Има ли умишлен фалит на фонда за масова приватизация "Св. Никола"


Национален приватизационен фонд "Св. Никола" е регистриран през 1996 г. Определян е като фонда на бившата Държавна сигурност (ДС), поради принадлежността на повечето от членовете му от периода преди 1989 г. към ДС на БКП. В надзорния му съвет като зам.-председател влиза инж. Пенчо Адърски (изп. директор на ЕЛМА-АД, гр. Троян), там е дори и ген. Любен Гоцев. За изпълнителен директор на фонда за масова приватизация е избран Борис Бояджиев (тогава на 34 години) от Асеновград, завършил Аграрно промишлено производство в УНСС – София (ВИИ К. Маркс), щатен сътрудник в ДС.
 
Борис Бояджиев се насочва към ЕЛМА-АД, гр.Троян, най-големия на Балканите производител на електромотори среден габарит. Там има ресурсите, които му трябват. Има и много работници, от които могат да се вземат бонови книжки, по онова време официален платежен инструмент, с който Борис Бояджиев става милионер по-късно през 2012 г., когато след странна ликвидация всички активи стават собственост на Бояджиев и семейството му.
 
Борис Бояджиев и Николай Банев в епична битка за "ЕЛМА" АД
 
До 23 април 1997 г. Борис Бояджиев управлява "ЕЛМА" АД чрез подставеното лице инж. Пенчо Адърски. На Общото събранието на акционерите на "ЕЛМА" АД, провело се на 23. 04. 1997 г. Борис Бояджиев като представител на "Св. Никола" и кликата му биват изхвърлени от Банев, който поема управлението на "ЕЛМА"-АД. Борис Бояджиев и хората му, буквално бягайки, за да провалят обрата в управлението, "задигат" всичко, като Борис Бояджиев дори отправя закани и заплахи за саморазправа по "други начини" към Николай Банев. Това се превръща в зрелищен сблъсък в стил на мутрите от 90-те години на миналия век, документиран в същия протокол от общото събрание. Това слага края на периода Борис Бояджиев в "ЕЛМА" АД, който влиза в зловещи саги срещу "ЕЛМА"АД, завършили неуспешно за него. Тогава той се принуждава да се примири с Харманлийския завод "Димо Дичев", който през 1998 г. го прекръства на "Елпром Харманли" в опит да имитира производството на "Елма" АД. Започва да се опитва да произвежда и имитира моторите на "ЕЛМА" АД , като инж. Пенчо Адърски започва работа там.
 
Сега ще се върнем по-назад, за да видим откъде 34-годишният тогава Борис Бояджиев разполага с ресурса да купува предприятия за милиони.
 
През 1996 г. директорът на "ЕЛМА" АД инж. Пенчо Адърски убеждава стотици, хиляди работници и служители на "ЕЛМА" АД, а те на свой ред техните близки и познати, хора от Троян, да си дадат боновите книжки във фонда за масова приватизация "Св. Никола". Тезата е наивна, но сантиментална, "ЕЛМА"-АД да остане за троянци и под това мото Борис Бояджиев влиза в роля и се прави, че бил от Троян, от с. Балканец. Така уж троянецът от Асеновград Борис Бояджиев убеждава троянци да си дадат боновите книжки във фонда "Св. Никола". Съучредители във фонда за масова приватизация са майката и бащата на Петко Митевски.
 
Така през 1998 г. хиляди троянци – елпромци срещу боновите книжки стават акционери в Св. Никола (ИХК), за да се окаже, че само година по-късно, през 1999 г. акциите им са изчезнали. Започва разследване, полиция, дознание и всичко изчезва. Къде обаче са акциите на троянци, на елпромци!? Ако са изчезнали от едно лице, то те са се появили при друго, а кое е то?
 
Видно от търговския регистър Борис Бояджиев и свързани с него лица придобиват мнозинство във фонда за масова приватизация по един много странен начин. Днес има висящи множество жалби срещу Бояджиев във връзка с откраднатите акции, но той страхува хората и с основание. Другият масов приватизатор Банев е същият.
 
