Защо Десислава Иванчева ще бъде осъдена?

Защо Десислава Иванчева ще бъде осъдена?
Десислава Иванчева с колие от серията "Черен лебед" на "Сваровски", снимка: стоп-кадър бТВ

Трябва напълно да сте се изолирал от заобикалящия ви свят. Да нямате телевизор, да не ползвате интернет - нито вкъщи, нито в работата, нито през телефон. Да не четете вестници, да не слушате радио. Само тогава имате минималния шанс да не сте чул за легендарната кметица на втората по големина софийска спалня "Младост" и нейния малшанс, че вместо да се бори с мафията, тъкмо бе тръгнала да усвоява схемите й, но взе, че попадна в капана на антикорупционните агенти (чието функциониране е същинско чудо, ако съдим как в изминалите 29 години вечно са подложени на атаки).

Трябва да сте възможно най-асоциалният тип, за да не знаете за драмите на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. За техните болежки, за това какви са условията в тяхната килия (каквито са за всички останали арестанти), за драмите на купищата им адвокати. Как иначе ще си обясним, че през целия декември почти през ден, а понякога и в един и същи ден, по едно и също време, по две конкуриращи се телевизии, адвокатите на Иванчева и Петрова държаха да запознаят зрителите със своята пледоария, което само по себе си е напълно безсмислено.

Има ли наистина човек, който да не е гледал поне едно от интервютата...от, в, пред, зад...съдебната зала на "двете момичета" (както един от защитниците нарича Иванчева и Павлова, цинично опитвайки се да постигне аналогия с българските медицински сестри в Либия, към които по този начин се обръщаха д-р Здравко Георгиев и адвокат Хари Харалампиев).

Можеше и да не разберете, че Коледа е дошла, ако отминалият уикенд, а най-вече в последните часове преди Бъдни вечер, не бяхте проследили "уникалното" интервю по бТВ с г-жа "3 x 75…", известна още като Десислава Иванчева. Ще прощава г-жа Петрова, но нейните две интервюта, отново за бТВ и за една кабелна телевизия, дадени в неделя и понеделник, бяха засенчени от изявата на отстранената й началничка и съучастничка.

Този акцент върху медийното преекспониране на защитната гледна точка на двете подсъдими за получаването на подкуп се налага, тъй като може би за първи път съдебната власт, а и цялото общество, са подложени на мащабна пропаганда, която очевидно има много по-дълбоки цели, отколкото прибирането на Иванчева и Петрова вкъщи за Рождество Христово. Двете подсъдими са прокситата на други двама подсъдими пред Специализирания наказателен съд – на разградския червенобузест приватизатор, съиздател на "медии"-бухалки и на мустакатия фараон-беглец, скрит спонсор на поръчкови "медии". Заради това не е никак случайно, че най-големите клакьори в полза на хванатите с 54 000 от предварително белязаните 70 000 евро, са основно свързани с двамата олигарси. Целта им – настройване на общественото мнение в полза на "двете момичета" и превръщането им в "знаме" на пропагандата срещу Специализираната прокуратура, оттам и срещу цялото държавно обвинение, а и срещу функциониращата по-малко от година КПКОНПИ.

Понеже Иванчева и Петрова не го знаят или поне дават вид на такива, трябва да са наясно, че в момента, в който се окаже, че пропагандата в тяхната полза вече е неефективна или започне да има обратен ефект, ще бъдат забравени по същия начин, по който през изминалите 3-4 години употребени бяха "гнилата ябълка" Ченалова, развежданата като карпатска мечка из София бивша шефка на румънската антикорупционна прокуратура Лаура Кьовеши и прочие маршируващи марионетки, включително и един, получил дипломата си по право от Монтанския ПУЦ.

Адвокатите на "двете момичета" нямаше да обикалят телевизионните студиа като политици в предизборна кампания, ако бяха убедени в невинността на подсъдимите. Защото по-добре от всички знаят, че това какво говорят из медиите, няма абсолютно никакво значение за онова, което е в кориците на делото. Нека не забравяме, че дузина съдии – от Специализирания наказателен съд и от Апелативния специализирания наказателен съд, вече са заключили, че има обосновано предположение, че двете са извършители на престъплението, за което бяха обвиняеми, а вече четири месеца са и подсъдими. А това, че съдия Иво Хинов не го прави, далеч не е повод да се приема, че крайното решение по делото ще е така радостно прието от Иванчева и Петрова, както упоритото и последователно желание на магистрата по делото да измени мерките за неотклонение на подсъдимите от "задържане под стража" в "домашен арест".

