Ако Цветан Василев нямаше нищо общо с Дунарит, нямаше да има такава болезнена реакция

Ако Цветан Василев нямаше нищо общо с Дунарит, нямаше да има такава болезнена реакция
Иван Гешев, зам.-главен прокурор, снимка:БНТ

Ако Цветан Василев нямаше нищо общо вече с "Дунарит", то нямаше да има такава реакция от негова страна. Това обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев в интервю за БНТ.

Преди дни Емилиян Гебрев, който твърди, че е собственик на предприятието се оплака, че имало натиск от държавата върху него. В тази връзка Гешев коментира: "Аз не знам дали той е собственик на "Дунарит". Защото там тече една сага със собствеността на "Дунарит" - с вписванията, с договори. Аз не съм специалист по гражданско право и не мога да преценя дали той наистина е собственик. Това, което знам за "Дунарит" е, че е предприятие, купено с пари на вложители на КТБ, така както десетки други предприятия. Едно предприятие, което е печелившо, което има много работници и издържа целия регион. Предприятие, върху което акциите имат запор от КПКОНПИ, НАП и синдиците на КТБ, които искат да удовлетворят длъжниците. Т.е., ако придобият този актив, те ще го продадат и ще се плати на хората, с чиито пари е купено това предприятие", заяви Гешев.

"Тези престъпления обаче не могат да се разследват за 2-3 дни. Става въпрос за стотици транзакции, които стигат и до офшорни зони, за лица, които са в санкционния списък на Европа – за руски олигарси. Отделно г-н Гебрев казва, че е собственик на "Дунарит", но икономическата логика показва, че едно предприятие се продава на цена 5-6 пъти по-голяма от годишния оборот, който на "Дунарит" е 50-60 млн. лв. Т.е. стойността му е 200-300 млн. Не може да го продадеш за 10 млн. – това означава, че има нещо не точно в реда на нормалното. Всеки иска да си купи едно такова предприятие за 10 или 20 млн. лв. Мисля, че 20 млн. лв. бе цената му. Отделно се твърди, че е купено от не знам си кой и че вече не е на Цветан Василев. Видяхте при предприемане на тези действия обаче каква реакция последва. Така че, ако г-н Цветан Василев вече няма нищо общо, нямаше да предизвика такава болезнена реакция", заяви зам.-главният прокурор и допълни:

"Истината е следната – един кръг от хора, няколко кръга всъщност, искат да придобият това предприятие, от което се изкарват пари. Отделно вероятно част от тях ще използват работниците, за да оказват натиск върху държавата. Това дали тя ще го позволи, не е от моята компетентност. От друга страна стои държавата в лицето на КПКОНПИ, на НАП и съответно интересите на вложителите на КТБ, които искат да си получат парите. А те няма как да ги получат, ако не се продадат активите. Защото "Дунарит" реално е купен с техни пари".

Той коментира и горещата тема от понеделник във връзка със започналите проверки за фалшиви ТЕЛК-ове в редица области в страната. Гешев потвърди, че проверката е възложена лично от министър-председателя Бойко Борисов на главния прокурор Сотир Цацаров и оттам на него. Тя се извършва съвместно с НОИ.

"Обобщихме и продължаваме да обобщаваме стари случаи. Констатираха се интересни неща – примерно в Силистра 28% от всички пенсии са инвалидни. В резултат на тези анализи започнаха действия в няколко областни града – Разград, Силистра, Перник, Габрово, където процентът на тези пенсии е най-голям. Варира между 18 и 28 процента, което, без да съм изследвал темата, съм сигурен, че ни прави първенци в Европа", обяви Гешев и обясни, че са разпитани над 200 души.

"В резултат на това ситуацията е, че поне 70% от тези хора не знаят от какво са болни, не знаят дали са ходили на ТЕЛК, не знаят дали са хоспитализирани, не знаят колко лекари има в съответната комисия. Както казах и вчера, положението е трагично", заяви зам.-главният прокурор.

Той уточни, че на този етап проверките са започнали в областите, където има най-голям процент инвалидни пенсии, но ще продължат в цялата страна.