Годината на Бояджиев или 2011-а, фалитът на ЕЛМА-АД, ликвидацията на Св. Никола (ИХК) и обирът на Алфабанк
 
През 2011 г. фирма "Елком" ООД внася молба за несъстоятелност на "ЕЛМА" АД като през 2017 г. Борис Бояджиев се официализира като замества "Елком" ООД с договор за цесия. Така предположенията за неговата роля във фалита на гиганта "ЕЛМА" АД станаха факт. Това бе логичен резултат след като бе изхвърлен през 1997 г.
 
Фондът за масова приватизация Св. Никола (ИХК) е приватизирал срещу бонови книжки активи за милиарди като "Химатех" АД, "Димо Дичев" (от 1998 г. "Елпром Харманли"), "Фименко", Индустриален Център Искър, Индустриален Център Тракия, Балканска Звезда и др.
 
През 2011 г. Борис Бояджиев решава да ликвидира фонда за масова приватизация "Индустриална Холдингова Компания" (Св. Никола), тъй като фондът бил на загуба с 23 000 лева. Важно е да се отбележи, че фондът се издържа от разпределение на дивидент, какъвто години наред Бояджиев не е разпределял, а от там фондът бил тласнат към фалит. За ликвидатор на фонда бил избран Георги Богданов, който през 2012 г. приключил ликвидацията, за да може всички активи да се озовават при самия Борис Бояджиев и жена му Теменужка (Митевска) Бояджиева, сестра на Петко Митевски, свързан с обира на Алфабанк отново през 2011 г. с над 21млн. лева.
 
Последната работа на Петко Митевски била в "Химатех" АД, собственост на Бояджиеви
 
Днес троянци-елпромци са без боновите си книжки. Днес Борис Бояджиев фалира "ЕЛМА" АД, фалира "Св. Никола"/ИХК/, свързан е с обира на Алфабанк и всичко това пред нашите очи и за наша сметка.

Цветан Василев пак се опита да финтира Темида

Предишна новина

Дават резерв от 100 000 лв. на Съдийската и Прокурорската колегии за награди на магистратите

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  Защо СГП скри делото срещу Борис Бояджиев по пр.пр. 7271/2000г. по описа на СГП!? | нерегистриран
  2
  0

  Госпаода, криминалният масов приватизатор Борис Бояджиев ли е откраднал боновете ?! Най-вероятно ДА! Ами нали при него след ликвидацията на фонда и най-накрая са отишли всички активити на фонда за грабеж на народа!? Ами я сега да питамв аз като хиляди хора подадаха жалби срещу него като изп.директор на фонда Св.Никола , и бе образувано ДП 706/2004г. по описа на СИО-ССлС и пр.пр. 7271/2000г. по описа на СГП защо през 2014г. бе прекратено!? Защо 14 години нямаха волята да проумеят кой е откраднал боновите книжки и след като през 2011г. фонда фалира, делото било прекратено защото вече нямало предмет на кражба!!! Нямало активи!!! Ами къде са активи бе господа!? Ами какво повече трябва да намерим бе хора, откраднати активи от масов приватизатор!? Активите са при Борис Бояджиев и семейството му!!! Защо това не се върне на държавата, на народа, а остава при един селянин който се парви на селски тарикат?! Това ченге от ДС е супер нагло!!! Защо такива като Банев и Бояджиев, които обраха народа имат самочувствието да казват на държавата какво да прави. Толкова ли дълго държавата ги е толерирала за да се чувстват като господари на народа!!! До кога, защо прокуратурата покри случая през 2014г.!? Искаме си парите г-н Главен прокурор! Не се страхувайте от Банев и Бояджиев. Те са от Хасковско, донсници на ДС, но ние българите също сме хора!

 2. 3
  Иван Иванов | нерегистриран
  2
  0

  За Банев всички разбрахме и прокуратурата се задейства и Баневи са в ареста. За този Бояджиев четем за пореден път и се чудя... властта спи ли или този човек е над нея, че още не са се задействали и не е задържан... Защо няма разследване срещу Бояджиев!

 3. 2
  Банев = Бояджиев | нерегистриран
  3
  0

  За откраднати бонови книжки имаше много жалби, образувано бе дело, до къде стигна? Бояджиев е на свобода още?

 4. 1
  | нерегистриран
  5
  0

  Че то това беше идеята на "масовата приватизация" на Виденов - народното имущество да стане имущество на видни комунисти!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.