При престъпна дейност адвокатската професия не дава имунитет срещу наказателно преследване

При престъпна дейност адвокатската професия не дава имунитет срещу наказателно преследване

Адвокатската професия не дава имунитет срещу наказателно преследване при престъпна дейност. Мнение в тази посока изразява главният прокурор Сотир Цацаров в своя позиция по повод Отвореното писмо на Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) от миналия петък.

Позицията на адвокатурата дойде след среща на Негенцова с Цацаров. Тя от своя страна бе продиктувана от обиски на адвокатски кантори преди месец, за които се оказва, че е имало издадено разрешение от съда. Обект на претърсванията бяха кантори на адвокати, представляващи интересите на приближени до банкера беглец Цветан Василев, като срещу част от тях прокуратурата повдигна обвинения за пране на пари.

От Отвореното писмо на ВАдвС се разбра още, че адвокатурата предлага промяна на нормативната уредба, която да регламентира при какви условия адвокати могат да бъдат обект на процесуални действия.

"Правен свят" публикува позицията на главния прокурор Сотир Цацаров:

На 10.01.2019 г., по инициатива на ръководството на прокуратурата, бе проведена среща на главния прокурор с г-жа Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет и и г-н Людмил Рангелов, заместник-председател на Висшия адвокатски съвет. В срещата участваха също г-н Иван Гешев, заместник на главния прокурор и г-жа Румяна Арнаудова, завеждащ отдел "Специализиран" във ВКП. Повод за тази среща бе декларация на Висшия адвокатски съвет от 21.12.2018 г., както и писмо на адвокати /"Фейсбук общност на българските адвокати"/ от 28.12.2018 г. Ръководството на адвокатурата бе запознато подробно /вкл. и с предоставяне на писмени доклади от извършени проверки/ с проведените действия по разследването по конкретно досъдебно производство, за които бяха отправени публично твърдения за допуснати от прокурори нарушения на Закона за адвокатурата, свързани с нарушаване на неприкосновеността на адвокатски книжа и кореспонденция. Изрично бе подчертано, че по това досъдебно производство, след постъпила на 18.12.2018 г. справка от ДАНС, обосноваваща необходимост от спешни действия, още на 19.12.2018 г. са били извършени претърсвания и изземване на двадесет и два  адреса при условията на неотложност. Протоколите впоследствие са били одобрени от съда, по предвидения в НПК ред. Въпреки наличието на същата неотложност и по отношение на помещения, ползвани от три лица, упражняващи адвокатска професия, само за тях са поискани и получени предварително разрешения от съда за претърсване и изземване. В исканията до съда е отразено подробно качеството на лицата /адвокати/, както и че търсените документи не представляват адвокатски книжа, нито кореспонденция между адвокат и негови клиенти. Така претърсвания в тези помещения са извършени след получено разрешение от съд за това, издадено при спазване на разпоредбите на НПК.

Главният прокурор напълно подкрепя застъпената в Отвореното писмо от 18.01.2019 г.  позиция, че разпоредбите на Закона за адвокатурата следва да се спазват стриктно, за да се гарантира правото на всеки български адвокат свободно и независимо да упражнява своята професия. Недопустими са каквито и да е нарушения на правата на адвоката по чл. 34 и чл. 35 от Закона за адвокатурата /неприкосновеност на адвокатски книжа и кореспонденция и разговори с клиент; забрана за разпит на адвокат  за фактите, съдържащи се в тази кореспонденция и тези разговори и всичко, узнато във връзка с осъществяваната защита; право на свободни и неконтролирани срещи с клиент и т. н./.

В същото време, тези разпоредби не създават имунитет срещу наказателно преследване за престъпления, извършени от лице, упражняващо адвокатска професия. Те са неприложими при събиране на доказателства, които касаят лична престъпна дейност и не са свързани с професионалната дейност като адвокат и с отношенията адвокат – клиент. Колкото е недопустимо да се нарушават професионалните права на адвокати, толкова е недопустимо адвокатски кантори да се ползват за съхраняване на документи /които не са книжа на адвоката/ на други лица, с цел укриването им от разследващите органи и представянето им като кореспонденция между адвокат и клиент или адвокатски книжа.

Ръководството на прокуратурата изразява подкрепа за намерението на Висшия адвокатски съвет да инициира промени в действащото законодателство, които да създадат допълнителни гаранции за професионалните права на адвокатите. Такива промени са нужни и по отношение на нотариусите и частните съдебни изпълнители.

