Росен Радев е първият кандидат за ръководител на Апелативната специализирана прокуратура

Росен Радев е първият кандидат за ръководител на Апелативната специализирана прокуратура

Прокурор Росен Радев, който в момента правоприлага в Специализираната прокуратура, е първият кандидат в третата поред процедура за избор на административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура.

Професионалният му опит в съдебната система започва като следовател през 1992 година и продължава от 1994 година като прокурор. Кандидатът за поста е бил и адвокат в периода юни 1999 година до 2008 година, а от 2012 година до момента е прокурор в Специализираната прокуратура.

В концепцията си прокурор Радев е записал, че познава съдебната практика и изискванията на Специализиран наказателен съд и Апелативен специализиран наказателен съд към качеството и обема на събираните доказателства , както и по отношение на мерките за неотклонение и бързината на разследване. "За мен е важен и опитът, който съм натрупал като следовател, прокурор и съдия изпълнител, както и този като адвокат, който ми позволи при упражняване на професията да добия непосредствени впечатления за организацията на работата в различните следствени служби, прокуратури и МВР институции ", пише в концепцията си кандидатът.

Една от идеите му за повишаване на квалификацията на прокурорите от Апелативната специализирана прокуратура и подобряване на качеството на актовете им е те на първо място да бъдат запознати с всички решения и определения на Апелативния специализиран наказателен съд и Върховния касационен съд по дела, подсъдни на специализираните съдилища. Друга иновативна идея на прокурор Радев е да се мисли в бъдеще в посока сканиране на делата и явяване на прокурора в съдебна зала с електронна книга или таблет, "вместо с няколко килограма бумаги, които трудно се събират и на малките банки в съдебните зали".

Част от мотивацията на прокурор Радев да заеме поста е това, че познава лично всички свои колеги в горната инстанция, работата на обвинението, както и липсата на кандидати от самата Апелативна специализирана прокуратура, които да са изразили желание да заемат длъжността. "Личната ми мотивация да кандидатствам за заемане на длъжността административен ръководител - Апелативен прокурор на Апелативна специализирана прокуратура е обусловена и от това да докажа че са безпочвени слуховете ,че всеки кандидат, който не е посочен, ще бъде репресиран", пише още в концепцията на прокурор Радев.

До изтичането на срока за подаване на документи от кандидатите, който е до началото на другата седмица, прокурор Радев е единственият кандидат за поста. Както "Правен свят" вече писа, предходните две процедури претърпяха провал, тъй като при първата единият кандидат – градският прокурор Емилия Русинова – се отказа от надпреварата, а другият – следователят Бойко Атанасов – не събра нито един глас в своя подкрепа от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). При втория обявен конкурс пък нямаше нито един желаещ да заеме поста.

Още по темата

Югоизточноевропейски институт по право, икономика и интелектуална собственост откриват към СУ

Предишна новина

МВР търси свидетели на атаката срещу двамата намушкани

Следваща новина

Коментари

15 Коментара

 1. 17
  Магистрат | нерегистриран
  7
  0
  До коментар #14 от " | нерегистриран":
  Като прочетох велемъдрите коменти и notes на уважаемите колеги разбЕрачи, толкоеа много са опитните и капацитентните конкуренъи на тоз кандидат...Ами де сте бре, юнаци! Не се явихте да блеснете Вие с мъдър поглед и диамантени концепции на тоя конкурс, цжж  Колега, скоро за никой административен пост няма да има читави хора. Просто защото няма да им се занимава с административна дейност. Който не е заемал такъв пост, само той не знае за какво става въпрос. Но натегачи и службогонци винаги ще има...

 2. 16
  желая му успех | нерегистриран
  17
  -3

  В решаването на делата де, защото е ясно, че не става за ръководител. То и за прокурор не става, ама нейсе...

