Василев с ново обвинение за източването на КТБ

Василев с ново обвинение за източването на КТБ
Цветан Василев ще бъде обвинен и за източването на 25 млн. евро от КТБ, снимка: Монитор

Укриващият се от българското правосъдие Цветан Василев ще бъде подведен под отговорност до дни по ново обвинение за злоупотреби с пари на вложителите в КТБ. То е за отпуснат от трезора кредит в размер на 25 млн. евро на "куха" фирма, без дейност и без право на подобно солидно финансиране. Василев ще отговаря пред Темида заедно с двама бивши директори на КТБ – Александър Пантелеев и Георги Христов. Пантелеев вече се сдоби с обвинение за присвояване в особено големи размери за отпуснатия неправомерно кредит. В четвъртък под отговорност беше подведен и Георги Христов, съобщава "Монитор".
 
Специализираната прокуратура твърди, че тримата са действали като организирана престъпна група. Двамата бивши изпълнителни директори са били подбудени от Цветан Василев, за да отпуснат заем от 25 милиона евро на вече публично известната офшорка, регистрирана на Британските Вирджински острови - "Далий Трейдинг Лимитед" . 
 
По данни на държавното обвинение 330 000 евро от този неправомерно отпуснат от директорите на КТБ кредит са отишли във фирма на соцдепутатката Елена Йончева. Именно затова тя вече беше подведена под отговорност за пране на пари, но по друга линия и в съучастие с адвокат, припомня изданието.
 
Заради предстоящото му ново обвинение Василев изпадна в паника и включи медийното си оръжие за разпръскване на лъжи – трибуната под наем Люба Кулезич, на която даде по скайп второ задгранично интервю за две седмици, коментира "Монитор". Журналистката, която е първа братовчедка на олигарха Николай Банев, е една от любимите "дръжки за микрофони", пред която подсъдимият банкер редовно се жалва. Изборът му най-вероятно се дължи освен на солидните хонорари, които през годините са текли към Кулезич от ТВ7, и на роднинската й връзка с другия подсъдим олигарх – Банев. Последният е стар съратник на Василев, с когото го свързват освен сериозни бизнес интереси и дебели като въжета руски връзки. В тв изявата банкерът-беглец се ожали, че едва ли не бил жертва на някакъв световен заговор, който имал за цел да докаже, че е отмъкнал парите на вложителите в КТБ, а той, видиш ли, бил чист като сълза. 
 
В интервюто си Василев се пробва да пришие на основния си противник Делян Пеевски и офшорката "Далий", въпреки ясните доказателства, че фирмата е на самия банкер-беглец. Подсъдимият за източването на милиарди от КТБ реално сам си призна връзката с офшорката, като демонстрира завидни познания върху схемата на отпускане на въпросния кредит от 25 млн. евро. Василев обяви, че бил даден от КТБ, за да финансира медийната агенция на рекламния бос Красимир Гергов "Пиеро 97". Срещу заема Гергов заложил дела си от 6% в bTV, държан посредством фирмата "Top Ton". Така докато се пробваше да замаже следите от поредната лъснала афера с негово участие, Василев реално доказа, че е използвал средствата на вложителите не само за да си напълни джобовете, но и за да се пробва да овладее тв ефира, заключава "Монитор".
 

Още по темата

Колтуклиева мълчи в съда за делото за неплатени данъци

Предишна новина

Бойлер на изплащане си купил полицейски шеф, задържан за корупция

Следваща новина

Коментари

0 Коментара