Публикуваните от "Правен свят" малка част от разсекретените разговори по аферата с подкупа, записани с разрешени от съдия специални разузнавателни средства (СРС), показват само незначителна частица от плетеницата, сътворена от "двете момичета" и посредника в корупционната схема – Петко Дюлгеров, също бивш кмет на "Младост", която тепърва е трябвало да дава своите престъпни резултати, а именно нерегламентирано плащане за всичко, което е от правомощията на местната администрация и лично на кмета. Управлението на Иванчева и Петрова е било всичко друго, но не и в полза на гражданите, дори и на тези, които сега наивно стават жертва на масираната пропаганда, досущ като самотни пенсионери, хвърлящи от балкона спестяваните цял живот пари на ловки телефонни измамници.

И докато благодарят на съдия Хинов, че ги е пуснал по домовете им, Иванчева и Петрова трябваше да не бързат да правят коледния подарък на прокуратурата. Защото точно това направи бившата кметица с интервюто си по бТВ. Освен, че стана поредния замесен, който потвърди автентичността на публикуваните стенограми в "Правен свят", макар и с предварително написаните реплики, Иванчева не успя да убеди и най-близките си в своята невинност, а по-скоро даде улесняващи насоки на обвинителната теза.

"Тактиката, която са възприели екипът на Иванчева и самата тя, с кученца или без, на прекалена публичност, ще се обърне срещу самите тях, след като хората разберат интелектуалното състояние на подсъдимата. И какви са тези принудителни "дарения", изисквани от фирми инвеститори, които преди това са заплатили сума ти такси и разрешения в самото кметство, че трябва и "дарения" да правят?! Че и по €20/м2, или по €20 000/декар?! ", пише потребител hamiltonf в коментар под статията в сайта "Дневник", отразяваща предколедното интервю на Иванчева за бТВ. "Не знам нито какво е свършила прокуратурата, нито какво е свършил съдът. Но само като слушам Иванчева разбирам, че работата на един кмет е да иска "дарения" от всеки, който има работа с районната кметица. Отварям закона за местното самоуправление и местната администрация и вътре не пише, че работата на кметовете е да изнудват гражданите и фирмите за дарения. Останалото е ясно...", пише и друг потребител с никнейм deputat 241. И двамата коментирали имат регистрации в сайта, съответно от 2012 и 2014 година. 

Разбира се, има и такива, които са готови да повярват, че парите - 54 000 евро, са подхвърлени в колата "на момичетата", нищо, че само ден преди това същите две дами по доста красноречив начин са показали на посредника, че очакват финализирането на плащането. Докато има такива, които да им вярват, Иванчева и Петрова ще имат подкрепата на подсъдимите им събратя – приватизатори, съиздатели, фараони, олигарси, та нали те са, макар и косвено, предпоследният им шанс да се спасят от ефективната осъдителна присъда. Кой е последният им шанс ли? Загриженият за битието на "двете момичета" председател на Върховния касационен съд.

Може пък Панов да е бил сред зрителите, останали впечатлени от думите и от вкуса на Десислава Иванчева. Все пак за телевизионната си изява тя бе избрала да е с бижута от известната марка за кристали "Сваровски", при това от серията "Черен лебед". Пръстенът на подсъдимата е с цена 99$, а колието й 119$, показва справка в сайта на бижутерската марка. Това за сиромахомилството, с което бившата кметица се опита да "спечели" зрителите на бТВ в началото на разговора, когато въпросите към нея сякаш бяха от ученически лексикон от четвърти клас. Много важното и полезно интервю все пак показа и как точно се правят "разследванията" на въпросната телевизия. Поне да не ги беше издала така Иванчева, която се държеше толкова собственически с екипа, че накрая, когато вече мислеше, че е извън ефир, не скри недоволството си от "само" 25-те минути, които е получила.

