Колко струва Дунарит?

Колко струва Дунарит?
снимка: в-к "Монитор"
Със скандални финансови машинации се опитва да придобие на безценица "Дунарит" оръжейният търговец Емилиян Гебрев. В дъното на схемите стои Цветан Василев, в чиято полза всъщност действа Гебрев. Крайната цел е банкерът-беглец да получи предприятието, което е пряко кредитирано с 96 млн. лева от фалираната КТБ и е с пазарна стойност между 210 млн. и 280 млн. лева. Дотук Гебрев е направил три опита да се впише като собственик на завода, като при всички тях предлага суми, които са между 15 и 20 пъти по-ниски. Това пише в съботния си брой в-к "Монитор"
 
Изданието се позовава на проверка по партидата на "Дунарит" в Търговския регистър, от която става ясно, че само активите на завода са за 183 млн. лв. Годишният оборот на "Дунарит" надхвърля 160 млн. лева, а чистата му печалба е над 35 млн. лева. Дружеството има още един бонус – неразпределена печалба в размер на 96 млн. лева. На този фон е ясно защо Гебрев и Цветан Василев се пробват да го овладеят толкова отчаяно чрез цяла серия от машинации. Именно заради тези схеми в петък оръжейният търговец бе извикан в Националната следствена служба, където се сдоби с прецизирано обвинение за ръководене на ОПГ за пране на пари, заедно с адвоката си, който защитава и Цветан Василев – Лазар Карадалиев. В дъното на аферата, според разследващите, стоят именно сделките, чрез които групата се опитва да придобие"Дунарит".
 
При първата схема, приложена още в края на 2015 г., оръжейният търговец се пробва да увеличи капитала на компанията-майка на "Дунарит" - дружеството "Кемира", пише изданието. В схемата участва друго подставено лице на Василев – Иван Езерски чрез фирмата си ТМН. След като този опит се проваля, тъй като машинациите по прехвърлянето на акции не успяват да се увенчаят с успех, била задействана втора схема. Този път Гебрев пробва да се впише пряко като акционер в "Дунарит" чрез увеличение на капитала. В схемата е подпомаган от тогавашния изпълнителен директор на военния завод – Кръстю Кръстев, който е сред кохортата подставени лица на Цветан Василев, а самата машинация бе задействана в първата половина на 2016 г. За да бъде вписано този път увеличението на капитала, Гебрев заяви, че е внесъл 15 млн. лева, с които влиза като акционер. Така основният акционерен капитал на дружеството трябвало да стане 23 млн. лева. След серия от откази на Агенцията по вписванията и няколко съдилища в страната за вписване в Търговския регистър на увеличението на капитала, Гебрев явно е изтеглил парите. Това става ясно от последния годишен доклад на "Дунарит" за 2017 г., в който в графата "основен акционерен капитал" стои сумата от 8 млн. лева, колкото е била и преди задействането на неуспешната схема. Междувремено, след този пореден провал, Гебрев стартира трети опит за овладяването на завода. Отново подпомаган от Кръстю Кръстев.
 
Схемата е задействана през юни 2016 г., когато тогавашният изпълнителен директор Кръстьо Кръстев сключва този път договор за заем от 10 млн. евро с дружеството ЕМКО на Емилиян Гебрев. Сумата е по-ниска от чистата печалба на предприятието дори към онзи момент. Въпреки това заемът е изкаран спасителен за завода, за да бъде вписан в договора "Дунарит" като обезпечение срещу кредита. За тази сума също няма доказателства, че е платена, а два съдебни състава отново отказват да впишат договора, който би направил Гебрев заложен кредитор на завода. Въпреки това обаче, той успява да пробие в Русенския окръжен съд, където услужливи магистрати му помагат да впише борд, посочен от него. И така той реално управлява предприятието вече година, като както стана ясно през последните месеци, го източва в полза на Цветан Василев.
 
Ако пък бъде вписан като собственик той и ортакът му ще ударят едновременно с един куршум два заека. Причината е, че освен че ще сложат ръка на предприятието срещу смешна сума, ще ужилят допълнително с десетки милиони държавата, която в момента е основен кредитор на КТБ. Освен въпросните 96 млн. лева задължения на "Дунарит" към фалирания трезор, заводът е бил и непряко кредитиран от банката. Това е ставало посредством "Хедж" - собственик на мажоритарния акционер в "Дунарит" - "Кемира". Дълговете на "Хедж" към КТБ са на стойност от още около 100 млн. лева. За годините от избухването на "аферата КТБ" досега Цветан Василев и хората му се опитаха с прихващания да изчистят задълженията на "Дунарит" към КТБ, за да могат да откраднат предприятието. В момента тези сделки се оспорват от синдиците в съда и именно това е причината Цветан Василев чрез Гебрев да се опитва всячески да сложи ръка върху завода, като бъде вписан договорът за особен залог на "Дунарит".
 
Мафиотският кръг е толкова отчаян, че дори плаши с протести, отбелязва "Монитор". Заплахите са били изречени дори и от Гебрев, който от няколко дни обяснява, че едва удържал работниците си да не организират митинг в София. В петък, на влизане в НСлС той повтори думите си, като заяви, че дори е пратил есемес с предупреждение за протести и на премиера Бойко Борисов. "Не може премиерът да не бъде уведомен за всички тези напрежения, които се случват, защото четвърти месец удържам работниците в Трявна. Пак искат да правят тези неща от 2017 г. В името на какво?", заяви той, намеквайки, че може да извади 2000 души пред Министерски съвет. Именно това направи през 2017 г., когато бяха отнети лицензите на ЕМКО и "Дунарит" заради повдигнатите му обвинения.
 
Този мутро-олигархичен стил на действие групичката прилага и сега, плашейки държавата с протести. Факт е, че властта трябва да се намеси, за да предотврати този явен пладнешки обир, който Василев и Гебрев планират и ако не го направи, значи няма държавност, заключава още изданието. 
 

Още по темата

"Българският Ескобар" се върна в гръцки затвор 21 г. след бягството си

Предишна новина

Приятел съди тотомилионера от Покровник за половината пари

Следваща новина

Коментари

0 Коментара