Лешояди на правото и морала

Лешояди на правото и морала
Това е една от най-зловещите снимки в историята. Дело е на южноафриканския фоторепортер Кевин Картър и е направена през 1993 г. в Судан. Никой не знае какво се случва с детето, дори и Картър, който след като прави снимката, си тръгва от мястото. През 1994

Тези дни дежурните блюстители за законова диктатура извиха неистово кресчендо по въпроса - защо прокуратурата не разследва екстранспортния министър Ивайло Московски за трагичната смърт на невръстното му дете. Изпълнителите на добре синхронизираната ария се оказаха познатите труженици в полза на мустакатия беглец от правосъдие и неговия обвиняем колега, чийто активи за близо 200 милиона лева бяха окончателно запорирани след цели три съдебни решения, както стана известно неотдавна.
 
Казусът с прокурорския отказ за разследване на Московски има множество аспекти, но да акцентираме на два от тях, които отразяват болшевишкия уклон на моралните лешояди.
 
Първо – как изявяващите се като правозащитници изведнъж станаха обвинители? До един. Кога привържениците на оправдателните присъди и прекратените наказателни производства се превърнаха в борци за повдигане на обвинения и гонене до дупка дори при неясни и доста косвени улики за наличие на престъпление? Същите хора до вчера писаха писма до Брюксел, придружени от сълзливи партийни декларации, широко отразени от присъдружните им медии, че у нас пада мрак, репресия, диктатура, а прокуратурата е бухалка. Един ден тръбят, че Наказателният кодекс бил пълен с "мъртви текстове", на другия - с лекота използват всяка буква на пеналистиката, за да разпнат един баща, получил от съдбата най-тежката възможна присъда.
 
Това беше вчера, а днес добре мотивираните от ексбанкера врагове на държавното обвинение, заедно с поборниците срещу Цацаров от левичарско-либералната десница, желаят прокуратурата наистина да е бухалка, погнала почернен родител, понесъл вече (той лично и неговите близки) най-ужасното наказание, травма за цял живот. Ами нека правосъдниците за всеки докажат ясно и аргументирано вината на баща, който е убил детето си. Нали само те са умните, а обвинителите - глупаци по презумпция.
 
Второ – днешните "прокурори" не са загрижени за справедливостта и морала. Единственият им аргумент е дежурният хейт по мракобесната прокуратура, която има наглостта и дързостта да повдигне обвинения на покровителите и работодателите на горепосочените псевдообщественици, приписали си ролята на морална полиция в онлайн пространството, но все по-често и в реалните отношения.
 
Изключително лесно доказуемо е фалшивото им желание за "справедливост". Достатъчно е да посочим друг неприятен пример отпреди няколко години, отново свързан с трагична гибел на дете. Нали помним случая с депутата от ДСБ-Перник Валентин Павлов. Той е стоматолог, притежава клиника по дентална медицина, в която загина дете. До ден-днешен роднините на пациента обвиняват доктора за смъртта му, Павлов бе осъден условно на първа инстанция.
 
Разбира се, двата казуса са доста различни, поради простата причина, че във втория имаме медицинска интервенция, свързана със съответните рискове, които са били предвидими, но за чието избягване не са предприети нужните мерки. Допуснати са нарушения при изпълнение на служебни задължения, липса на консултация с анестезиолог, несъответствие с установени медицински стандарти. Отвратително е дори да се допусне, че при играта в планината бащата на загиналото дете е бил длъжен да предвиди риска от фаталния инцидент.
 
Само че когато прокуратурата повдигна обвинения на д-р Павлов за смъртта на 14-годишния пациент в условията на предизборна кампания, днешните "обвинители" на бившия транспортен министър тръбяха, че обвинението репресира политик, защото бил привърженик на съдебната реформа, лично гласувал за спорните идеи на един провален правосъден министър. 
 
Получава се така, че марксистите на 21-ви век искат обвинения за политика от ГЕРБ, но не и за политика от ДСБ Павлов. Защо сме ставаме свидетели на този двоен аршин? Апропо, от няколко дни псевдореформаторската шпицкоманда и пропагандните марионетки на укриващия се в Сърбия беглец от правосъдие реагират по подобен начин (както при случая с обвинителния акт срещу Павлов) след повдигането на обвинение и спрямо червения депутат Елена Йончева. Отново слушаме рефрените за атака срещу неудобните, за политическия натиск, който вече Специализираната прокуратура оказвала и прочие.
 
Но нека се върнем към фактите. Д-р Павлов е осъден, макар и на първа инстанция, макар и условно. Значи съдът е приел, че той е виновен за лекарската грешка, довела до смъртта на 14-годишния пациент. Оставаме в очакване на окончателното решение с усещането, че прокуратурата е постъпила правилно, като е повдигнала и защитила обвинението.
 