Несъмнено разследващите допуснаха известни, макар и несъществени грешки, които допринесоха за обрисуването на Иванчева и Петрова в съвременни "мъченици" и жертви на несъществуващ репресивен апарат. Но трябва да се подчертае още отсега, че тогава, когато това дело приключи, при това с ефективни осъдителни присъди, работата на агентите, следователите и прокурорите по него трябва да бъде не просто отличена, а и представяна пред студентите, обучаващи се и интересуващи се от наказателно правораздаване. Защото Иванчева и Петрова, както и Дюлгеров, са всичко друго, но не и "жертви". "Жертвите" са други – пряко изнудваният Александър Ваклин и всеки измамен да подкрепи "на сляпо" гражданския кандидат за кмет на "Младост".

Но за да стане напълно ясно това, работата на същите тези правоохранителни органи е да направят същите разработки и спрямо много други самозабравили се кметове или по-точно казано - местни феодали. Без значение от партийната им принадлежност. Обвинителите много добре знаят, че установяването на корупционния механизъм в местната власт е трудно начинание, не защото го няма, а защото за разлика от Иванчева, Петрова и Дюлгеров, другите местни велможи отдавна са се подсигурили с подставени лица и (почти) никога не биха позволили да попаднат в капана и "да светнат като коледни елхи". Въпреки това обект на разследване трябва да бъдат основно кметове от управляващата партия, първо защото са най-много и второ, защото най-голямата, а очевидно преследваща предизборни цели лъжа е тази, че Иванчева е хваната с подкупа, защото "била срещу ГЕРБ". "Зелената" кметица на "Младост" е била срещу управляващите само до момента, в който е успяла да се добере до поста - нещо, за което нито е била готова, нито има нужните познания и качества. Оттам насетне е започнала да възпроизвежда порочния модел на корупционно управление, настанил се трайно у нас от поне две десетилетия. И точно заради това е намерила общ език с бившия кмет на ГЕРБ в "Младост", в лицето на Петко Дюлгеров, който след като е изгонен от партията заради съмнения в нерегламентирани практики, намира тих пристан в партийната кабелна телевизия на ВМРО.

Що се отнася до това защо Десислава Иванчева ще бъде осъдена. В крайна сметка, нито "двете момичета", нито посредникът са най-корумпираните у нас. Просто са надценили собствените си възможности. Заради това в "уникалното" интервю на бТВ дамата със "Сваровски" приличаше повече на хваната в трамвая невръстна джебчийка, отколкото на ловък измамник. Но в живота е така, не от всяко пате става лебед, при това "Черен лебед". 

Още по темата

Престъпниците оставят следи, но трябват и учени, за да ги видят*

Предишна новина

Адвокат Елена Георгиева става почетен консул на Сан Марино в Пловдив

Следваща новина

Коментари

31 Коментара

 1. 33
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 32
  баба Ванга | нерегистриран
  6
  -1

  Излиза, че предварително, още преди 4 месеца, сте знаели присъдата. Днес е била прочетена присъдата, която бе анонсирана още през декември 18г.

 3. 30
  Мммм, да | нерегистриран
  2
  -2

  Сега, от позицията на времето тезата на автора изглежда все по-абсурдна. Тези дни чакаме финала и изгледите за успех на обвинението изглеждат все по-нищожни. Дано автора се опита да анализира това, което е написал поне последния ден преди финала.

 4. 29
  случаен | нерегистриран
  5
  -2

  В статията се акцентира върху разсекретени разговори, които осветлявали престъпната плетеница на двете кметици, камъни сваровски, пухкави кученца, като от всичко това се прави заключение, че двете жени ще бъдат ефективно осъдени. Тук авторът направо вече ги осъди!

  Питам се каква юридическа стойност имат всичките тези писания (при това забележете от анонимен автор) тук, и защо авторът си хаби труда да ги хвърля тук, а не ги изложи пред съда?

  Също се чудя и за разсекретените СРС-та, за чий дявол и те текат в Правен свят, а не се представят там, където трябва - в Съда

  Не бях чувал за списанието Правен Свят, защото не е за мен, то вероятно трябва да е специализирано издание за юристи, което да коментира проблемите в тяхната сложна материя. Е, вече го чета с интерес, преди лягане и от четенето ми става едно такова пикантно, жълтичко и булевардно. Благодаря ви, авторе, че с писанията си постигате всичко това!

