ЕС с нови правила при смесени бракове и съжителства

ЕС с нови правила при смесени бракове и съжителства

От днес започват да се прилагат регламентите на Европейския съюз (ЕС) за изясняване на правилата, приложими към имуществения режим на международните брачни двойки или регистрирани партньорства, съобщиха от Европейската комисия (ЕК). С тях се установяват ясни правила при развод или смърт и ще се сложи край на паралелните и евентуално противоречащи си производства в различни държави членки, свързани например с имущество или банкови сметки. Накратко те ще внесат повече правна яснота за международните двойки.
 
Заради невъзможността да се постигне единодушие сред всички държави членки, правилата ще се прилагат в 18 от тях: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Словения, Испания и Швеция.
 
"Началото на прилагане на тези регламенти е добра новина за нарастващия брой международни двойки в Европа. Става дума за даване на яснота на хиляди европейски двойки за това, какво ще се случи с тяхното имущество в случай на развод или кончина на един от двамата. Убеден съм, че тези разпоредби ще подпомогнат много европейски двойки да се справят в такива трудни моменти", коментира първият заместник-председател на Комисията Тимерманс. "Новите правила ще допринесат за по-лесното разделяне на общи активи и при по-малко разноски, както и за облекчаването на хората, намиращи се в трудни обстоятелства. Повече от 16 милиона международни двойки ще се ползват от ясни процедури в случай на развод или на смърт на партньор. Те ще могат да спестяват около 350 милиона евро всяка година под формата на правни разноски. Призовавам останалите държави членки да се присъединят към засиленото сътрудничество в интерес на всички международни двойки в ЕС", посочи Вера Йоурова, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието. 
 
Ето и какво целят новите регламенти:
 
да изясняват кой национален съд е компетентен да помогне на двойките при управлението на тяхното имущество или при разпределението му между тях в случай на развод, раздяла или смърт;
 
да изясняват кое национално право има предимство, в случай че са приложими правилата на няколко държави;
 
да улесняват признаването и изпълнението в една държава членка на съдебно решение по имуществени въпроси, постановено в друга държава членка;
 
18-те държави членки, присъединили се към засиленото сътрудничество, съставляват 70% от населението на ЕС и мнозинството от международните двойки, живеещи в Европейския съюз. Тези държави членки приеха регламентите през юни 2016 г. в рамките на засилено сътрудничество. Останалите държави членки могат да се присъединят по всяко време и към двата регламента. Държавите членки, които не участват в засиленото сътрудничество, ще продължат да прилагат своето национално право (включително нормите на своето международно частно право) към трансгранични случаи, свързани с имуществения режим между съпрузи и имуществените последици на регистрираните партньорства, уточняват от ЕК.
 
На 16 март 2011 г. Комисията прие две предложения за регламенти относно имуществения режим на международните двойки: единият за брачните двойки, а другият за регистрираните партньорства. Замисълът с тях бе да се допълни рамката на инструментите на ЕС за съдебно сътрудничество в областта на семейното право. Предложенията трябваше да бъде приети с единодушие в Съвета. През декември 2015 г. Съветът стигна до заключението, че не е възможно постигането на единодушие между 28-те държави членки. 17 държави членки отправиха искане към Комисията за засилено сътрудничество помежду им в областта на имуществения режим на международните двойки, което да обхваща както браковете, така и регистрираните партньорства. Кипър се присъедини към засиленото сътрудничество на по-късен етап. През март 2016 г. Комисията представи още две предложения, в които бе взето предвид политическото споразумение, постигнато в Съвета. На 24 юни 2016 г. Съветът прие и двата регламента. 
 

Спор в Съдийската колегия за ножицата в заплатите на съдебните служители

Предишна новина

За да си добър съдия, не стига само да си добър юрист, но трябва да си и добър човек

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    8
    0

    В цялата статия нито веднъж не е посочено кои са тези регламенти ( т.е. повече от един явно). Много добре ни информирахте!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.