Мария Попова, председател на Административен съд-София област:

Ефектът от промяна на подсъдността вече е налице, очакваме подкрепа от ВСС при евентуални кадрови проблеми

Ефектът от промяна на подсъдността вече е налице, очакваме подкрепа от ВСС при евентуални кадрови проблеми
Съдия Мария Попова, председател на Административен съд София-област

Госпожо Попова, след приемането на последните промени в АПК, Административен съд-София област (АССО) пое като първа инстанция делата срещу актове на ключови регулатори като Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор и т.н. Увеличиха ли се делата в съда и натоварването на колегите Ви?

Ефектът от законовите промените вече е налице. Вече над десет са делата по Закона за защита на конкуренцията, които се отличават със съществена фактическа и правна сложност. А миналата седмица бяха образувани и първите дела на Комисията за регулиране на съобщенията и Комисията за финансов надзор.

Трябва да кажем, че законодателят промени подсъдността на 12 закона, в т.ч. Кодекса за застраховането, по които административните актове бяха насочени пряко към Административен съд-София област. Разчитам преди всичко на усилията и отговорността, които ще бъдат положени от колегите магистрати в АССО, на помощта и съдействието на колегите съдии от Върховния административен съд (ВАС), които са разглеждали досега тази материя и не на последно място - на разбиране и подкрепа от страна на Висшия съдебен съвет (ВСС) при разрешаване на евентуални кадрови проблеми, които предполагам, че ще възникнат съвсем скоро.

На съда, който ръководите, бяха възложени и делата по жалби в конкурсите за нотариуси. В началото на януари 2019 година правосъдният министър Цецка Цачева издаде заповед за вписването на спечелилите места в последния конкурс за нотариуси от края на миналата година. Има ли вече постъпили жалби в АССО и на какви основания се оспорват резултатите от процедурата?

В рамките само на един месец бяха образувани повече от 100 дела срещу заповеди на министъра на правосъдието във връзка с проведения ĸoнĸypc за нотариуси, назначаването нa cпeчeлилитe ĸaндидaти и вписването им в peгиcтъpa нa Hoтapиaлнaтa ĸaмapa. Ocпopeни бяха и първоначалната заповед за откриване на конкурсната процедура, както и зaпoвeдта зa oтĸpивaнe нa дoпълнитeлни мecтa зapaди нaличиeтo нa ĸaндидaти c paвни peзyлтaти. Делата са насрочени и предстои те да бъдат разгледани от съдиите в АССО. Образуваните производства по първоначалната заповед са изпратени по подсъдност на ВАС, а производствата, по които се оспорва конкретна заповед за конкретен район, но са изложени доводи за незаконосъобразност във връзка с незаконосъобразността на тази заповед, са спрени до произнасянето на ВАС.

Пред АССО, освен актовете на всички регулатори, ще се обжалват и отказите на президента по Закона за българското гражданство. Разполагаме с информация, че в МП има около две хиляди висящи преписки.

Да, става дума за едно съвсем ново производство. Ако трябва да сме прецизни, в Закона за българското гражданство е предвидено, че само непроизнасянето на министъра на правосъдието в предвидените срокове и прекратяването на производствата пред него ще подлежат на обжалване пред АССО, като съдът ще проверява само движението на процедурата и ще се произнася с определение, което е окончателно. По този начин се реализира една отдавна съществуваща идея - да се приложи конституционното право на гражданите да обжалват всички административни актове, които ги засягат.

Сред последните промени в АПК фигурира и разпоредба, според която се дава възможност за закрити съдебни заседания в касационното производство. АССО е касационна инстанция по наказателни дела от административен характер на районните съдилища в Софийска област. Как възприемате тази нова законодателна поправка? Ще спести ли време и ресурс на съдиите?

По този въпрос очакваме решение на Конституционния съд. Личното ми мнение се припокрива с това, изразено от Пленума на съдиите от ВАС в края на януари т.г., а именно, че не е необходимо да има закрити заседания и че това е противоконституционно. Както и досега, право на страните е да преценяват какъв тип заседания – открити или закрити - искат да има в касационното производство.

А как се отрази прехвърлянето на данъчните дела към всички административни съдилища в страната на АССО? Какъв е броят на новопостъпилите дела в съда от влизането в сила на поправките?

Засега не мога да кажа, че има голям брой данъчни дела в нашия съд, но все още е рано да се правят генерални изводи. Необходимо е време – може би половин или една година, за да се направи преценка на реалната ситуация. Отбелязвам, че е налице нарастване на броя на делата в резултат на промяната в местната подсъдност, т.е. жалбите да се подават по адрес или седалище на физическото лице и юридическото лице. Този ефект също беше очакван предвид обстоятелството, че София област е най-голямата област в страната, с 22 общини. Ежедневно постъпват прекратени и изпратени по подсъдност от АССГ дела.

