Гебрев е вечерял и с руски партньори вечерта преди отравянето

Гебрев е вечерял и с руски партньори вечерта преди отравянето
Главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър Младен Маринов бяха изслушани в Комисията за контрол на специалните служби на Народното събрание, снимка: Булфото

Обвиняемият оръжеен търговец Емилиян Гебрев е вечерял с руски и полски бизнес партньори вечерта преди да му се появят симптомите на отравяне. Досега се знаеше, че Гебрев е вечерял само с поляци. Това стана известно след изслушването на главния прокурор Сотир Цацаров и на вътрешния министър Младен Маринов, както и на началниците на ДАНС, цивилното и военното разузнавания от Комисията за контрол на специалните служби на Народното събрание по случая с опита за убийство на приближения до Цветан Василев бизнесмен.
 
"В никакъв случай не твърдим, че Гебрев е претърпял хранително отравяне", обясни Цацаров. Разследването се води за опит за убийство, като двете линии на разследване са свързани с опита за отравяне и с пребиваването на руски граждани у нас. Според Цацаров мотивът за опита за отравяне трябва да се търси към онзи момент - 2015 г. или преди това. "Мотивите за този опит за убийство според мен трябва да се търсят към момента на осъществяването му т.е. в събития, които са били към 2015 г. и може би малко преди тях. Г-н Гебрев сам заявява, че не може да открие мотив, тъй като той счита, че такива причини към онзи момент не са съществували", каза Цацаров пред журналисти в парламента. 
 
Обвинител №1 опроверга твърденията на Гебрев и на "медии", свързани с Цветан Василев, които пропагандират тезата, че отравянето му е станало заради опитите за овладяването на военния завод "Дунарит". "Имаше медийни изяви на лица, които се представят за близки до г-н Гебрев. Те наистина са, но общо взето събитията, за които те говорят, са се развили доста време след 2015 г. и се развиват и понастоящем. Те по никакъв начин не могат да бъдат съотнесени към април 2015 г.", добави Цацаров и уточни, че прокуратурата ще изиска всичката документация за осъществените сделки от Гебрев около и преди отравянето му.
 
Няма преки доказателства, че Сергей Федотов, за когото британски сайт съобщи, че е агентурното име на служител на Руското военно разузнаване (ГРУ), пряко е участвал в отравянето на Гебрев, стана ясно още от думите на Цацаров. "Това, което може да се заяви категорично, е само съвпадението на пребиваването на руския гражданин Сергей Федотов в деня, в който Гебрев е изпаднал в тежко здравословно състояние", обясни още Цацаров. 
 
Главният прокурор заяви, че е информирал депутатите за всичко, което е установено и може да бъде казано по досъдебното производство. Цацаров обясни, че на членовете на комисията са представени всички данни за Федотов и други руски граждани, които касаят не само трикратното влизане на руснака и съответно излизане от българска територия, но и всичко, което заедно с ДАНС и МВР е събрано за техния маршрут – пътуване, места за настаняване, пребиваване, други руски граждани, които са били с тях и т.н. Всички резултати от експертизите са изпратени на британските служби, включително и тези, направени от финландската лаборатория. "Гебрев твърди, че веществото е "Новичок", единственият начин да установим дали това е, или не е "Новичок", е изследване, което могат да направят само британските власти", заяви Цацаров.
 
Случаят "Гебрев" се разследва на два етапа. Първият е, когато той е настанен в болница, като е образувано досъдебно производство за опит за убийство с неизвестен извършител, заяви на свой ред министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Няколко дни по-късно и директорът на "Емко", и синът на Гебрев са настанени в болница със същите симптоми. Назначени са експертизи, разпитани са над 30 лица, които са имали отношения и срещи с тях, разговаряно е със специалистите на ВМА за евентуалното отровно вещество, което е било погълнато от пострадалите, обясни Маринов.
 
Към този момент - 2015 г., в остатъчна вода от кафе машина, в къщата, в която живее Емилиян Гебрев, е установено фосфорорганично вещество, което по състав съвпада с веществото в кръвта на пострадалия. Другата храна, която е изследвана, е салатата, която той е консумирал. Там е открито друго вещество - пестицид, но то не е причина за състоянието на Гебрев, защото е в много малки количества, каза още вътрешният министър. Вторият етап на разследването започва през ноември 2018 г., когато в МВР постъпва информация от прокуратурата за възобновяване, отбеляза Маринов. Той припомни, че тогава е създаден съвместен екип за разследване между служители на ДАНС, МВР и прокуратурата

 

Цацаров, Маринов и Георгиев на среща с президента
 
В рамките само на няколко часа днес главният прокурор посети Министерския съвет за среща с американския посланик и с премиера, беше и в президентството, а сега е в парламента. Посещението при държавния глава Румен Радев се е провело в ранния следобяд.
 
С него са били председателят на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешният министър Младен Маринов, съобщи в-к "24 часа". Според изданието акцент на разговорите са били сигналът от САЩ за преводи на пари от Венецуела в България и разследването за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев.
 
По-рано главният прокурор участва в среща с американския посланик Ерик Рубин и с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет по темата с парите от Венецуела, а следобяд бе и в парламента, където има комисия за контрол над службите. 

Още по темата

Законът е специален по отношение на заплатите на прокурорските помощници

Предишна новина

Татяна Дончева стана адвокат на Банева, но не успя да я извади от ареста

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  2
  -2

  Е, то и цар Борис ІІІ е починал няколко часа след като е посетил съветското посолство. Матушката очевидно не се е променила!

 2. 1
  Tribus Verbis | нерегистриран
  12
  -2

  Голямо напъване на празен свят- вече трета статия по темата за 24 часа, само и само някой да не вземе да си помисли че истинския им собственик има нещо общо с това отравяне. Пушилка до дупка. Аз не бих си го помислил, но сега като гледам колко шум вдига този "правен" сайт в обратна посока, вече съм убеден че именно пълничкия е замесен. Това е резултатът от "редакционната политика"- когато лъжеш винаги и за всичко, след това дори да кажеш истина, вече не ти вярват.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.