 5. 28
  "Правен свят"? | нерегистриран
  10
  -1

  Определено трябва нова медия за правна тематика. Този скъса с правото отдавна, вече е малко по-шукаритетен "БЛИЦ"... Преди тежко лансираха ССБ-йски тези, но сега просто заровиха в земята всякаква дори идея за журналистически принципи. Жалко.

 6. 26
  Иво Хинов | нерегистриран
  8
  -18

  А аз мисля, че ще бъде оправдана. Поне на първа и четвърта инстанция. Т.е. само от мен.

 7. 25
  Редактор | нерегистриран
  28
  -3

  Заглавието "констатация" ли е или е "въпрос" ? Явно редактори липсват при този ,който е написал или допуснал този материал.Ако е въпрос трябва да завършва с въпросителна , а не с точка.И в двата варианта обаче такова агресивно заглавие не може да съществува нито в правния ,нито в журналистическия мир.Така е защото поражда редица въпроси.Най-елементарния е относно погазването на презумпцията за невиновност,но за интернет сайтове явно това няма значение, още повече когато няма автор , който да носи отговорност.Ако е "констатация",то публиката се нуждае от повече конкретика-какво ще е наказанието/ако и за това сайта има данни/и други подробности относно бъдещия съд.акт.Ако е "въпрос",то пак се съдържат и в него твърдения за характера на бъдещата Присъда/осъдителна според сайта/,но има реторика защо да е такава Присъдата.Макар СЕМ да е с "широко затворени очи" за подобни материали,то поне съда трябва да бъде оставен на спокойствие.И за децата от детските градини е ясно за кои хора каква Присъда е желана по този случай.От повече пропагандни внушения няма смисъл.

 8. 24
  Страсбург | нерегистриран
  24
  -5

  При нас държавата ще бъде осъдена,независимо какъв ще е изхода на наказателното производство в България.Вие си знаете защо.

 9. 23
  Нешко Робев | нерегистриран
  11
  -19

  Давайте златни момичета! Можете още. Стига да искате, при това без да знаете как. Направо 30Х750 хилки. Абе какво са на фона на Баневите 22,5 млн.?

 10. 22
  21, | нерегистриран
  10
  -3

  Пред "предвид" не се поставя предлог "в".

  Иначе не си по темата и ти.

 11. 21
  дано попадне на грамотни и свестни съдии, | нерегистриран
  0
  -8

  към н.д.№50/2000г.на ВКсъд,няма данни за молба от “пострадалия” ,общински чиновник за довършване на производството по досегашния ред , съгласно . ПЗР на чл.26 на ЗИД на НК.,обнародвани с д.в. бр.21/17 март 2000г.Този факт е бил известен на съдебен състав на ВКсъд .но за да препятства приложението на института на чл. 78а НК.,с решение № 166/10май 2000г. оставя в сила присъда ЛОС постановена с нох.д. №522/98г.-Рс Враца ,потвърдена с внох.д. №358/99г.Ос Враца за , обида и клевета- чл.148 ал.2 НК и преписване на подкуп ,на баща на прокурор от Враца ,сега съдия.,,вместо глоба – чл.78 а НК., ,видно от искане 1377/08г. на гл. прокурор за възобновяване на същото основание . ВКсъд,не е взел в предвид,че след 2000г. престъпленията по чл.148 от Наказателния кодекс от Общ характер са трансформирани в престъпления от Частен характер, подсъдни на Окръжните съдилища.,не и на върховния касационен съд. Осъществявайки правораздавателна дейност,и оставяйки в сила присъда ЛОС,вместо глоба,, докладчика влошава положението ми.,използвайки юридически не действащ след м.март 2000г.стар закон. 12. 20
  11 милиарда евро е годишна корупция в България | нерегистриран
  12
  -6

  Според европейските доклади. Според мен е повече. Но поне в Европа знаят минимума. А в България обвиниха максимума - 70 000 евро. Хвала!

 13. 19
  | нерегистриран
  15
  -7

  А, да, и продължава да е неактивна опцията за нехаресване на поръчковите мнения в сайта, както и за харесване на политически неудобнете.

 14. 18
  . | нерегистриран
  15
  -4

  Да, има медийно преекспониране, но то е по отношение на политически зададената линия, според която тези хора са виновни, дори без процес и присъда.

  Заглавието е показно в това отношение.

 15. 17
  от долния | нерегистриран
  0
  -5

  Да се чете "до 15"

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.