Когато и отровата не помага*

Когато и отровата не помага*
Виктор Бут, снимка: Ройтерс

"Не се притеснявайте! Няма да ви наговоря един куп лъжи, за да ви се представя в по-добра светлина. Просто ще ви разкажа каквото се случи". Казва го Юри Орлов, изигран блестящо от Никълъс Кейдж в холивудската продукция "Цар на войната" преди 15 години. Биографичният трилър представя в романтична светлина скоростното забогатяване на смятания за най-известен "търговец на смърт" в света Виктор Бут. Когато през 2008 г. той е задържан в Тайланд по искане на САЩ, един от методите, които оръжейният спекулант с руско потекло прилага, е разгръщане на мащабна и скъпа ПР-кампания.

Семейството на Бут прави многоезичен сайт, в който той е представян като "харизматичен, енергичен и изискан бизнесмен" с усет към успеха, тръгнал от бедно семейство от Душанбе. Виктор Бут твърди, че неговата популярност, особено след появата на филма, се базира изцяло на слухове, лъжи и измислени истории, а той никога не е продавал оръжие на държави с наложено ембарго или на терористични организации в различни точки по света. Тези оправдания не помагат и той е екстрадиран в САЩ, където е осъден и вече седма година изтърпява 25-годишна присъда.

В последните седмици друг оръжеен търговец, но български, подражава на Бут. Ако имаше избори за държавен глава, човек може да си помисли, че една от кандидат-президентските двойки, е тази на оръжейния търговец Емилиян Гебрев и бившия военен министър Бойко Ноев. Очевидно следвайки разработена ПР-стратегия, двамата не пропускат ден без медийна активност от средата на януари 2019 г. И всичко това най-вероятно в името на незаконното владеене на оръжейния завод "Дунарит". В рамките на малко повече от месец Гебрев се появи два пъти в сутрешния блок на бТВ - на 15 януари - 35 минути, на 19 февруари - 30 минути. Дори не е нужно да се разсъждава какво го питат, защото "гостът" видимо е планирал какво има да съобщи.

Аналогична е ситуацията и с партньора на Гебрев - Бойко Ноев, който прекарва повече време из студиа, отколкото пред и в кабинета на Цветан Василев, ако се съди по дневника на охраната на КТБ на бул. "Цар Борис III". Без всякаква логика (Ноев отдавна не е в активната политика) той бе в понеделник в бТВ, където лансира внушения и постави ултиматуми на държавни власти и икономически субекти, а в петък по БНТ анализира как посочените от него са действали по изпълнение на "спуснати" задачи. Всички тези интервюта по план са разпространени от голяма част от сайтовете, по почти идентичен похват, наречен от експертите в ПР-а "спин-докторинг". Чрез него се влияе върху редакционното съдържание на голяма група независими една от друга медии, включително чрез публикуване на желано от "клиента" заглавие.

Така медиите логично започнаха да търсят връзка, когато последва репликата, че Гебрев през 2015 г. е отровен от агент на руското ГРУ с химическо вещество от групата на "Новичок". С него три години по-късно ще бъдат атакувани Сергей и Юлия Скрипал във Великобритания. По темата пишат и много чуждестранни медии. После се появяват данните за руския агент Сергей Федотов или Денис Сергеев, който е бил и в България и във Великобритания, когато на двете места има засечени отравяния, но нищо повече. Всичко останало са внушения и конспирации, за които не се изискват художествени умения, за да оправдаваш собствените си действия като "жертва" на всемогъщи личности (традиционно заподозрени за всичко в държавата ни) или дори на юридически лица.

Целият този сценарий започва да изглежда обиден за зрителите, които иначе нямат нищо против да следят (полу)шпионските драми на оръжейния търговец и неговия "приятел", както определя себе си Ноев.

В далечната 2000-на година, първият е търговец на оръжие, а вторият е военен министър, който му отнема лиценза. По-късно му го връща, което поставя началото на съвместно партньорство и до днес. Сякаш точно за този тип приятелство прототипът на Виктор Бут, изигран от Никълъс Кейдж, казва в "Цар на войната": "Имах усет към езиците. Но скоро открих, че това, което говори най-добре, са доларите, динарите, драхмите, рублите, рупиите и шибаните стерлинги". И както се оказва е изключително прав. Защото, днес (почти) никой не си прави труда да задава въпроса - как министър в правителството на Иван Костов - Бойко Ноев, което проповядваше у нас атлантически ценности, е публичен защитник на оръжеен търговец за когото се пише, че е спечелил "първия си милион" от трафик на каптагон през контрабандните канали на бившата ДС.

Г-н Гебрев се изявява и пред чуждестранни медии. В британския сайт "Белинкат" е цитиран, че зад отравянето му вероятно стоят руски интереси. Пред "Гардиън" отрича и допълва, че няма представа кой седи зад отравянето му.

