Гебрев твърди, че бил отровен, след като заявил интерес към завода, но бърка хронологията с цяла година


Има едно основно правило, спазвано от всеки лъжец. Накратко то може да бъде формулирано така: "Винаги помни какво си излъгал преди време, защото майсторството на една лъжа се крие в детайлите." Или с други думи – във времената на интернет и свободния достъп до информация всяка дума е лесно проверима и може да извади на показ всяка лъжа. Явно обаче оръжейният бос Емилиян Гебрев е пропуснал тези уроци в школата преди Десети, защото без грам свян си позволява да лъже най-откровено в национален ефир. При това все неща, чиято проверка е на един клик разстояние.
 
В случая става дума за твърденията му, че е бил тровен (с новичок – отново по негови думи, б.р.) заради оповестеното от него публично желание да придобие "Дунарит". Не казваме да "купи", защото целта на Гебрев и неговия партньор в аферата по овладяването на оръжейния завод – банкера беглец Цветан Василев, никога не е била да се плати реалната цена на дружеството, а просто то ловко да бъде задигнато под носа на държавата, която му се явява основен кредитор (макар и косвен, защото преките и непреките задължения на "Дунарит" към КТБ, а оттам и към държавата надхвърлят 200 млн. лв. – б.р.).
 
В поредното беззъбо тв интервю, дадено отново за бТВ, Гебрев дословно заявява, че предполагаемото му отравяне се е случило само месец-два след като "през февруари в публичното пространство се е появила информацията, че има интерес към "Дунарит".
 
Очевидно Гебрев обаче доста сериозно лъже за хронологията на събитията, защото проста проверка в новинарския поток от началото на 2015 г. до средата на същата година показва, че подобна информация по това време не се е появявала изобщо в нито една медия. Вероятно защото през 2015 г. той е имал амбиции към друго предприятие от оръжейната индустрия, както става ясно от архивите. Той е хоспитализиран във ВМА на 28 април 2015 г. със симптоми на отравяне след вечеря с руски и полски партньори на оръжейния търговец. Малко след като излиза от болницата пък, Гебрев наистина подава документи за придобиването на български военен завод, но това не е "Дунарит", а НИТИ, който произвежда родните автомати "Калашников". Любопитна подробност е, че сделката за продажбата на НИТИ се проваля през януари 2016 г., а само месец по-късно Гебрев пренасочва интереса си към "Дунарит", като подава документи към КЗК с искане да му бъде разрешено придобиването на русенската оръжейница.
 
Следването на хронологията на събитията очевидно е сериозен проблем за Гебрев и целия кръг около Цветан Василев. От близо година насам те удобно забравят, че през цялата 2015 г. Василев пробваше да даде "Дунарит" на руснаци. По това време банкерът беглец усилено реализира подмолния си план да сложи ръка заедно с руските си партньори на златни активи за 1 млрд. евро, купени с откраднатите от вложителите на КТБ пари. Още на 31 януари 2015 г. на сцената се появява белгиецът с московски паспорт Пиер Луврие, който чрез специално създадената за целите на аферата фирма LIC33, регистрирана в Люксембург, сключва споразумение с укриващия се в Белград аферист за покупка на акции срещу едно евро. Така "Бандата за едно евро" се опитва да прилапа БТК, подразделението й за ефирна цифрова телевизия НУРТС, военните заводи "Дунарит", "Авионамс", ГАРБ и мултиплекса First Digital. Зад Луврие стои руският православен олигарх Константин Малофеев. Почти два месеца по-късно - на 24 март, Луврие официално обявява намеренията си, но заради грандиозния скандал на 22 август 2015 г. се оттегля. Тогава идва ред в аферата да се включи друг приятел на Василев и Малофеев – руснакът Дмитрий Косарев. Но и този опит за кражба на активите се проваля с гръм и трясък.
 
Всъщност самият Гебрев сам признава, че версията му да е тровен заради "Дунарит" не звучи правдоподобно, като явно, без да иска, признава публично и друга подробност от хронологията за овладяването на завода. В няколко интервюта той заявява, че в "Дунарит" го бил поканил Асен Бабански. Бабански обаче влиза в управата на "Кемира" - прекия мажоритарен собственик на русенския завод, едва след като Луврие напуска и много след инцидента с Гебрев. Впрочем за да си освежи спомените какви апетити е имал през 2015 г., Гебрев спокойно може да направи справка в архивите на "Капитал", които също в момента, подобно на него, твърдят, че отравянето му било свързано с "Дунарит". Преди 4 години обаче те също са писали, че оръжейният търговец има апетити към НИТИ, а не към "Дунарит". Факт, който и те в момента гледат да забравят.
 
