Парламентарна комисия ще проверява случая с Гебрев и възможната връзка с отравянето на Скрипал

Парламентарна комисия ще проверява случая с Гебрев и възможната връзка с отравянето на Скрипал
Шефът на Бандата за 1 евро, с която Цветан Василев се пробва да открадне част от златните активи на КТБ - Пиер Луврие (вляво), с ръководителя на украинските сепаратисти Игор Стрелков - Гиркин, снимка: Монитор

В четвъртък в Комисията за контрол над службите за сигурност ще се състои изслушване на компетентните институции във връзка с отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев и информациите за съпричастност на извършителя със случая "Скрипал", съобщи председателят на Вътрешната комисия на парламента и зам.-председател на групата на ГЕРБ в Народното събрание Цветан Цветанов. 

Аз съм сигурен, че вече е създадена необходимата координация между българските, британските и европейските власти по случая и се работи активно по него, коментира още Цветанов и подчерта, че в последните 3-4 години България, ЕС и САЩ са подложени на хибридна атака от Русия. Цветанов изрази мнение, че случаят "Скрипал" само е затвърдил позицията на ЕС за продължаване на санкциите срещу Русия. По думите му Русия иска да отклони ЕС от политиката му за единство в името на всеобщия просперитет. "Има информации за руска намеса посредством онлайн и социалните медии в изборите в няколко държави, което във всеки един от случаите доведе до дестабилизация. Съществува мнение, че дори "Брекзит" се е случил под такова влияние", заяви още Цветан Цветанов пред журналисти в Харманли. 

По-рано оръжейният търговец Емилиян Гебрев, цитиран от "Свободна Европа", е отрекъл да е споделял пред британския сайт "Белинкат", че според него възможните мотиви за отравянето му са два – доставено от него оръжие за Украйна, както и интерес на Русия към завода "Дунарит" в Русе. 

В обширен материал по темата, обаче, вестниците "Телеграф" и "Монитор" припомнят опитите на Цветан Василев да прехвърли "Дунарит" на руснаци , както и последващите действия на банкера беглец за запазване на контрола над оръжейния завод именно чрез Емилиян Гебрев. 

"Преди рухването на пирамидата "КТБ" през 2014 г. "Дунарит" беше използван от Цветан Василев като разпределителен център, чрез който бяха усвоявани кредити от банката и впоследствие предоставяни като "заеми" на фирми бушони. Разбира се, без обезпечение. Според отчетите на синдиците на КТБ по тази схема са потънали над 90 милиона лева, впоследствие прихванати с фалшиви цесии по времето на квестурата. Отделно от това дружествата, участвали във веригата на собствеността – "Хедж инвестмънт" и "Кемира", също дължат над 53 милиона евро на фалиралия трезор", пишат изданията. След бягството на Василев източването на предприятието продължава в посока Сърбия, а държавата е принудена да води съдебни дела за отмяна на прихващанията и за попълване на масата на несъстоятелността. От своя страна Антикорупционната комисия запорира акциите в "Дунарит" като част от незаконно придобитото имущество на финансовия фараон. Докато твърди от луксозния си хотел в Белград, че уж щял да "спасява" банката, Василев всъщност усилено работи по вторичното разграбване на активите й, а "Дунарит" е бил съществена част от този обир, посочват още "Телеграф" и Монитор".

"Дунарит" подарен от Василев първо на руснаци, а после на Гебрев

В началото на 2015 г. в управлението на групата "Дунарит" изведнъж се появява мистериозният белгиец с руски паспорт Пиер Луврие, оказал се подставено лице на руския православен олигарх Константин Малофеев и изключително близък с ръководителя на руските сепаратисти в Украйна Игор Гиркин-Стрелков. На шумно рекламирана пресконференция, провела се на 24 март 2015 г. в хотел "Хилтън" в София, Луврие се появява заедно с англичанина Брус Бауър, украинеца Анатоли Кайро, френския генерал Бертран Кавалие и Жан Жакобе, част от фирмата LIC 33, на която Цветан Василев, по думите на самия Луврие, лично бил продал дружествата БТК, "Дунарит", "Авионамс", НУРТС, "Гарб" и First Digital (всички намиращи се под контрола на бившия банкер и за чието закупуване обаче са използвани пари на вложителите в КТБ). Общата стойност на тези фирми възлиза на над един милиард евро, но общата продажна цена, гордо обявена на пресконференцията от мосю Луврие, е… само 1 евро, за сметка на което LIC 33 била поела задължение да покрие дълговете на придобитите фирми от 900 милиона евро. Малка, но съществена подробност е, че LIC 33 не е разполагала с подобни средства, а тепърва щяла да ги набира на "международните пазари".

