Дунарит е придобит с пари на вложителите в КТБ, да се продаде и да се обезщетят

Дунарит е придобит с пари на вложителите в КТБ, да се продаде и да се обезщетят
Иван Гешев, зам.-главен прокурор, снимка: БГНЕС

"Дунарит" е придобит със средства на вложителите във фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). Това обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев по повод прецизирането на обвинението на представящия се като "собственик" на предприятието бизнесмен Емилиян Гебрев. Гешев намекна, че Гебрев е подставено лице на банкера беглец Цветан Василев, задочно подсъдим за фалита на КТБ, с когото можело да са "на партия"
 
"Дунарит" е придобит със средства от КТБ по начина, по който са придобити всички предприятия от организираната престъпна група, за която е внесен обвинителен акт в Специализирания наказателен съд, с ръководител подсъдимият Цветан Василев. Придобито е преди инкриминирания период, т.е. той е купен с пари от КТБ. "Дунарит" е актив на КТБ и НАП и КПКОНПИ би трябвало да имат интерес да го придобият, а вложителите на фалиралата банка е логично да искат той да се продаде и да си получат парите", обясни пред журналисти зам.-главният прокурор. Според Гешев е морално синдиците на КТБ да придобият и после да продадат "Дунарит", за да бъдат върнати парите на тези от вложителите, чийто влогове са били над гарантирания праг, защото "този завод е купен с техните пари"
 
Зам.-главният прокурор потвърди още, че за собствеността на "Дунарит" продължават да се водят спорове, като върху акциите на завода има наложени запори от различни институции. "Този завод е интересен и определен кръг от лица (Цветан Василев и Емилиян Гебрев - бел.ред.), полагат усилия да не се случи това нещо ("Дунарит" да бъде върнат в активите на КТБ - бел.ред.) и този завод да не отиде или при вложителите от КТБ, или при държавата. Искат да притежават този завод, да се разпореждат с него и да имат приходите", коментира още Гешев. Той уточни, че въпросните лица (Василев, Гебрев и свързани с тях - бел.ред.) извършват действия като увеличаване на капитала, с които да заобиколят наложените запори. Заместник-главният прокурор определи тези действия като адвокатски трикове и на границата с осъществяване на определени престъпления.
 
"Това е накратко ситуацията, какво обяснява г-н Гебрев, дали е заедно с Цветан Василев, дали е отделно от него, дали е негово подставено лице, дали са заедно "на партия", мен не ме интересува. Интересува ме дали са се случили определени обстоятелства и дали са извършени определени действия, които осъществяват състав на престъпления, наречен пране на пари и дали това може да бъде доказано в българската прокуратура и да бъде внесен обвинителен акт", коментира в заключение зам.-главният прокурор Иван Гешев. 
 
По-рано в петък и след като се яви в следствието за прецизиране на обвинението, представящият се като "собственик" на "Дунарит" Емилиян Гебрев отрече да е купувал предприятието с пари от КТБ и да е подставено лице на Цветан Василев. Гебрев обясни, че е подложен на натиск и призна, че е пращал СМС до премиера Бойко Борисов, за да иска от него да се намеси, защото "нещата ескалирали"
 

Още по темата

20 г. затвор за Георги Георгиев и Радослав Валеов за убийството на Орхан Изиров

Предишна новина

Процесуално-следствени действия спрямо адвокат да се извършват само в изключителни случаи

Следваща новина

Коментари

0 Коментара