Защо обаче сега изведнъж оръжейният бос реши да лансира тези приказки на Шехерезада? За да се разбере интересът на Гебрев и Василев, трябва да се проследят димките, които двамата хвърлят в обществото.
 
Коя е истината, която кръгът около банкера беглец премълчава? Общо дългът на "Дунарит" и групата дружества, свързани с него, към фалираната от Василев банка е за 200 млн. лева. Погасените около 50 млн. лева са вземанията, които са прехвърлени от "Виафот" към друга фирма, която пък ги прехвърля на КТБ още през лятото на 2017 г. Това много ясно показва, че "Виафот" вече няма никакво отношение по казуса с вземанията от "Дунарит", а и никога не е имало отношение към собствеността на оръжейния завод. Накрая вземания са заплатени на последния кредитор – ДКК, от "Дунарит", но не от Гебрев. Самото дружество впрочем е в добро икономическо състояние и именно затова е апетитна хапка за Василев и оръжейния търговец - пазарната му стойност се оценява на близо 300 млн. лева, годишният му оборот надхвърля 160 млн. лева, чистата му печалба е над 35 млн. лева.
 
Обобщена, ситуацията изглежда така - след като източи милиарди от КТБ в момента тандемът Василев-Гебрев се опитва да открадне златен актив, финансиран от банката. В момента основен кредитор на КТБ е държавата, която даде многомилиарден заем, за да се разплати Фондът за гарантиране на влоговете с ужилените от банкера беглец депозанти. Затова е и най-логично държавата да си върне висящите дългове в размер на 200 млн. лева на групата около "Дунарит" към КТБ, като поеме контрола над завода и го продаде. Останалото би било чисто и просто пладнешки грабеж. Не че това би било новост за Василев, който стои в дъното на цялата афера с кражбата на "Дунарит". Той продължава да държи активи за стотици милиони, закупени именно с пари от трезора.
 
Оплетен в лъжите, спешно сменя версията си по БНР
 
Само за няколко часа във вторник – между интервюто му в бТВ и след това в националното радио, Емилиян Гебрев беше принуден да сътвори нова, неизползвана досега версия за отравянето си. След като стана ясно, че няма как да е тровен през април 2015-а заради интереса му към "Дунарит", възникнал чак през 2016 г., както и че досегашните му небивалици будят само смях и подигравки, оръжейникът, забогатял с протекцията на Андрей Луканов от търговията с каптагон, спешно измисли нова сюжетна линия.
 
Сега, поне според казаното по БНР, бил започнал да "работи" по сделката за придобиване на "Дунарит" още през февруари 2015 г., за да може това му твърдение да "нагласи" инцидента през април същата година с идванията в България на нарочения за агент на ГРУ Сергей Федотов.
 
Спешната пиар акция обаче пак гръмко се провали, защото съветниците на Гебрев, сред които бившият агент на руското разузнаване Бойко Ноев, министър на отбраната в правителството на Иван Костов, не са подготвени да отговорят дори на елементарните въпроси, които тази версия поставя:
 
1. След като именно през февруари 2015-а става факт сделката на Цветан Василев с Пиер Луврие за "Дунарит", с кого по-точно е "работил" Гебрев – с Пиер Луврие, или може би със самия Константин Малфоеев, който стои зад него?
 
2. Ако е с Малофеев, който по това време напълно контролира завода чрез подставеното си лице Луврие, вписан дори като управител и прокурист, какви точно са им договорките?
 
3. Да не би пък Гебрев да се е договарял с Цветан Василев в началото на 2015-а, за да заобиколят някак Константин Малофеев и да му вземат "Дунарит"?
 
Тази поредна лъжа на Гебрев обаче окончателно разбива на пух и прах досегашната му инсинуация, че отравянето е свързано с интерес на фирмата "Виафот", която се опитвала да попречи на EМКО да заграби завода през 2016-а.
 

Още по темата

Лекар държал 1,4 млн. лв. в банкова касета

Предишна новина

Соня Колтуклиева поиска Цветан Василев да даде показания в процеса срещу нея

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.