Дават резерв от 100 000 лв. на Съдийската и Прокурорската колегии за награди на магистратите

Дават резерв от 100 000 лв. на Съдийската и Прокурорската колегии за награди на магистратите

За първи път Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие решение за разпределението на резерв по бюджета на съдебната власт, с който да бъдат осигурени средства за парични награди на съдиите, прокурорите и следователите.

Средствата са в общ размер на 100 000 лв., като първоначално предложението беше те да бъдат разпределени по равно между двете колегии на кадровия орган. Преди две седмици обаче съдебният кадровик Атанаска Дишева заяви, че подобно равно разпределяне на общата сума не е справедливо, тъй като съдиите в системата са повече от прокурорите и следователите, което, според нея, налага предварително изчисление и разпределяне на средствата според числеността на магистратите. Така Комисията "Бюджет и финанси" към кадровия орган извърши проверка, а сметката показа, че процентът на съдии към прокурори и следователи в системата е 52% към 48% на база налични щатове. Според крайните изчисления на база тази численост, на Съдийската колегия се полагат 51 784 лв., които в рамките на 2019 година ще могат да бъдат разпределени измежду заслужилите награда съдии, а на Прокурорската колегия -  48 216 лв. за прокурори и следователи.

Комисията "Бюджет и финанси" бе подготвила и алтернативен вариант, при който броят на магистратите е изчисляван на база заети, а не налични длъжности в системата, но този вариант не е бил подкрепен, тъй като в рамките на година заетите щатове предстои да се променят.

С 16 гласа "за" Пленумът на ВСС подкрепи предложението на Комисията и разпредели резерва по колегии, спрямо първия вариант.

Има ли умишлен фалит на фонда за масова приватизация "Св. Никола"

Предишна новина

Още близо 13 години затвор за бившия президент на Бразилия

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  наглите | нерегистриран
  1
  -1

  Наистина това е наглост!!!Пенсионираш се, взимаш двадесет заплати иииии защо пък не и още една тлъста заплатка отгоре за награда....... Къде е чувството за мярка, къде е морала ???

 2. 9
  !!! | нерегистриран
  1
  -1

  При наличието на хиляди левове при пенсиониране , защо не и награда една заплата отгоре......Възмутително и неморално!!!

 3. 8
  От Разград | нерегистриран
  8
  0

  Мерсии на ПЛЕНУМА и на нашия земляк във ВСС-то за допълнителния бюджет!Дали ще спечели ако кандидатства за поста Главният!Дали Розовите бузки,агнешки глав...Или червените ескадрони ще ударят рамо! Дали между тях има разлика?!

 4. 7
  | нерегистриран
  6
  -10

  еха ... 10 процента увеличение на заплатите от 01.01.2019 г.; по още 100 лв ранг, и сега и награди, а ги няма с дни по кабинетите. Господата не работят! Проверете!! Нещо за секретарите, няма ли да има, тъй като им пишем всичко от закрито с.з. Не се ли срамувате, поне проверете кой им върши работата!! Направете проверки, вижте кой какво е писал, дори закъсняват и за съдебните си заседания и се налага да лъжем адвокати и страните по делата СРАМ! 5. 6
  | нерегистриран
  5
  -5

  Да вземат да пренасочат парите за обезщетения, които трябва да плащаме след осъдителни решения от Еспч вледствие на добрата работата на магистратите и милиционерите. Да не ги забравяме и тях.

 6. 5
  муйо | нерегистриран
  11
  0

  ха-ха-ха, хи-хи-хи, хо-хо-хо!

 7. 4
  RR | нерегистриран
  11
  -4

  №2 - караш го като дявола с Евангелието! Не, не става дума за това! Касае се за оказване на морална подкрепа на хора, които от години имат позитивни резултати, даже отлични, не създават проблеми на системата и гражданите, произнасят се качествено и в срок т.е. имат конкретен принос за положителния облик на системата. Помощници също не се предоставят на всички, а в прокуратурите са превърнати не на прокурорски, а на административни помощници - подпомагат на 80-90% дейността на ръководството. Та..., хейти си ама по-обосновано някакси.

 8. 3
  RRR | нерегистриран
  7
  -2

  За прокурорите е ясно, цялото войнство от т.н. АПБ са кандидати.До сега много рядко са награждавали наблюдаващ прокурор по тежък процес, винаги печели началника или началника и всички нагоре, които се кичат като наблюдаващи от горна прокуратура.Да не изреждам примери в годините.

 9. 2
  | нерегистриран
  7
  -13
  До коментар #1 от "RR | нерегистриран":
  Отпуснатите пари, представляват суми за около 15-20 награди във всяка колегия. Капка в морето! И като се има предвид, че те се отпускат НАЙ-ВЕЧЕ И ПРЕДИ ВСИЧКО по решение на административния ръководител с когото може и да не си в добри взаимоотношения е ясно, че те няма да достигнат до РАБОТЕЩИТЕ, а до ПРИБЛИЖЕНИТЕ. Другите ще продължат да местят планини, които никой не забелязва.

  Е,да,абсолютно,трябва да има награди за съдиите,както навремето в Гърция - че не закъсняват за работа,също и служебен автомобил,ведомствено жилище,и поне 3 съдебни помощника,които да местят планините вместо него, докато самия съдия дълбомислено умува над някой значим правен въпрос по време на съдебената ваканция,прекарана в Мексико.

 10. 1
  RR | нерегистриран
  22
  -7

  Отпуснатите пари, представляват суми за около 15-20 награди във всяка колегия. Капка в морето! И като се има предвид, че те се отпускат НАЙ-ВЕЧЕ И ПРЕДИ ВСИЧКО по решение на административния ръководител с когото може и да не си в добри взаимоотношения е ясно, че те няма да достигнат до РАБОТЕЩИТЕ, а до ПРИБЛИЖЕНИТЕ. Другите ще продължат да местят планини, които никой не забелязва.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.