Така тихомълком Цветан Василев на практика подарява военния завод "Дунарит" на подставените лица на Константин Малофеев, опитвайки се прикрият този факт под маската на "западни инвеститори".

Василев и Гебрев – престъпният тандем от 2016 г. за присвояване на "Дунарит"

След като аферата е разкрита от българските медии, включително и от "Телеграф" и "Монитор", собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски, които поставят въпроса как е възможно един от най-големите военни заводи на Балканския полуостров да бъде подарен от Василев на руското подставено лице Луврие, участниците в схемата са принудени да върнат дружествата. 

Впоследствие, в края на 2015 г., се появява втори руснак – Дмитрий Косарев, също служител на Малофеев, твърдейки, че е "независим" бизнесмен, който е получил от Василев същите фирми, включително и "Дунарит". След като и този номер не минава пред българското общество и пред измамените вложители в КТБ, в началото на 2016 г. Цветан Василев започна реализирането на план, този път с участието на Емилиян Гебрев, за окончателно скъсване на връзката на "Дунарит" с получените кредити от банката. "Така Гебрев реално се явява продължение на неуспялата сага с "руснака" Луврие. Втора серия на един и същ филм с режисьор Цветан Василев. Гебрев е удобното продължение на кражбата, а не "руска" жертва", коментират "Телеграф" и "Монитор".

Тази времева подробност е изключително важна, защото само три години по-късно и Василев, и Гебрев удобно ще са я забравили и ще започнат да бълват инсинуации, пропускайки факта, че през цялата 2015 г. "Дунарит" на практика е бил собственост на руснаци.

Лъжите на Емилиян Гебрев за отравянето му и "Дунарит"

Гебрев е лице от времето на комунизма, свързан с българските тайни служби и работещ при социализма в оръжейния гигант "Кинтекс". След промените става крупен частник, или по-скоро фактурист комисионер, работещ с държавните предприятия от военнопромишления комплекс, източвайки финансовия им ресурс, пишат "Телеграф" и "Монитор".

През 2015 г., и по-точно на 21 юни, в пресата се появява съобщение, че Гебрев и синът му са били отровени, вероятно през пролетта на същата година. И двамата оцеляват, а публикацията във вестник "24 часа" посочва, че причината може би се корени в реализирана от Гебрев крупна сделка със специална продукция за Украйна. Няколко години този инцидент е напълно забравен, а самият Гебрев не обелва и дума за причините. Какви интереси е засегнал оръжейният аферист, има ли наистина умишлено отравяне или не, остава загадка. Не е загадка обаче, че дори да има такъв инцидент, то той няма как да е свързан с "Дунарит", както услужливо ще си "припомни" години по-късно Гебрев. Сега той твърди, че може би отравянето му през пролетта на 2015 г. е, защото месец-два преди това се бил интересувал от "Дунарит", а тази нова измамна мантра, тръгнала от страниците на изданието "Капитал" и няколко седмици тиражирана от сайтове в България, свързани с Иво Прокопиев и Цветан Василев, от четвъртък късно вечерта е намерила място и в чужди медии, включително в британския сайт "Белинкат", направил разкритията за руските агенти Мишкин и Чепига, свързвани с отравянето на Скрипал. Вярно е, че там "Дунарит" не е посочен изрично, а се говори за "фабриката за оръжие на Гебрев" като една от двете възможни причини за отравянето му, наред с "украинската сделка" за доставка на оръжие.