Гебрев и Ноев започват сами да си противоречат в сюжета "отравяне с Новичок", за да свържат този факт с интереса към "Дунарит". В една от своите медиийни изяви търговецът на оръжие твърди, че интересът му към придобиването на "Дунарит" е от средата на 2015 г., но после се измества към началото на същата година, за да съвпадне с историята на отравянето. И докато Гебрев сам твърди, че е проявил личен интерес към придобиване на "Дунарит", то Ноев лансира друга версия - ръководството на оръжейния завод, определено от Цветан Василев преди фалита на КТБ, само потърсило българския "търговец на смърт" с предложението да им стане собственик. Фактите от онзи период показват, че когато Емилиян Гебрев твърди, че е тръгнал да търси начин да придобие "Дунарит", заводът вече е бил прехвърлен срещу 1 евро от Цветан Василев на белгийския руснак Пиер Луврие, ангажиран от Константин Малофеев - руският покровител на банкера беглец.

Така в началото на 2015 г. и Гебрев, и Малофеев през Луврие са се опитвали да правят едно и също - да вземат "Дунарит" от Цветан Василев. Очевидно зад овладяването на военния завод и през 2015 г. чрез руско-белгийската група и през 2016г. чрез Гебрев стои Цветан Василев. Тук идва следващото противоречие в разказите на Гебрев и Ноев - кой в какви отношения е бил и продължава да бъде с банкера? Веднъж бившият военен министър твърди, че Гебрев и Василев са били врагове, но се оказва, че двамата имат общ адвокат. Арестът му преди два месеца засили видимо активността на оръжейния търговец и на Цветан Василев.

Пълният синхрон между действията на тандема Гебрев/Ноев и Цветан Василев по овладяването и запазването на контрола над "Дунарит" е видим и през ПР агенцията, която осигурява логистиката по медийната активност на "отровения" оръжеен търговец и неговия приятел.

Подценяването не е добър съветник. Oще по-слаб стратег е този, който внуши на Гебрев и Ноев, отчаяно да ползват историята с "Новичок"-а, за да опитат да запазят контрола върху "Дунарит", защото този път въвлякоха цялата държава в опасна игра. Тази игра излезе извън границите на България и я превърна в заложник на международни и по-лошото на противостоящи си интереси.

Въпреки целия този шум, българските власти вървят по законовия ред, за да установят реалната собственост на оръжейния гигант. Чуждите медии като цяло изглеждат резервини към голяма част от опитите за внушения на Гебрев и Ноев, особено за това - кой би могъл да стои зад атаката срещу българския Виктор Бут, неговия син и директора във фирмата му. Вероятно това е и заради противоречията за самото отравяне - веднъж се твърди, че търговецът на оръжие е бил в кома цял месец, втори път се лансира версията, че всъщност отравянията са били цели две.

Несериозно звучат и внушенията, че отровата е от групата на "Новичок", което бе публично опровергано. Кога точно Гебрев е поискал от ВМА да изпратят в лаборатория във Финландия материал за изследвания - незабавно след инцидента през април 2015 г. или миналата есен, когато за първи път се появява следата за евентуален трети заподозрян за покушението над Скрипал - Сергей Федотов?

Въпрос на малко време е двойката Ноев-Гебрев да внушат, че серията от инциденти в оръжейните складове край Иганово през март и април 2015г., също са част от сценария по "физическото, икономическо и юридическо им ликвидиране". Да твърдиш подобно нещо значи, че или си напълно отчаян или се опитваш да изнудваш държавата. Кой би тръгнал да ликвидира оръжеен търговец, неговия син и служител преди 4 години, като след като се е провалил, това няма да бъде довършено на следващ етап?

Самият Гебрев публично обяви, че се притеснява от обжалвания срещу опитите му да вземе "Дунарит". Но все пак съдебната власт и компетентните държавни органи са тези, които установяват законността на дадено юридическо действие, което носи последици за стотици милиони долари всяка година.

Гебрев и Ноев вероятно няма да спрат, защото "отровата" не помогна. Неслучайно Юри Орлов (прототипът на Виктор Бут в "Цар на войната") казва: "Не искам въобще да ме запомнят. Ако ме запомнят, значи вече съм хвърлил топа." Финалът на филма обаче показа, че въпреки внушителната и скъпа ПР кампания, Виктор Бут бе екстрадиран от Тайланд в САЩ и отдавна вече е в затвора.

*Коментарът препечатваме от в-к "24 часа".

Още по темата

Над 75 студенти по право ще се обучават във Великотърновския окръжен съд

Предишна новина

ГЕРБ ще направят пробив в правната теория*

Следваща новина

Коментари

0 Коментара