Елена Йончева е обвинена. При това за пране на пари - нещо доста неприсъщо за професията, с която обществото я познава, а именно журналистиката. Факт е също така, че тя дълги години е уважавана именно заради амплоато си на професионалист от "четвъртата власт", макар мнозина други таланти да не са имали достъп до ресурса, с който е разполагала. Само че г-жа Йончева отдавна вече не е част от "четвъртата власт", а от близо две години принадлежи на "първата". Тя е депутат в парламентарна република. И като действащ политик, наравно с всички останали би следвало да даде обяснение как и защо е участвала в офшорни дружества, в които са наливани пари, източени от влоговете във финансовата пирамида на Цветан Василев – КТБ. Оставям настрана въпроса колко журналисти имат участия в офшорни фирми, както и колко представители на медии, били те и ангажирани с разследвания, разполагат с достъп до 333 000 евро. Отговорите на тези въпроси, вярвам, ще чуем ако не днес и утре, то в съдебната зала.
 
Засега нека се ограничим в това да отговорим на въпросите кой и защо създава изкуствени истерии в държавата, представяйки държавното обвинение като дежурния виновник за всичко и враг № 1 на демократичния ред. За тяхно съжаление трябва да констатираме, че синхронизираните действия на дирижираните от задкулисието марионетки стават все по-видими.
 
Поживелите добре покрай пирамидата КТБ не спират да твърдят, че са жертви на мракобесна атака, изразяваща се в мегаделото с основен подсъдим Цветан Василев. Същото започваме да чуваме и за повдигнатите обвинения срещу адвоката на укриващия се ексбанкер. Не, няма репресии срещу защитниците, а има процесуални действия по разследване на престъпления, свързани отново с пране на пари. Какво са виновни разследващите, че работата се извършва от доверени лица, каквито са адвокатите, а може би именно заради това. Индулгенция никому, правилно посочи в началото на седмицата обвинител № 1. А не е като да липсват вратички в закона, даващи обяснение и защо е толкова голям интересът към позицията да си "почетен консул".
 
Истината е, че тезата за "лошата прокуратура" отдавна не е във фокуса на обществено внимание. Българите се научиха безпощадно ясно да разпознават фалшивите стражи на правосъдието и бутафорните жреци на правото. И това изнервя до безкрай задкулисните кукловоди, до един клиенти на Темида, похарчили десетки милиони за финансиране на хибридна пропаганда с обект държавното обвинение.
 
Защо пропаганда ли?
 
Защото как иначе да тълкуваме неистовото озлобление и коментарите, че трябва да се разследва Московски, а не Йончева и Павлов? Сигурен съм, че ако Московски не беше политик от ГЕРБ, нямаше да сме свидетели на лешоядството, с което бе нападнат персонално той и отказалата се да го разследва прокурорка. Не, ни най-малко не твърдя, че управляващите няма за какво да бъдат обект на проверки и обвинения – видяхме онзи ден Живко Мартинов -"Суджука" да се оправдава пред Националното следствие, видяхме и какво стана със заместник-кмета на столицата Евгени Крусев, убеден съм, че тепърва списъкът с изправени пред правосъдието представители на ГЕРБ ще расте, което е напълно логично. А в конкретния случай дори не говорим за разследване, свързано със служебните задължения.
 
Само че когато прокурорите повдигнат обвинения за хванати с белязани пари "зелена" кметица и нейната заместничка, когато на подсъдимата скамейка са пратени олигарх и приятелите му бивш вицепремиер и бивш министър, когато са налице доказателства за пране на пари от адвокат и депутат-бивш журналист, чуваме клишетата за политическа разправа, за мачкане на свободата на словото и за риск за демокрацията. Но случваше ли се това в Румъния? Същите български тролове срещу прокуратурата носеха на ръце в Съдебната палата Лаура Кьовеши, а днес заливат с огън и жупел Иван Гешев.
 
За добро или зло, цялото това двуличие вече избуява, а изпълнителите на пропагандните арии започнаха да пеят все по-фалшиво - дотам, че не им остана нищо друго, възползвайки се от трагедията на едно семейство, да му се нахвърлят като ято лешояди. 
 
Даниел Петров е докторант по Политология. Темите на научните му изследвания са свързани с българския политически процес и обществените трансформации в периода след 1989-1991 г. и проблемните полета в отношенията по оста "власт-институции-граждани". Професионалните му интереси са областта на организацията и управлението на предизборни кампании, продуциране на телевизионна публицистика, изготвяне на стратегически анализи и концепции в сферата на публичните политики.
 

По трима пенсионери дневно бити и грабени от бандити

Предишна новина

Парламентът прие промените в Закона за личните данни

Следваща новина

Коментари

14 Коментара

 1. 18
  | нерегистриран
  9
  -1

  Относно вините...

  Поради невежество снимката е прикачена да подсили внушението на статията.Накратко, казва обратното и я обезмисля напълно:)

  Това не е обикновена снимка, а покъртителна история.През 1993 година южоафриканският журналист Кевин Картър пътува за Судан, където „хваща” кадъра.За да го направи, дебне лешояда повече от 20 минути.Продава го на New York Times и печели Пулицър.Предизвиква остра реакция и обвинения.