Именно "Белинкат", стъпвайки върху "разследването" на "Капитал", сега установява, че вероятен руски агент - Сергей Федотов, също замесен в случая "Скрипал", през 2015 г. бил посетил България и това посещение съвпаднало с инцидента с Гебрев и сина му. За пръв път се посочва и точната дата на отравянето – няколко дни преди 28 април 2015 г. Никой обаче не проверява дали в инсинуациите на "Капитал" има нещо вярно, пишат още "Телеграф" и "Монитор" и допълват, че "липсва всякаква логика Гебрев да бъде тровен през април 2015 г. заради "Дунарит" и евентуални "руски интереси" към това предприятие, след като дуото Луврие - Малофеев вече официално са обявили през март същата година собствеността си в "Дунарит". По това време Гебрев още не участва в схемите на Цветан Василев, свързани с военния завод. Той се появява година по-късно като продължение на неуспялата "руска" сага със собствеността на "Дунарит". Все пак и продавачът на завода, купен с пари на КТБ, е един и същ – Цветан Василев, само изпълнителите на кражбата са различни.

"Разбира се, и тази мантра на триото Василев – Гебрев - Прокопиев няма да издържи дълго, но жалкото е, че вложителите в КТБ ще бъдат за пореден път "отровени" от банкера беглец и неговите съратници в България", коментират изданията.

Групата "Дунарит" и към момента дължи около 190 милиона лева на Фонда за гарантиране на влоговете, а опитите на Гебрев да се представи за "собственик" на това предприятие, при това без да е платил нищо от тези дългове, удрят от три години на камък. Заради което са и всичките хибридни атаки, измислени привръзки и "отравяния". Ако схемата на Василев и Гебрев беше сработила и кражбата на "Дунарит" беше окончателно завършена, на никого дори нямаше да му хрумне да заговори за "Новичок" или "руски интереси" към "Дунарит" точно през 2015 г. и прочие абсурдни твърдения. "А какви са истинските причини за отравянето на Гебрев, ако, разбира се, наистина е бил отровен, е въпрос на разследване от компетентните за това органи. А не на тиражиране на лъжи, разпространявани от хибридни сайтове под контрола на Цветан Василев и Иво Прокопиев, които "медии" в бързината дори не са си направили труда да проверят верните дати и години", посочват "Телеграф" и "Монитор". 

Чудовищният случай "Скрипал"

66-годишният бивш офицер от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха намерени в безсъзнание на пейка в английския град Солсбъри на 4 март м.г. Оказа се, че те са били отровени с нервнопаралитичното вещество новичок. За покушението бяха обвинени агентите на ГРУ "Руслан Боширов" (Анатолий Чепига) и "Александър Петров" (Александър Мишкин). Те отишли в Солсбъри, за да намажат дръжката на бравата на дома на Скрипал с новичок, и веднага се върнали в Москва със самолет. Те изхвърлили на боклука шишенцето от парфюм, в което била отровата. Сергей и Юлия Скрипал бяха спасени след няколкомесечно лечение, но англичанката Доун Стърджис, която е намерила шишенцето, почина.

"Медиите по цял свят определиха случая "Скрипал" като чудовищен. И ако това се е случило в България, институциите, в лицето на прокуратурата, МВР и ДАНС, са длъжни да кажат дали всичко това е истина или лъжа. Бързо трябва да стане ясно дали тази версия на Гебрев, тиражирана през кръга на Цветан Василев и Иво Прокопиев, е спекулация, тъй като крадците са хванати, когато слагат ръка на държавно имущество, и сега разиграват театър пред обществото. И ако това е театър, тази организирана престъпна група трябва да понесе своята отговорност, в лицето на държавните органи. Не може институциите тъкмо сега да мълчат", коментират в заключение "Телеграф" и "Монитор".

Още по темата

Недопустимо е шофьори да карат пияни, но промяната трябва да започне от училище*

Предишна новина

Георги Чолаков: ВАС е единственият съд, който защитава гражданите от администрацията

Следваща новина

Коментари

0 Коментара