Административното правораздаване у нас на няколко пъти бе оценено много високо от ЕК в мониторинговите доклади. Какво обаче още е нужно да се доизглади, да се усъвършенства в работата на административните съдилища и в административния процес като цяло?

Административното правораздаване в страната заслужено получава тази висока оценка и мога да кажа, че това е абсолютно обективно. И работата на АССО не прави изключение от останалите административни съдилища в страната. Неслучайно нашият съд получи доверие и беше натоварен с допълнителни функции с промените в АПК. Над 90% от делата в АССО приключват в кратки и разумни срокове, а решенията се изписват в инструктивния едномесечен срок. Подчертавам, че това се дължи на отличната работа и на старанието, полагано от колегите, а не на ниската натовареност на съда, както се твърдеше доскоро. С гордост отбелязвам, че видно от състава на съда, професионалната биография на всеки един от колегите води до извода, че на едно място е събран сериозен като обем управленски и съдийски опит. Оценка за перфектната работа на съдебната администрация може да се получи и от страните по делата - адвокати, вещи лица и граждани. Важно е преди всичко дa миcлим зa интepecите нa страните в процеса. От това зависи дaли тe щe пpoдължaт дa бъдaт пo-cĸopo ĸpитични ĸъм aĸтoвeтe нa cъдилищaтa. Ролята на една специално подбрана и подкрепена институция e разтоварване на ВАС, произнасяне в по-кратки процесуални срокове и постигане на най-важната цел - високо качество на пpaвopaздaвaнeтo, ĸoeтo винaги щe e caмo и eдинcтвeнo в интepec нa гpaждaнитe.

Постоянно се стремим да улесним достъпа до информация за дейността на съда. Сайтът на АССО е изцяло обновен, включително от месец в нашата интернет страница представяме допълнителни регистри на делата по Закона за нотариусите и нотариалната дейност, за делата по Закона за конкуренцията, в близки дни ще публикуваме и регистър на делата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Към всичко това трябва да добавим и регистъра на делата от особен обществен интерес, макар че всяко дело е особено важно за конкретните страни по него.

Преди около месец, в рамките на дебат в Съдийската колегия на ВСС относно тежкото кадрово състояние в РС-Ихтиман, един от съдебните кадровици – Олга Керелска – отправи критика към председателя на ВАС Георги Чолаков, че е командировал в АССО съдия Георги Николов от РС-Сливница, който можело да бъде преместен и да поеме част от делата в Ихтиман, ако бъде откомандирован. В този дебат Керелска заяви, че според нея в АССО се назначават хора "не по общия ред, а с оглед някакви лични познанства, привилегии, обосновани от едно или друго". Как бихте отговорила на едно такова твърдение?

Засегнатият в изказването съдия от АССО Георги Николов се обърна с открито писмо към ВСС заради тези реплики. Аз не бих искала да навлизам в тази тема, макар че реакцията на колегите от АССО спрямо тези оценки беше негативна. Както във всеки съд, така и в АССО, всяко назначение става с решения на Съдийската колегия и спирам дотук. При положение, че пред този съд предстоят сериозни проблеми - кадрови, липса на помещения, въобще липса на сграда, предстоят сериозни обучения и т.н., не смятам, че това изказване следва изобщо да се коментира. Не е нужно да се търсят или създават проблеми там където не съществуват, а ако такива се появят, те следва да се решават чрез взаимодействие, добронамереност и координация. Както посочих по-горе, ние разчитаме на разбиране, съответно очакваме съдействие и подкрепа от страна на ВСС като висш орган на съдебната власт. Познавайки качеството и организацията на дейността в този съд, професионалните възможности и личната мотивация на колегите магистрати и на служителите. Като цяло съм оптимистично настроена за бъдещата работа на АССО независимо от евентуално възникнали трудности и проблеми. 

Мария Попова е завършила СУ " Климент Охридски" и 12 години е практикувала като адвокат. Встъпва в длъжност като административен съдия на 15.02.2007г. До 07.06.2012г. е административен съдия в Административен съд-Благоевград, считано от тази дата до 21.12.2013г. е административен съдия в Административен съд София-град. От 21.12.2013г. е административен ръководител - председател на Административен съд София-област.

Кандидатите за европейски прокурор са обвинителите от СГП Десислава Пиронева и Светлана Шопова, както и съдия Теодора Георгиева от АССГ

Предишна новина

От Цветан Василев до Емилиян Гебрев и Бойко Ноев – теория на конспирацията*

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  ****************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 3
  ***************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 2
  Бисер Петров | нерегистриран
  8
  -12

  Много красива жена!!!!

 4. 1
  ******** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.