Съобразно правомощията си по Закона за съдебната власт, главният прокурор е възложил изготвянето на проект на акт за методическо ръководство /инструкция/ за действията, които могат да се извършват от органите на досъдебното производство спрямо адвокати, нотариуси и частни съдебни изпълнители. Целта е създаването на ясни правила, в пълно съответствие с разпоредбите на НПК, Закона за адвокатурата, Закона за нотариусите и нотариалната дейност и Закона за частните съдебни изпълнители, както и практиката на ЕСПЧ. Проектът за този вътрешен акт ще бъде представен на Висшия адвокатски съвет, на Съвета на нотариусите и на Съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители  за предварително становище и обсъждане.

Още по темата

Заявленията относно годишните финансови отчети и доклади да се разглеждат отделно от останалите

Предишна новина

Увеличението на заплатите на магистратите с еднаква сума и с по 100 лв. за ранг е справедливо

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  Медиатор ,независим Юрист по право на ЕС | нерегистриран
  0
  0

  Вярно е.Професията адвокат не може сама по себе си да даде т.н.имунитет.Но тази професия е очертана в нормата на чл.134 от Конституцията на РБ.И е очевидно,че самата ТЯ е била нарушена ведно правото им на достойнство, гарантирсно в ХОП.А ХОП се прилага над националното право,или всъщност над родния НПК.А защо.Ами защото претърсените адвокатски книжа,папки,документи,офиси не са на друг,а именно на защитник на подсъдим,чието дело е висящо.И като неприключило с влязла в сила присъда,пряко обвинителите влияят публично върху достойнството на този защитник.Уронват неговия престиж.Отстраняват го от неговата професионална позиция и лишават гражданин,защитен от презумцията за невиновност,от избран от него доверен юрист.Точно това е недопустимо.Това е непропорционално.Това е открита дискриминация на достойната професия на защитник.И не от някой друг.А от основният опонент на Адвокатурата - Прокуратурата,и то чрез и с помощта на уж независимият и непредубеден Съдебен орган.Не трябваше за нищо на света да се създава този прецедент .В името на младата демократична ДЧ на ЕС.Тази държава,все още поставена под наблюдебие от ЕС за това спазват ли се европейските ценности на правовата държава.Далият разрешение да се обискира адвокатския офис на защитника на подсъдим по висящи дело Съдия следва да си подаде оставката от срам и липса на морални европейски ценности.А ВАдвС незабавно да подаде до СПЧ искане да бъде спряно това следствено действие поради нарушение на КЗПЧ,а иззетите документи върнати обратно.Господин Главен.Не се обслужват интересите на обвинението по висящ процес чрез драстично нарушени права на защитниците чрез фалшива неотложност.Точно за това този подсъдим ще бъде оправдан.И е така.Впрочем не искам да си помисля дори,че преследваната цел е била такава.Но вече е късно за да се поправите.Искрено Ви съчувствам .

 2. 7
  Адвокатската професия не дава имунитет срещу наказателно преследване при престъпна дейност | нерегистриран
  11
  0

  Но за сметка на това, прокурорската такава - дава!

 3. 6
  Мунчо | нерегистриран
  7
  -3

  А съдийската професия, Цацаров?! Или там и във Филибето всичко е OK?!

 4. 5
  Съдия | нерегистриран
  8
  -11

  Колкото и да мрънкате,в случая е прав.Някой трябваше да го каже това.И същите адвокати от тази фейсбук общност пишат декларации защита на наш Лозан.

 5. 4
  | нерегистриран
  14
  -4

  А прокурорската професия, Цацаров - как е там с престъпния имунитет?! Половината сте за бай Ставри, ама ти ще се изнижеш утре пак съдия, а след 2-3 годинки ни лук ял, ни лук мирисал.

 6. 3
  МНОГО ТОЧНО КАЗАНО | нерегистриран
  10
  -9

  И всички разбират, че е така.

 7. 2
  fsdefr | нерегистриран
  13
  -3

  СДРУЖЕНИЕ „ЛОЖА СЛЪНЦЕ ОРИЕНТ – ПЛОВДИВ“.... С ГЕШЕВ МАЙ СТЕ ТАМ ЦАЦАРОВ.....

 8. 1
  fsdefr | нерегистриран
  14
  -3

  А при престъпна дейност , с пловдивските масонски организации дават ли имунитет??? БРАТКОООО

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.