"Положението е трагично, защото от бюджета за тези пенсии се изплащат 1,7 милиарда лева. Но всяка такава пенсия води със себе си още няколко неща – поне 39 социални придобивки, за които се плащат още 600 милиона и примерно хоспитализации, за които за голяма част се оказва, че са фиктивни. Паралелно върви източване на Здравната каса, което никой не може да сметне. Така че без претенция за идеална точност – едни стотици милиони отиват в пясъка и те не отиват при тези хора, които имат нужда", каза Гешев.

Той обясни, че има различни схеми за фалшивите ТЕЛК-ове, при това са различни в различните райони. В Силистра, например, имало посредници, които обикаляли по къщите и предлагали срещу 600 лева да осигурят инвалидни пенсии.

Гешев направи забележка към дейността на НОИ, като според него той трябва да контролира комисиите, които издават решенията за ТЕЛК.

Иван Гешев говори и за другата акция на Спецпрокуратурата от последните дни, свързана с престъпната група, прехвърляла пари в Сирия с цел финансиране на тероризъм. Той поясни, че ДАНС и ГДБОП от една година са разследвали преди да се стигне до арестите. Гешев за пореден път изтъкна, че няма пряка опасност за България и заяви, че за момента няма данни в страната да действа друга подобна група.

Относно издирването на Ветко и Маринела Арабаджиеви зам.-главният прокурор обяви, че към момента няма нови данни за тяхното местонахождение. "Това, че някой се укрива, значи, че се притеснява от нещо", каза Гешев.

Той отново заяви, че няма намерение да влиза в задочни разговори с Николай Банев, който прописа писма от ареста и го обвини в изнесени лъжливи информации.

"Няма какво да влизам в спор с подсъдими. Явно напоследък е модерно обвиняемите да стават писмовни. Един колега на г-н Банев от Сърбия постоянно се изявява в различни блогове, г-н Банев пише писма до медиите. Всеки има право да се защитава и да възприема защитна стратегия, каквато прецени. Включително и с медийни атаки, както правят някои обвиняеми кметове – това е част от тяхната преценка как да избегнат наказателна отговорност", каза прокурорът.

По думите му тече проверка как Банев е получил телефона в ареста си. Най-вероятно обаче е чрез пратка, която има право да получава от роднини.

Очаква се много скоро Турция да екстрадира Димитър Желязков – Митьо Очите, увери зам.-главният прокурор. "В рамките на седмица или може би по-скоро. Ще е спекулативно да давам точни дни, но очакваме да е възможно най-бързо".

Процедурата по екстрадиция се е забавила, тъй като не става въпрос за страна от Европейския съюз и действат съвсем различни процедура от тези в сравнение с Николай и Евгения Баневи, например.

"Както виждате в Сърбия г-н Цветан Василев се чувства уютно вече 3-4 години. И процедурата там не знам докъде е стигнала. Става въпрос за процедури в ЕС и извън ЕС. Тези извън ЕС обяснимо са по-дълги. А за голяма част няма и срокове", каза Гешев.

Социалният министър за акцията срещу фалшивите ТЕЛК-ве: Действията на прокуратурата са дисциплиниращи
 
Всяка една система, колкото и да е съвършена, може да има дефицити и злоупотреби при нейното прилагане. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по повод разследваната от МВР, прокуратурата и НОИ престъпна схема с фалшиви решения на ТЕЛК.
 
Според министър Петков, действията на прокуратурата ще „действат дисциплиниращо на всеки, който се опитва да изкара пари“ от подобна схема. Социалният министър припомни, че още през 2017 година е предложил да бъде променено законодателството, с което да се въведе нова „експертиза за работоспособност“, но идеята му не е получила политическа подкрепа, както и подкрепа от страна на организациите на хората с увреждания.

Още по темата

Легализиране на проституцията и притежаването на оръжие иска главният прокурор на Украйна

Предишна новина

Въвеждаме правила за защита на личните данни, това не е цензура*

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 10
  Таня | нерегистриран
  0
  0

  Василев и от там е точил пари. Дано само прокуратурата по-бързо намери гоказателства и го тикне в затвора.

 2. 9
  Антон | нерегистриран
  0
  0

  Цветан Василев прибра 4 милиарда от КТБ и ги изпра и си купи доста солидни бизнеси.

 3. 2
  RRR | нерегистриран
  18
  -1

  Той и с правото няма нищо общо, но се пъне за Главен.

 4. 1
  а | нерегистриран
  19
  -1

  А ти ако нямаше нищо общо с шишовците,щеше ли да се обаждаш?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.