 3. 15
  анонимен | нерегистриран
  18
  -3

  ОСЪДИ ДИДО ДЪНКАТА И ТРАКТОРА, ТА СЕ ЦАНИ И ЗА ШЕФ. Боже,боже, пази боже сляпо да прогледне!А ПЪК ЗА БЪРЗИНА И ЗА СРОЧНОСТ ЦЯЛАТА ПРОКУРАТУРА ЗНАЕ - И ВЪВ ВАРНА И В СОФИЯ.С ГОДИНИ СИ ДЪРЖИ ДЕЛАТА, ВЪРНАТИ ОТ СЪД И ХИЧ НЕ МУ ПУКА.ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ СКЛЮЧВА ПО НЯКОЕ СПОРАЗУМЕНИЕ, И ПОСЛЕ ЩЕ ИЗИСКВА БЪРЗИНА И СРОЧНОСТ ОТ ПОДЧИНЕНИТЕ МУ, АКО ТОВА НЕ Е ПОДИГРАВКА ЗДРАВЕ МУ КАЖИ.

 4. 14
  | нерегистриран
  7
  -13

  Като прочетох велемъдрите коменти и notes на уважаемите колеги разбЕрачи, толкоеа много са опитните и капацитентните конкуренъи на тоз кандидат...Ами де сте бре, юнаци! Не се явихте да блеснете Вие с мъдър поглед и диамантени концепции на тоя конкурс, цжж

 5. 13
  съсльо | нерегистриран
  16
  -5

  Роднина, милиционер.И после милиционер,милиционер...en 8

 6. 12
  RRR | нерегистриран
  10
  -13

  Очевидно е единственият и подходящият, а не най-добрия за работата.

 7. 11
  Магистрат | нерегистриран
  21
  -4

  Като се запознаеш с биографията на кандитата и особено като видиш стила на изказ и правописа....Може да е почтен, но не изглежда да е най- добрия кандидат за Административен ръководител на прокуратура, още повече- на АпСпП. Но...ВСС е мъдър и ще реши.

 8. 10
  | нерегистриран
  10
  -14

  Макар и да не е безспорна кандидатура, все пак не може да се отрече, че повечето от идеите му биха повлияли положително на работата на спецпрокуратурата, като например по-активното участие на апелативните, особено преди повдигане на обвинения

 9. 9
  | нерегистриран
  14
  -13

  Някой от добре запознатите с трудовата биография на Радев няма ли да признае, че е умен и благороден човек, много добър прокурор и най-вече ПОЧТЕН!

 10. 8
  ЧНГ | нерегистриран
  28
  -4

  Статията сякаш нарочно пропуска важни моменти от биографията на кандидата - той все пак е завършил полицейското в Пазарджик и Магнаурската школа, малко е бил прокурор в РП, дълго време гладен адвокат и после на външен конкурс в ОП Варна. Не може да не е събрал впечатления къде какво има и как се работи /за общо култура/, но какъв му е капацитетът, познанията и уменията да ръководи такава прокуратура - май клони към 0.

 11. 6
  Tribus Verbis | нерегистриран
  38
  -8

  Даже най-добре ще е с чушкопек да се явяват в съдебната зала. Най-съответстващо на капацитета им. Ама не обикновен, а специализиран троен чушкопек.

 12. 5
  RRR | нерегистриран
  18
  -2

  Да, ама той ще е с таблет в залата, да перифразирам Лолова от ТОПЛО.

 13. 4
  Лили | нерегистриран
  31
  -2

  Този напуснал системата и се връща като прокурор в районна, май в Павликени беше, с тройка на писмения изпит на външния конкурс - това по времето, когато бяха отменили изискването на наредбата от писмения изпит да имаш най-малко 4.50 за да отидеш на устен.  Та такъв човек - бил прокурор в системата, напуснал я, после влязъл с тройка на изпит за районно ниво ще ръководи Специализирана апелативна прокуратура.  Без коментар.

 14. 3
  Карл Май | нерегистриран
  4
  -3

  ЧНГ г-жа Желева!

 15. 1
  | нерегистриран
  6
  -17

  Успех г-н Радев!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.