иванчева с толкова рушвети се била нагърбила, че не можела да ги помни всички и трябвало да си записва!

  Въпросът бе в друга посока, ама явно не си го разбрал....

 10. 18
  Viktor | нерегистриран
  26
  -5

  Добре, никой ли не пита как така тези "СРС" са "изтекли" и защо ги няма приложени по делото?

 11. 17
  | нерегистриран
  11
  -7
  До коментар #15 от "3 x 75 = ? | нерегистриран":
  Въпрос за напреднали!

  Като гледаш как връзват думите в изречения, представяй си как смятат! Отделно, че както стана ясно от СРС-то Билянка не могла да разбере в лева ли смятат или в по-твърда валута.

  Да не говорим, че Иванчева с толкова рушвети се била нагърбила, че не можела да ги помни всички и трябвало да си записва!

 12. 16
  TTT | нерегистриран
  17
  -23
  До коментар #8 от "RRR | нерегистриран":
  Всеки непредубеден пеналист вижда, че тук няма абсолютно нищо.Другото е любвеобилност към едната или или другата страна..

  и белязани пари няма, и че са светнали като коледни елхички също не е вярно, нали? Много си влюбен, пеналисте.

 13. 15
  3 x 75 = ? | нерегистриран
  13
  -7

  Въпрос за напреднали!

 14. 14
  Зевс | нерегистриран
  28
  -1

  Дани де Киро е Титан на правната мисъл и световната легиспруденция. Платено обучение беше, ко да го праиш..

 15. 13
  Белведере | нерегистриран
  14
  -17

  Искат още от същото! 75 000. И всичко е един PR. Даже са си повярвали кварталните кокошки от Младост, а и защо не с такава съдебна система..

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.