Не се наблюдават големи сътресения след окрупняването на 11-те районни прокуратури

Не се наблюдават големи сътресения след окрупняването на 11-те районни прокуратури
Прокурорската колегия на ВСС, снимка:БГНЕС

Не се наблюдават особени сътресения след окрупняването на 11-те районни прокуратури, което е в сила от 1 януари 2019 година. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на първото заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) след празниците, на което кадровиците приеха за сведение негова заповед за продължаване на дейностите по организация на дейността на новите териториални отделения, разкрити на мястото на закритите обвинения. "Очаквах да има повече сътресения. Процесът върви доста гладко", заяви главният прокурор.

Със заповедта на Цацаров от 27 декември оттук нататък започва цялостната организация на деловодната дейност в новите териториални отделения, работата с унифицираната система, електронните пощи, разпределението на преписките и делата на случаен принцип, разпределението на задълженията на административните ръководители, както и разглеждане и анализ на годишните доклади и отчети на закритите прокуратури. Създадена е и една постоянно действаща работна група във ВКП, членовете на която ще са на разположение за постоянна помощ по телефона в рамките на работното си време. Ще се извършват също така обучения и посещения по места, ако се налага определена административна помощ.

На 19 юли Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) одобри предложението на прокурорската колегия да бъдат закрити 11 районни прокуратури в страната и на тяхно място да бъдат открити териториални отделения в по-големите градове. Така от 1 януари 2019 година бе осъществено разкриване на териториално отделение на Районна прокуратурана Видин в Белоградчик и Кула, на Габрово в Дряново и Трявна, на Добрич в Тервел, на Кърджали в Ардино, на Районна прокуратура-Перник в Брезник и Трън, на Смолян в Мадан и Чепеларе, и на Ямбол в Тополовград.

Още по темата

Пледоариите в съдебната зала и изписването на делата да се конвертират в текст през автоматична система за сваляне на говор

Предишна новина

Прокуратурата ще проверява как са разходени средствата за откриването на Европейска столица на културата

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 11
  Адвокат | нерегистриран
  4
  -2

  Прокуратурата отдавна трябваше да е ВЪН от съдебната система.Каква им е структурирата е без значение докато се помещават под съдебната стряха и си ходят по пантофи до съдийските кабинети.Отделно от това за обезщетения по ЗОДОВ трябва да има персонална отговорност за прокурора,не успял да си защити обвинението!

 2. 10
  000 | нерегистриран
  5
  -1

  Първо се съсипа следствието, вече не функционираща служба, след това полицията, сега прокуратурата... Ако съдиите мислят, че ще им се размине... Те тогаваq кой на кого ще търси отговорност за безобразията...???

 3. 7
  Разочарован | нерегистриран
  3
  -5

  Ти наистина не си наясно с действителността. Сътресенията са особени, г-н главен прокурор. Това, което свършихте беше една огромна глупост. Срам - непознат за Вас!

 4. 6
  RRR | нерегистриран
  9
  -2

  До колкото виждам в районната, има двама преместени, пътуват 70 км всеки ден.До кога ли ще издържат, обаче.И май има един съкратен щат.А за какъв чеп районната има все още камара счетоводители,след като от новата година всички разплащания са пак от Окръжната, не е ясно защо и до кога.

 5. 5
  ... | нерегистриран
  3
  -3

  Какво става със служителите в тези отделения,има ли съкратени или трансформирани длъжности?

 6. 4
  RRR | нерегистриран
  4
  -3

  Спри бе, смешник.Знаеш ли какво става с подадена в отделението жалба и за какво изобщо иде реч.

 7. 3
  До тролът RRR | нерегистриран
  6
  -2

  Къде да дойде главния, троле? Айде кажи да те видим на кое от тези места работиш и да видим знаеш ли въобще нещо или все си тролиш за стотинки навсякъде, където Цацаров дава интервю? Никога не си бил и няма да бъдеш магистрат!

 8. 1
  провинциалист | нерегистриран
  4
  0

  А пък аз мисля, че са разкрити териториални отделения в Белоградчик и Кула на Районна прокуратура Видин, в Дряново и Трявна на Районна прокуратура Габрово и т. н., а не "териториално отделение на Районна прокуратура - Белоградчик и Кула в тази във Видин, на Дряново и Трявна в Габрово, на Тервел в Добрич, на Ардино в Кърджали, на Брезник и Трън в Перник, на Мадан и Чепеларе в Смолян, и на Тополовград в Ямбол." но какво ли знам...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.