В теб ли са...

В теб ли са...
Десислава Иванчева

Заловената с белязани пари Десислава Иванчева се е страхувала, че може да стане обект на запис, докато изнудва строителния предприемач Александър Ваклин, поради което на срещата между тях, проведена на 13 април в община "Младост", предварителната уговорка е била да не се говори за пари, нито такива да бъдат предавани. Това се разбира от думите на посредника Петко Дюлгеров при негова среща с Ваклин още на 23 март. Същите указания се коментират и на самия 13 април, когато по искане на Дюлгеров, Ваклин се вижда с него преди да отиде на срещата с Иванчева и заместничката й Биляна Петрова в кабинета на кмета на "Младост".

За целия период от над два месеца, в който са били обект на подслушване и проследяване, Иванчева, Петрова и Дюлгеров на няколко пъти коментират какви мерки трябва да вземат, за да не бъдат заловени. От документираните им разговори се разбира, че дори при част от срещите, които кметицата на "Младост" и нейната заместничка са водили с различни инвеститори, двете са били без телефони. Макар да са били изключително мнителни, както "Правен свят" вече разкри, в определени моменти триото е коментирало и конкретните суми, които Ваклин трябва да плати, за да получи нужните му разрешителни.

На 2 април след 21.40 часа, Иванчева се обажда по мобилния телефон на Дюлгеров и го съветва да си инсталира приложение, което да ползват за "по-сигурна" комуникация.

"Правен свят" публикува още от стенографираните записи от специални разузнавателни средства (СРС), разрешени от съдия, на срещата между Дюлгеров и Ваклин, проведена на 23 март, на която се конкретизира сумата за подкупа – 20 евро на квадратен метър. Съдържанието на веществените доказателствени средства бе разсекретено от Специализирания наказателен съд. 

(За по-добра резолюция на оригиналния текст, трябва да кликнете върху всяка от снимките.)

Това, което Ваклин поема като ангажимент е да изтегли входираната в Столична община жалба и искане за издаване на разрешително за строеж, с което той се е опитал да "прескочи" общинската администрация на район "Младост". Нещо, което, както се разбра и от самата среща на Ваклин с Иванчева, никак не й е допаднало.

От последващите думи на Дюлгеров се разбират и конкретните страхове на Иванчева, както и защо на срещата й с Ваклин на 13 април, на която присъства и заместник-кметицата Биляна Петрова, не се говори за пари, а само за "дарения".

Макар да са били изключително подозрителни и заради това многократно да се е стигало до отлагане на предаването на първата част от искания от Ваклин подкуп, оказва се, че денонощие преди срещата си с Иванчева и Петрова, изнудваният строителен предприемач изпраща чрез SMS-и до посредника Дюлгеров данните за обектите, за които кметът на "Младост" е трябвало да издаде разрешителни, но е отказвала да го стори. На 12 април вечерта Ваклин праща на Дюлгеров няколко SMS-а, след което се уточняват да се видят на другия ден. Осъществената SMS кореспонденция също е обект на СРС-та, които вече са приложени като доказателствен материал по делото срещу подсъдимите за корупция.

В ранния следобед на 13 април Дюлгеров препраща SMS-те от Ваклин на Биляна Петрова, като й се обажда, за да уточнят срещата на Иванчева с изнудвания строител.

Междувременно Ваклин се обажда на Дюлгеров, за да се уточнят за срещата в общината. По инициатива на Дюлгеров двамата си правят предварителна среща за инструктаж.

Двамата се виждат в голям търговски център в близост до ж.к. "Младост" 4. На срещата Дюлгеров подчертава на Ваклин, който носи сумата от 70 000 евро, че не трябва да дава парите на кметицата, а на него, но на място извън общината.

Посредникът Дюлгеров приписва на себе си разработването на прилаганата от Иванчева схема за дарения, прикриващи искането и получаването на подкупи. Кметицата на "Младост" дори имала навика да си записва в тефтерче - кой и колко трябва да й плати, за да издаде нужните документи, заявява Петко Дюлгеров на Ваклин.

Записите от срещата между Дюлгеров и Ваклин на 13 април са възможни благодарение на специалните устройства, които службите са поставили на бизнесмена. Това е така и защото двамата са оставили телефоните си на разстояние. Докато двамата пътуват с такси към "Младост", посредникът още веднъж обяснява защо парите не трябва да се дават в кабинета на кметицата. Дюлгеров и Ваклин се договарят да се видят по-късно в кафене, намиращо се на няколко стотин метра от общината.

