Поправките в ЗПКОНПИ излизат в Държавен вестник

Поправките в ЗПКОНПИ излизат в Държавен вестник

Злополучното решение на Общото събрание на Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ОСГК ВКС) по Тълкувателно дело 4/2016 година, прието преди по-малко от 2 месеца, на практика от четвъртък ще бъде обезсилено. Това става възможно, тъй като спешните поправки в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) ще бъдат обнародвани в брой 1 на "Държавен вестник" от 3 януари 2019 година. Това означава, че президентът Румен Радев не е наложил вето на поправките, свързани с гражданската конфискация, каквито бяха очакванията на извънпарламентарната опозиция и свързаните с нея икономически кръгове. Спешните промени се наложиха след като мнозинството от върховните съдии в Гражданската колегия на ВКС приеха, че с прекратяването на наказателното производство трябва да се прекратят и исковете за отнемане на незаконно продобито имущество.

Въпреки демонстрираната от парламента воля, потвърдена и от президента, гражданската конфискация да бъде наложена като устойчив модел в борбата с корупцията у нас, очакванията са поправките в Антикорупционния закон, излизащи в утрешния "Държавен вестник", да бъдат атакувани пред Конституционния съд от ВКС.

С приетите промени Антикорупционната комисия ще може да води дела за отнемане на имущество и при прекратено производство, включително и при оправдателна присъда. На 20 декември м.г. депутатите приеха също така неприключилите проверки и производства пред съда по установяване на конфликт на интереси и налагане на административни наказания да се довършат от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) по досегашния ред.

Още по темата

Преструктират Агенция "Митници"

Предишна новина

Затвор грози четирима румънци, заклали прасе в двора на къщата си в Италия

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 11
  Проблемът | нерегистриран
  10
  -3

  не е в закона, а че се прилага избирателно!

 2. 10
  RRR | нерегистриран
  11
  -4

  Защото са циркаджии.Като оня, дето със страх конвоирал най-опасните престъпници.

 3. 9
  ТАПЧАКУРОФФ о.з. зам.-потпоручик | нерегистриран
  10
  -4

  защо служителите на комисията са се маскирали като нинджи ?

 4. 8
  | нерегистриран
  15
  -4

  Регистрираният на сейшелите носител на нов морал Александър Ваклин може да им стане рекламно лице.

 5. 7
  Всичко е Марко втасал,та се и на хоро хванал | нерегистриран
  9
  -9
  До коментар #6 от "Марко | нерегистриран":
  Всичко е Мара втасала,та се и на хоро хванала...  Тези глупости ще ги блокират в КС като противоконституционни,ако там все още е останала малко правна и житейска логика.

  Съветът на ЕС на 06/11/2018 г. прие регламент относно взаимното признаване на решения за обезпечаване и конфискация с широк обхват на типовете конфискация по наказателноправни въпроси, като например основаваща се на стойността конфискация и несвързана с присъда конфискация. Но вие, безмозъчните тролове и лакеи, не искате да има основаваща се на стойността конфискация и несвързана с присъда конфискация.Гражданската конфискация на имуществото с незаконен източник не е обвързана с развитието на наказателния процес и приключването му с влязла в сила присъда. Според решение No13 от 13.10.2012 г. по конституционно дело No6 от 2012 г. на Конституционния съд на РБ и решение No2 от 23.05.2013 г. по конституционно дело No1 от 2013 г. на Конституционния съд на РБ., както и според правната теория, крайният резултат от проверката дава основание на Комисията да вземе решение да предяви иск за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество при наличие на значително несъответствие в имуществото на проверяваното лице. В мотивите на РЕШЕНИЕ № 13

  София, 13 октомври 2012 г. по конституционно дело № 6/2012 г., докладвано от съдията Румен Ненков (Обн., ДВ, бр. 82 от 26.10.2012 г.)Конституционният съд в състав: Председател: Евгени Танчев, членове: Владислав Славов, Димитър Токушев, Благовест Пунев, Пламен Киров, Красен Стойчев, Георги Петканов, Цанка Цанкова, Стефка Стоева, Румен Ненков, Кети Маркова, ясно е заявил, че:

  Като задължителна предпоставка за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество повечето правни системи изискват наличието на влязла в сила наказателна присъда за определен вид деяния, свързани най-вече с организираната престъпна дейност, корупцията и тежките посегателства върху икономическата основа на обществото. Този подход обаче се оказва неефективен в редица случаи – например, когато доказателствата категорично указват на незаконен източник на определено имущество, но същевременно са недостатъчни за постановяване на осъждане за установено по несъмнен начин престъпно деяние, както и когато възникне временна или постоянна преграда за развитието на наказателното производство в случаите на смърт на дееца, амнистия, изтичане на давностния срок за наказателно преследване, наличието на имунитет, обективна невъзможност деецът да бъде намерен, за да участва в наказателния процес, настъпило разстройство на съзнанието на дееца, изключващо вменяемостта и т.н. В тази обстановка някои държави, включително и членуващи в Съвета на Европа и Европейския съюз, са възприели и практически са реализирали идеята за гражданска конфискация на имуществото с незаконен източник, която не е обвързана с развитието на наказателния процес и приключването му с влязла в сила осъдителна присъда.

  Българският Конституционен съд гарантира необратимостта на демократичните процеси в България, чието осъществяване Конституцията цели.

 6. 6
  Марко | нерегистриран
  15
  -9

  Всичко е Мара втасала,та се и на хоро хванала...  Тези глупости ще ги блокират в КС като противоконституционни,ако там все още е останала малко правна и житейска логика.

 7. 5
  Компир, | нерегистриран
  12
  -7

  компира око не вади...

 8. 4
  Майор Земан | нерегистриран
  14
  -17

  Най-печалното в цялата тази история е, че на най-корумпираната институция /ВКС/, най-некадърното НС трябваше да й подскаже, че все още сме парламентарна република. Засега, и с всички изгледи от догодина до амина да сме президентска.

 9. 3
  ДС | нерегистриран
  12
  -13

  Ржевски,сбъркал си времето.Лизан приключи.А поручици няма отдавна,лейтенанти са от близо 70 години.Ти поне до ефрейтор дослужи ли, че председателят на ВКС и редник не е бил?

 10. 2
  | нерегистриран
  15
  -18
  До коментар #1 от "Поручик Ржевски | нерегистриран":
  Хващам се на бас, като залагам 10 компира, че в близките 2 години в ЗПКОНПИ ще има повече поправки отколкото е имало в ЗОП и Избирателния закон.  И ти си същият идиот като гуруто си Лизан Войвода, нека от ВКС да обикалят из полето около КС - дано намерят нещо!

 11. 1
  Поручик Ржевски | нерегистриран
  23
  -14

  Хващам се на бас, като залагам 10 компира, че в близките 2 години в ЗПКОНПИ ще има повече поправки отколкото е имало в ЗОП и Избирателния закон.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.