  “Човекът, който настройва техниката си, за да направи перфектна снимка на детското страдание може би също е хищник, още един лешояд в кадър”.

  Три месеца след награждаването си с Пулицър, Картър се самоубива.. ”Много, много съжалявам. Болката от живота побеждава радостта до точката, в която радостта не съществува…..Преследват ме ярки образи на убийства и трупове и гняв и болка… образи на умиращи от глад или ранени деца, на безумци с пръст на спусъка, на убийци-екзекутори… ”пише Картър в предсмъртно писмо  От човешка гледна точка, трагедията с детенцето на министъра злополучното прекратително постановление съвсем не е способно да я приключи . Каквото и обвинение да повдигне прокуратурата, каквато и присъда да постанови съда, този баща ще се събужда във всеки ден от живота си занапред с мисъл за детето, умряло в ръцете му, с ясно съзнание как се е стигнало до там.Иначе казано, държавната репресия, каквато и да се състои или да е избегната, си е направо „ сън в лятна нощ „на фона на ада на собствената вина.

  От юридическа гледна точка, постановлението преобръща логическите представи за предвиждане и причинна връзка.

 2. 17
  Професионалните интереси | нерегистриран
  11
  -2

  Професионалните интереси на автора са да обслужва когото трябва. Може да го прави по най-глупавия и баданарски начин, но това се харесва на корпулентния бос на тази и подобните "медии". Стил, какво да го правиш

 3. 16
  Дъно | нерегистриран
  15
  0

  Е, това вече е дъното. Смърдящото дъно. Няма какво друго да се каже. Просто трябва санитарен кордон около „медията” и списвача.

 4. 15
  Позор | нерегистриран
  18
  0

  Тази статия и нейното оформяне /снимката/ е просто позорна. Както и тази медия. То бива да им личи платеното лакейство, ама тук направо обиждат читателя... и что за изрод е намерил такава снимка и я публикува изобщо! Евтин трик за увеличаване на ефекта само от заглавието... ами прочетохме... и не сме с автора на статията и тези които я публикуваха

 5. 14
  | нерегистриран
  10
  0

  Добре, че поне не обвиха детето за извършеното деяние Бог да се грижи за душичката му!

 6. 12
  RRR | нерегистриран
  17
  0

  Казуса е нарисуван, не знам колегата прокурор как посмя да напише подобна глупост.

 7. 11
  Мунчо | нерегистриран
  9
  0

  Единствено съм съгласен с това, че Обеднелите демократи са фарисеи. Затова и обществената подкрепа за тях е не повече от 3 %.

 8. 8
  ... | нерегистриран
  37
  -1

  В цялата статия не видяхме един юридически аргумент. Това ако е медия на правна тематика, аз съм готов да си скъсам правната диплома... Това момче Петров хубаво има ентусиазма да се мята на амбразурата, ама то трябва и малко техника за тая работа...

 9. 7
  | нерегистриран
  24
  -4

  АКО ДАНИЕЛЧО ИСКА ДА ВНУШИ, ЧЕ ПРАВОТО И МОРАЛА В БЪЛГАРИЯ СА КАТО УМИРАЩО АФРИКАНСКО НЕГЪРЧЕ Е МНОООГО ПРАВ!!!!

 10. 6
  | нерегистриран
  40
  -2

  Мисля, че журналистът с фотото се самоубива, поради натиска от страна на обществото, че не е оказал помощ.

  Въобще няма връзка с текста по-долу.

  ...

  Иначе поредната поръчкова статия не е и за четене. Политически евтини номера. Целият сайт е евтина слугинажна политика.

 11. 5
  123 | нерегистриран
  37
  -1

  Те и всички катастрофи стават по непредпазливост, г-н Петров, но водачите ги подвеждат под отговорност, нали? Толкова съм отвратен, че ние ми се започва тази тема,касаеща Московски и прокуратурата.

 12. 4
  | нерегистриран
  30
  -1

  Пришиването на снимката към текста е абсолютно неадекватно и доказва само едно- фрагментарно поназнайване на журналистическата професия, ако се брои за професия изобщо.Между другото, точно Судан е стряскащо недружелюбен към журналисти, а за тази снимка Картър е просто унищожен.

 13. 2
  Глупости | нерегистриран
  34
  -1

  Глупости на платен анонимник

 14. 1
  | нерегистриран
  32
  -1

  Ако тръгнем да броим делата за лекарски грешки активът няма да е в полза на Цацаров по никакъв начин. По случая в Перник има обвинение само защото тоя катил е бил от ДСБ, но какво става по остналите десетки дела, по които цацаратурата бичи прекратявания?

  Иначе делото за Московски Цацаров ще си го носи със себе си и след мандата. По-голям пасквил едва ли се помни в прокуратурата.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.