Александър Ваклин пристига в Община "Младост" малко след 16.00 часа, но реално срещата му с Иванчева започва с около два часа закъснение. И както публикацията на "Правен свят" показа, кметицата и нейната заместничка умишлено не коментират пред Ваклин договорките за конкретния размер на подкупа, уговорен с посредничеството на Петко Дюлгеров.

Именно притесненията на кметицата и нейната заместничка, че могат да станат обект на запис, обяснява и защо Иванчева на няколко пъти пита изнудвания строител за името му. Оказва се, че кметицата на "Младост" много добре е знаела с кого разговаря, както и защо той е в кабинета й.

Докато е в общината, Иванчева сама търси по телефона посредника Дюлгеров, който дори я информира, че парите са във Ваклин. Вживял се в ролята на експерт по конспирациите, Дюлгеров използва кодова дума, за да обясни на кметицата наличието на 70 000 евро, а именно – "документи". Самата Иванчева е изключително предпазлива и дори подхожда с подозрение – защо Ваклин е сам, става ясно от разговора.

След края на срещата в общината, която се е проточила много над очакваното, Ваклин се обажда на Дюлгеров, който му обяснява, че се е наложило да се прибере спешно и уговорката за предаването на парите остава за следващ ден.

Три дни след срещата й с Александър Ваклин, на 16 април, Десислава Иванчева сама се обажда на Петко Дюлгеров, за да го попита: "в теб ли са..." Макар и кратък, разговорът им разкрива, че Ваклин далеч не е бил единственият инвеститор, на когото е била приложена схемата по изнудване.

Ден след разговора между Иванчева и Дюлгеров, Александър Ваклин ще се срещне с посредника, на когото ще предаде предварително белязаните 70 000 евро. Малко по-късно Петко Дюлгеров ще измине няколко стотин метра, за да се види с Десислава Иванчева и Биляна Петрова и да им даде парите, като отдели почти 20% от полученото за себе си.

Минути след края на срещата им, тримата са арестувани, а по ръцете им са открити следи от химическото вещество, с което са били маркирани банкнотите от подкупа.

Следва продължение...

Още по темата

Нека говорят III - записи от специални разузнавателни средства на Д.Иванчева, Б.Петрова, П.Дюлгеров, Ал.Ваклин

Предишна новина

9 години затвор за украинския тираджия, убил бременната Северина й мъжа й

Следваща новина

Коментари

23 Коментара

 1. 24
  Педи Кържилов | нерегистриран
  0
  0

  Само едно не разбрах от уж голямата врътка на Алчния Дюлгеров??? Защо след,като е направил тази цялата постановка от Балшой театър взима само 14 хиляди евра ,оставя цели 56 хиляди в колата този така алчен чичко и рискува всичко да се разбере след, като намерят останалите пари......Защо просто не си е прибрал цялата сума да се врътне в колата и да си ходи със по живо по здраво със 70 хиляди евра....Версията ти издиша!

 2. 23
  Педи Карджилов | нерегистриран
  0
  0

  Само едно не разбрах от уж голямата врътка на Алчния Дюлгеров??? Защо след,като е направил тази цялата постановка от Балшой театър взима само 14 хиляди евра ,оставя цели 56 хиляди в колата този така алчен чичко и рискува всичко да се разбере след, като намерят останалите пари......Защо просто не си е прибрал цялата сума да се врътне в колата и да си ходи със по живо по здраво със 70 хиляди евра....Версията ти издиша!

 3. 22
  Смехурко | нерегистриран
  4
  -1
  До коментар #21 от "кухите ченгета | нерегистриран":
  Ти там ли беше, че знаеш как е станало? И ако са си ги разделили, защо всички пари са в едно кашонче (някакви май е имало в Дюлгеров само), а не по чантите им например? А дали Дюлгеров не е метнал кашончето в колата, без другите да знаят какво има в него и после, като слиза, да си го вземе, а тях да ги баламоса да уредят документите срещу строежа на детските площадки? Ти видя ли къде им светят ръцете? Доколкото си спомням беше в долната част на дланите - там, където са се допирали при подписването на протоколите. Тези ченгеджийски "анализи" на доказателства няма как да минат в съда. От всичко, изнесено дотук, сме все още на оправдателна присъда...  Напълно съм съгласен.

