Дянков, Трайков и Прокопиев не разбирали обвиненията срещу тях*

Дянков, Трайков и Прокопиев не разбирали обвиненията срещу тях*
Иво Прокопиев, снимка: Канал 3

Състав на Специализирания наказателен съд даде ход на делото срещу бившите министри от кабинета "Борисов" 2 Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и издателя Иво Прокопиев, които са обвинени за продажбата на 33% от държавния дял на ЕВН. Според спецмагистратите няма основания за спиране или прекратяване на делото. Защитата поиска обвинението да бъде върнато на прокуратурата заради неясноти и противоречия в обвинителния акт. Подсъдими с Дянков, Трайков и Прокопиев са и още са трима служители на Прокопиев в дружеството "Булброкърс" – Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев.
 
Бившият министър на финансите Симеон Дянков и Иво Прокопиев са обвинени за длъжностно престъпление, от което са настъпили близо 28 милиона лева щети на държавния бюджет. Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е обвинен за това, че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество, от което са настъпили вреди в особено големи размери.
 
Пред спецмагистратите Дянков, Трайков и Прокопиев заявиха, че не разбират обвиненията срещу тях. "Категорично не разбирам обвинението, защото има противоречия. Излиза, че аз съм обвинен, че съм защитил държавния интерес", каза Дянков. Трайков също посочи, че не знае в какво е обвинен. "Преди известно време лице на властови позиции ми даде яснота защо съм в тази зала, но това няма нищо общо с обвинителния акт", добави бившият енергиен министър. Прокопиев от своя страна определи делото като поръчка и го нарече фарс. "Ние сме жертва на политическа репресия", убеден е издателят.
 
Спор имаше и дали да бъде приет гражданският иск, заведен от Министерството на финансите. Според защитата той щял да затрудни делото, а освен това не може да има солидарен иск, без да има обвинение за съучастие. Адвокатите по делото твърдят и че сумите в обвинителния акт са различни от претендираните от ведомството щети. Спецсъдът обаче прие иска, тъй като отговарял на изискванията на закона и нямало да забави процеса. 
 
Следващото заседание по делото ще бъде на 5 март, за когато ще бъдат призовани и разпитани свидетели.
 

Още по темата

Рестарт на процедурата за избор на ръководител на Специализираната прокуратура

Предишна новина

Тръмп нарече шефовете на американското разузнаване наивни

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  Лозан Панов | нерегистриран
  10
  -8

  Шефе, измислил съм ново тълкувателно решение. Само нема се пуашиш!

 2. 5
  един от територия РБ, | нерегистриран
  1
  -5

  .,същото твърдях и аз, ,че не разбирам обвинението ,че съм защитавал държавните интереси ,но съм осъден на ЛС ,с нох.д.№522/98г.рай. съд Враца,оставено в сила с внох.д.№358/99г.на окр. “съд” Враца,и решение № 166 от 10.май 2000г.по н.д. №50/2000г.на върховния касационен “съд”,заради жалба до гл. прокурор 1996г.,че отделни длъжностни лица от отдел Грао,при община Враца ,без да са натоварени с функцията да приподписват и заверяват преводи на документи ,от и чужди езици неправомерно вършат това ,въпреки че са заверени в консулски отдел на Министерството на външните работи . Твърдяното от мен е ,препотвърдено от тогавашния ЮК на община Враца със становище до апелативен съд София по водено от мен гражданско дело срещу общината . ,въпреки това ,осъдиха мен, а не н-к ГРао.

 3. 4
  Меченце | нерегистриран
  12
  -10

  Тези тримата наистина са за затвора.

 4. 3
  Прокопиев,Иво Прокопиев | нерегистриран
  13
  -11

  Лозане,в теб ми е надеждата

 5. 2
  | нерегистриран
  11
  -8

  Важното е, че шпицкомандата на Цацаров знае какво решение трябва да произнесе

 6. 1
  RRR | нерегистриран
  19
  -5

  В съд всички оглупяват и нищо не разбират.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.