  1-во коментарите към СРС-та са абсолютно пристрастни!

  "Документи" било кодова дума за "пари"!

  Е колко трябва да си мал..умен, че да напишеш такъв коментар. То по тази логика 100 % от държавните чиновници трябва да са в затвора, защото използват тази кодова дума!

  2-ро Според мен има един вариант, на който аз самият съм бил свидетел много, много пъти.

  Има хора, които се представят за "близки" на влиятелни чиновници и от тяхно име събират пари за разни услуги, без въпросните чиновници да знаят за това. Мога да ви дам поне 10-на реални примера.

  В случая е възможно Дюгеров да е бил "посредник" на Иванчева, без тя да знае за това.

  Това обяснява нейното поведение, както и това защо Ваклин е вярвал, че го изнудват.

  След като органите са притиснали Дюгеров, той се е съгласил да сътрудничи за "разобличаването" на по-голямата риба и от там убедеността на прокуратурата, че Иванчева е виновна.

  Да не забравяме, че Дюгеров е единственият, който е искал и получил пари.

  3-то За мен няма никакво съмнение, че прокуратурата е поръчкова.

  Аз лично два пъти съм подавал сигнали срещу кметове, единия ми изкаше подкуп, а втория вършеше измами, и НИЩООО. За да не съм голословен - Единия беше кмета на Пироп другия на Сливница (преди 7-8 години) Единия ми поиска директно 50% авансово за една ОП свързана с водния цикъл на града, а втория въртеше измами с еврофондове по строежа на спортната зала в града.

  Втория път, дори, кмета Сливница се обади да ме заплашва.

  Тогава разбрах, че смисъл да подавам повече сигнали няма.

 4. 21
  кухите ченгета | нерегистриран
  7
  -3
  До коментар #19 от "До 6 | нерегистриран":
  Ми да, точно така е станало, след като са си разделили парите, правят арест на двете каки и на посредника. Всички дружно светят, щото на светофара им подметнали парите, пък те не били заедно тримата тогава, пък и тримата светят, след като са се разделили, пък преди да им "подхвърлят" парите, разбираш ли. Много хубаво го каза един коментатор-няма как да очаквате с ясна дикция и граматически издържани словосъчетания, да прочетете в срс-та: Аз съм Иванчева и заедно с Петрова, чрез Дюлгеров, ще вземем пари като подкуп от Ваклин, да му свършим работата. А, и последно, някой дава ли си сметка, че забавените преписки все някога щяха да бъдат придвижени, но общината щеше да плати глоби за забава. Които глоби ще платят .... живууущитее

  Ти там ли беше, че знаеш как е станало? И ако са си ги разделили, защо всички пари са в едно кашонче (някакви май е имало в Дюлгеров само), а не по чантите им например? А дали Дюлгеров не е метнал кашончето в колата, без другите да знаят какво има в него и после, като слиза, да си го вземе, а тях да ги баламоса да уредят документите срещу строежа на детските площадки? Ти видя ли къде им светят ръцете? Доколкото си спомням беше в долната част на дланите - там, където са се допирали при подписването на протоколите. Тези ченгеджийски "анализи" на доказателства няма как да минат в съда. От всичко, изнесено дотук, сме все още на оправдателна присъда...

 5. 20
  Интересно | нерегистриран
  8
  -1

  "Правен свят" някога дали е правил такова "обстойно" обсъждане на доказателства по други дела? Тези представени в последните статии СРС-та има ли ги по делото?... От последните статии с приложени тези "СРС" (не знаем дали са достоверни) от ПС направо се изнася присъда... по-големи от съд са... Нека се произнесе съдът, да влезе в сила актът, после да се обсъжда. Не защитавам никого, но и не обвинявам засега, защото не знам. От няколкото статии в които са представени тези записи, се личи, че тази медия е зависима. При положение, че обясняват какво се говори и тълкуват разговорите от записите, все едно тук на този сайт посетителите не са в състояние сами да анализират, та им дават наклон на... Лично аз от това което прочетох, бих се срамувал от еуфорията и изводите, които представя ПС чрез уж независими автори на статиите. Това е по-срамно от това което е направила Иванчева и др., което още следва да бъде доказано. Отделно, дори и да са го направили, тези които сега ги тровят и пишат тук, също биха го направили, в това съм сигурен. Но мандат се дава на един, а тук партията NNNN /същата/ явно нарочно го е допуснала и си енаправила характеристиката на бъдещата печеливша, после да заработи доста на неин гръб.... но, важното е че всички останали не са същите... не биха го направили това... А Ваклин е светец, образец на законопослушен гражданин, впрочем...

 6. 19
  До 6 | нерегистриран
  7
  -9

  Ми да, точно така е станало, след като са си разделили парите, правят арест на двете каки и на посредника. Всички дружно светят, щото на светофара им подметнали парите, пък те не били заедно тримата тогава, пък и тримата светят, след като са се разделили, пък преди да им "подхвърлят" парите, разбираш ли. Много хубаво го каза един коментатор-няма как да очаквате с ясна дикция и граматически издържани словосъчетания, да прочетете в срс-та: Аз съм Иванчева и заедно с Петрова, чрез Дюлгеров, ще вземем пари като подкуп от Ваклин, да му свършим работата. А, и последно, някой дава ли си сметка, че забавените преписки все някога щяха да бъдат придвижени, но общината щеше да плати глоби за забава. Които глоби ще платят .... живууущитее

 7. 18
  RRR | нерегистриран
  10
  -2

  За сега осъдителна присъда все още се основава на доказателства, а не на обществено мнение, до колкото знам.Да няма промени някакви и присъди да се раздават на пазара и по медиите.

 8. 17
  RR | нерегистриран
  8
  -12

  Айде пак я хвалете тази "хубостница", моля ви! Пак говорете колко е велика и невинна! Как целият свят е в заговор срещу невинното и АЗ!

  Хайде Христо Ивановци и вся осталньная сволоч! Давайте! Чероното е бяло, бялото черно!

 9. 16
  Виктор | нерегистриран
  14
  -7

  Добре де, какво ги развявате тези JPG-ци?

  Само съдът може да прецени дали доказват каквото и да било.

  Аз като ги чета, единственото, което разбирам от тях, е че някои хора имат говорни дефекти (ако наистина са снети от реални разговори).

 10. 15
  До предния...14 | нерегистриран
  10
  -10

  Палдер казва и друго:  Мисля, че Специализираният съд и Специализираната прокуратура имат необходимите обезпеченост и законови средства, за да проведат ефективно разследване на такива случаи, за да могат съдиите наистина да имат достатъчно материал, събран съгласно принципите на правовата държава, за да могат да постановят осъдителни присъди.

 11. 14
  | нерегистриран
  11
  -3

  Д-р Хелмут Палдер пред "Правен свят" отговаря на въпроса за оправдателните присъди: Въпрос: ... И тук идва прехвърлянето на отговорност – прокурорите ли не обвиняват добре или българските съдии отказват да издават осъдителни решения, какво показват Вашите наблюдения?  Това е един много труден въпрос и аз ще отговоря с въздържание. Преди да работя в Баварското министерство на правосъдието съм бил и прокурор и съдия. Аз познавам обвинението – ако самото разследване не се провежда правилно, това води до оправдателни присъди. Винаги при формирането на този резултат се пропуска първопричината – прокуратурата е длъжна да проведе разследване и когато не се съберат достатъчно доказателства за вината на лицето, тогава логичният резултат е оправдателна присъда. Действително е така – един отговорен съдия по-скоро би оправдал виновно лице, чиято вина обаче не е доказана в процеса, отколкото да осъди един невинен.

 12. 13
  Йоан | нерегистриран
  9
  -5

  В края на краищата винаги се стига до еврейския въпрос - В теб ли са...

 13. 12
  До йористите - тролове по-долу | нерегистриран
  9
  -17

  Вътре са с двата крака и двете ръце. Признанието само ще намали присъдите.

 14. 10
  Йоан | нерегистриран
  27
  -23

  Истината ще ги направи свободни! В Сливен... за поне 15 години. При това ефективно. Там със сигурност ще забременее от истината!

 15. 9
  Белведере | нерегистриран
  21
  -20

  Този джендър Иванчева, ако искаше толкоз много да забременява... да го беше приела истински поне единия път Ваклин, а тя... И да му пусне и буквално и преписки те... Зеленият травестит!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.